Dip jajeczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip jajeczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

380 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, schłodź i obierz.

Dip jajeczny - Krok 1

Krok 2

Zioła posiekaj, kapary rozdrobnij.

Dip jajeczny - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z musztardą, połową kaparów, pieprzem oraz sokiem, skórką z cytryny oraz Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Dip jajeczny - Krok 3

Krok 4

Stopniowo dodawaj oliwę.

Dip jajeczny - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj pozostałe kapary, posiekane zioła i drobniutko pokrojone białka. Schłódź.

Dip jajeczny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip jajecznyDip jajeczny

Ugotowane na twardo jajka stanowią znakomitą bazę do przygotowania smacznego dipu. Ich delikatny smak przełamiesz kwaskowatymi kaparami oraz wyrazistą musztardą. Najpierw ugotuj jajka i umieść je w lodowatej wodzie, co ułatwi ich późniejsze obieranie. Świeże zioła – melisę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj, a kapary rozdrobnij. Oddziel żółtka od białek, a potem utrzyj je z musztardą, połową kaparów oraz startą skórką z cytryny. W celu zmiksowania wymienionych składników najlepiej użyć blender ręczny. Do powstałej gęstej pasty dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Na koniec połącz z nią pozostałe składniki, czyli: posiekane zioła, pokrojone w drobną kostkę białka oraz resztę kaparów. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip jajeczny najlepiej smakuje lekko schłodzony. Podawaj go jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek, np. pokrojonych w słupki warzyw. Możesz także smarować nim świeże pieczywo, grzanki lub krakersy. Przekonaj się, jakie to łatwe.