Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
łatwe
615 osób zapisało

Składniki
4 łyżki
4 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj dokładnie sos czosnkowy z jogurtem. Dodaj sok z cytryny, pieprz i dopraw do smaku.

Krok 2
Szczypior pokrój drobno i wymieszaj z sosem. Gotowy sos wstaw na 15-20 min. do lodówki. Podawaj do pieczonych ziemniaków lub grillowanych warzyw.


Dobra rada:
Dodając do sosu pół łyżeczki curry nadasz mu orientalny charakter. Szczypior możesz zastąpić świeżą kolendrą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków
Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną potrawą. Szczególnie dobre będą zapieczone młode warzywa. Mogą być one dodatkiem do innego dania lub stanowić samodzielną przekąskę – wtedy najlepiej podać je z pikantnym jogurtowym dipem czosnkowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: gęsty jogurt naturalny typu greckiego, sos czosnkowy oraz pęczek szczypiorku. Dokładnie wymieszaj sos z jogurtem, a następnie dopraw go świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Drobno posiekaj szczypior i połącz z pozostałymi składnikami sosu. Całość wstaw na kwadrans do lodówki, aby poszczególne składniki dipu połączyły się ze sobą. Dzięki temu gotowy dodatek będzie miał intensywniejszy smak. Jeśli lubisz kuchnię orientalną, możesz nieco zmodyfikować ten przepis, dodając do sosu posiekaną świeżą kolendrę zamiast szczypiorku, a także szczyptę przyprawy curry. Tak przygotowany dip będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, nie tylko ziemniaków. Czym Ty urozmaicisz smak dipu czosnkowego?



































