Dip jajeczny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip jajeczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
384 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, schłodź i obierz.

Dip jajeczny - Krok 1

Krok 2

Zioła posiekaj, kapary rozdrobnij.

Dip jajeczny - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z musztardą, połową kaparów, pieprzem oraz sokiem, skórką z cytryny oraz Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Dip jajeczny - Krok 3

Krok 4

Stopniowo dodawaj oliwę.

Dip jajeczny - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj pozostałe kapary, posiekane zioła i drobniutko pokrojone białka. Schłódź.

Dip jajeczny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip jajecznyDip jajeczny

Ugotowane na twardo jajka stanowią znakomitą bazę do przygotowania smacznego dipu. Ich delikatny smak przełamiesz kwaskowatymi kaparami oraz wyrazistą musztardą. Najpierw ugotuj jajka i umieść je w lodowatej wodzie, co ułatwi ich późniejsze obieranie. Świeże zioła – melisę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj, a kapary rozdrobnij. Oddziel żółtka od białek, a potem utrzyj je z musztardą, połową kaparów oraz startą skórką z cytryny. W celu zmiksowania wymienionych składników najlepiej użyć blender ręczny. Do powstałej gęstej pasty dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Na koniec połącz z nią pozostałe składniki, czyli: posiekane zioła, pokrojone w drobną kostkę białka oraz resztę kaparów. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip jajeczny najlepiej smakuje lekko schłodzony. Podawaj go jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek, np. pokrojonych w słupki warzyw. Możesz także smarować nim świeże pieczywo, grzanki lub krakersy. Przekonaj się, jakie to łatwe.