Dip jajeczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip jajeczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
384 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, schłodź i obierz.

Dip jajeczny - Krok 1

Krok 2

Zioła posiekaj, kapary rozdrobnij.

Dip jajeczny - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z musztardą, połową kaparów, pieprzem oraz sokiem, skórką z cytryny oraz Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Dip jajeczny - Krok 3

Krok 4

Stopniowo dodawaj oliwę.

Dip jajeczny - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj pozostałe kapary, posiekane zioła i drobniutko pokrojone białka. Schłódź.

Dip jajeczny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip jajecznyDip jajeczny

Ugotowane na twardo jajka stanowią znakomitą bazę do przygotowania smacznego dipu. Ich delikatny smak przełamiesz kwaskowatymi kaparami oraz wyrazistą musztardą. Najpierw ugotuj jajka i umieść je w lodowatej wodzie, co ułatwi ich późniejsze obieranie. Świeże zioła – melisę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj, a kapary rozdrobnij. Oddziel żółtka od białek, a potem utrzyj je z musztardą, połową kaparów oraz startą skórką z cytryny. W celu zmiksowania wymienionych składników najlepiej użyć blender ręczny. Do powstałej gęstej pasty dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Na koniec połącz z nią pozostałe składniki, czyli: posiekane zioła, pokrojone w drobną kostkę białka oraz resztę kaparów. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip jajeczny najlepiej smakuje lekko schłodzony. Podawaj go jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek, np. pokrojonych w słupki warzyw. Możesz także smarować nim świeże pieczywo, grzanki lub krakersy. Przekonaj się, jakie to łatwe.