Dip czosnkowy do pieczonych ziemniaków - przepis | Przepisy.pl pixel

Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

604 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

4 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj dokładnie sos czosnkowy z jogurtem. Dodaj sok z cytryny, pieprz i dopraw do smaku.

Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Szczypior pokrój drobno i wymieszaj z sosem. Gotowy sos wstaw na 15-20 min. do lodówki. Podawaj do pieczonych ziemniaków lub grillowanych warzyw.

Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodając do sosu pół łyżeczki curry nadasz mu orientalny charakter. Szczypior możesz zastąpić świeżą kolendrą.

10

Opinie o przepisie

  • Sven Malefist

    Sven Malefist , 24.05.2016

    Kocham ziemniaki, jako weganin wypelniaja one moja kuchnie bardziej niz ja sam - https://youtu.be/lz2Pilx3H2o

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Dejmek

    Paweł Dejmek , 02.05.2016

    Od szczypiorku wyszliśmy :) Życzę miłego dnia, a ja idę na kawę i zamówię sobie też sernik z rodzynami ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok , 02.05.2016

    Poza tym, wielu ludzi wrzuca marchew :) i je twaróg :) ze szczypiorkiem przyznam rację, ale to też zdrobnienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok , 02.05.2016

    Ale to są zdrobnienia, a nie słowa w wersji oryginalnej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.05.2016

    Monika, to też świetny pomysł :3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Dejmek

    Paweł Dejmek , 02.05.2016

    W życiu codziennym nigdy nie słyszałem, żeby ktoś mówił, że ma ochotę na "jajecznicę ze szczypiorem" albo, że do sałatki wrzuca "marchew". Albo kanapka z "twarogiem"?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok , 02.05.2016

    Ja mieszam jogurt naturalny z łyżką majonezu, czosnek, sól, pieprz. Pycha.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hajok

    Monika Hajok , 02.05.2016

    To jak marchewka i marchew, wielka różnica...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Bujok

    Renata Bujok , 01.05.2016

    Ja do jogurtu greckiego daję tylko czosnek zgnieciony w prasce, trochę przyprawy Kucharek do smaku i też jest pyszne, a do tego mniej kaloryczne,przynajmniej częściowo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Dejmek

    Paweł Dejmek , 01.05.2016

    Piszcie "szczypiorek", a nie "szczypior" to będzie szansa, żeby pomyśleć, że jacyś ludzie siedzą po drugiej stronie, a nie butelka ketchupu Hellman's.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czosnkowy dip do pieczonych ziemniakówCzosnkowy dip do pieczonych ziemniaków

Choć pieczone ziemniaki są kwintesencją kulinarnej prostoty, smakiem mogą konkurować z niejedną potrawą. Szczególnie dobre będą zapieczone młode warzywa. Mogą być one dodatkiem do innego dania lub stanowić samodzielną przekąskę – wtedy najlepiej podać je z pikantnym jogurtowym dipem czosnkowym. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: gęsty jogurt naturalny typu greckiego, sos czosnkowy oraz pęczek szczypiorku. Dokładnie wymieszaj sos z jogurtem, a następnie dopraw go świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Drobno posiekaj szczypior i połącz z pozostałymi składnikami sosu. Całość wstaw na kwadrans do lodówki, aby poszczególne składniki dipu połączyły się ze sobą. Dzięki temu gotowy dodatek będzie miał intensywniejszy smak. Jeśli lubisz kuchnię orientalną, możesz nieco zmodyfikować ten przepis, dodając do sosu posiekaną świeżą kolendrę zamiast szczypiorku, a także szczyptę przyprawy curry. Tak przygotowany dip będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, nie tylko ziemniaków. Czym Ty urozmaicisz smak dipu czosnkowego?