Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
łatwe
448 osób zapisało
Składniki
4 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj dokładnie sos czosnkowy z jogurtem. Dodaj sok z cytryny, pieprz i dopraw do smaku.
Krok 2
Szczypior pokrój drobno i wymieszaj z sosem. Gotowy sos wstaw na 15-20 min. do lodówki. Podawaj do pieczonych ziemniaków lub grillowanych warzyw.
Dobra rada:
Dodając do sosu pół łyżeczki curry nadasz mu orientalny charakter. Szczypior możesz zastąpić świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną potrawą. Szczególnie dobre będą zapieczone młode warzywa. Mogą być one dodatkiem do innego dania lub stanowić samodzielną przekąskę – wtedy najlepiej podać je z pikantnym jogurtowym dipem czosnkowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: gęsty jogurt naturalny typu greckiego, sos czosnkowy oraz pęczek szczypiorku. Dokładnie wymieszaj sos z jogurtem, a następnie dopraw go świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Drobno posiekaj szczypior i połącz z pozostałymi składnikami sosu. Całość wstaw na kwadrans do lodówki, aby poszczególne składniki dipu połączyły się ze sobą. Dzięki temu gotowy dodatek będzie miał intensywniejszy smak. Jeśli lubisz kuchnię orientalną, możesz nieco zmodyfikować ten przepis, dodając do sosu posiekaną świeżą kolendrę zamiast szczypiorku, a także szczyptę przyprawy curry. Tak przygotowany dip będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, nie tylko ziemniaków. Czym Ty urozmaicisz smak dipu czosnkowego?