Dip jajeczny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

379 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, schłodź i obierz.

Dip jajeczny - Krok 1

Krok 2

Zioła posiekaj, kapary rozdrobnij.

Dip jajeczny - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z musztardą, połową kaparów, pieprzem oraz sokiem, skórką z cytryny oraz Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Dip jajeczny - Krok 3

Krok 4

Stopniowo dodawaj oliwę.

Dip jajeczny - Krok 4

Krok 5

Następnie dodaj pozostałe kapary, posiekane zioła i drobniutko pokrojone białka. Schłódź.

Dip jajeczny - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip jajeczny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dip miętowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip jajecznyDip jajeczny

Ugotowane na twardo jajka stanowią znakomitą bazę do przygotowania smacznego dipu. Ich delikatny smak przełamiesz kwaskowatymi kaparami oraz wyrazistą musztardą. Najpierw ugotuj jajka i umieść je w lodowatej wodzie, co ułatwi ich późniejsze obieranie. Świeże zioła – melisę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj, a kapary rozdrobnij. Oddziel żółtka od białek, a potem utrzyj je z musztardą, połową kaparów oraz startą skórką z cytryny. W celu zmiksowania wymienionych składników najlepiej użyć blender ręczny. Do powstałej gęstej pasty dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Na koniec połącz z nią pozostałe składniki, czyli: posiekane zioła, pokrojone w drobną kostkę białka oraz resztę kaparów. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip jajeczny najlepiej smakuje lekko schłodzony. Podawaj go jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek, np. pokrojonych w słupki warzyw. Możesz także smarować nim świeże pieczywo, grzanki lub krakersy. Przekonaj się, jakie to łatwe.