Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
łatwe
609 osób zapisało

Składniki
4 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj dokładnie sos czosnkowy z jogurtem. Dodaj sok z cytryny, pieprz i dopraw do smaku.

Krok 2
Szczypior pokrój drobno i wymieszaj z sosem. Gotowy sos wstaw na 15-20 min. do lodówki. Podawaj do pieczonych ziemniaków lub grillowanych warzyw.


Dobra rada:
Dodając do sosu pół łyżeczki curry nadasz mu orientalny charakter. Szczypior możesz zastąpić świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną potrawą. Szczególnie dobre będą zapieczone młode warzywa. Mogą być one dodatkiem do innego dania lub stanowić samodzielną przekąskę – wtedy najlepiej podać je z pikantnym jogurtowym dipem czosnkowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: gęsty jogurt naturalny typu greckiego, sos czosnkowy oraz pęczek szczypiorku. Dokładnie wymieszaj sos z jogurtem, a następnie dopraw go świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Drobno posiekaj szczypior i połącz z pozostałymi składnikami sosu. Całość wstaw na kwadrans do lodówki, aby poszczególne składniki dipu połączyły się ze sobą. Dzięki temu gotowy dodatek będzie miał intensywniejszy smak. Jeśli lubisz kuchnię orientalną, możesz nieco zmodyfikować ten przepis, dodając do sosu posiekaną świeżą kolendrę zamiast szczypiorku, a także szczyptę przyprawy curry. Tak przygotowany dip będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, nie tylko ziemniaków. Czym Ty urozmaicisz smak dipu czosnkowego?