
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 opakowanie
0.5 szklanki
1 łyżka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, schłodź i obierz.

Krok 2
Zioła posiekaj, kapary rozdrobnij.

Krok 3
Żółtka utrzyj z musztardą, połową kaparów, pieprzem oraz sokiem, skórką z cytryny oraz Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Krok 4
Stopniowo dodawaj oliwę.

Krok 5
Następnie dodaj pozostałe kapary, posiekane zioła i drobniutko pokrojone białka. Schłódź.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip jajeczny
Ugotowane na twardo jajka stanowią znakomitą bazę do przygotowania smacznego dipu. Ich delikatny smak przełamiesz kwaskowatymi kaparami oraz wyrazistą musztardą. Najpierw ugotuj jajka i umieść je w lodowatej wodzie, co ułatwi ich późniejsze obieranie. Świeże zioła – melisę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj, a kapary rozdrobnij. Oddziel żółtka od białek, a potem utrzyj je z musztardą, połową kaparów oraz startą skórką z cytryny. W celu zmiksowania wymienionych składników najlepiej użyć blender ręczny. Do powstałej gęstej pasty dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek. Na koniec połącz z nią pozostałe składniki, czyli: posiekane zioła, pokrojone w drobną kostkę białka oraz resztę kaparów. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki – dip jajeczny najlepiej smakuje lekko schłodzony. Podawaj go jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek, np. pokrojonych w słupki warzyw. Możesz także smarować nim świeże pieczywo, grzanki lub krakersy. Przekonaj się, jakie to łatwe.