Dip serowo-bazyliowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip serowo-bazyliowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

2 sztuki

1.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzącą wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 1

Krok 2

Bazylię drobno posiekaj.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 2

Krok 3

Do miksera wrzuć pokrojoną fetę, pomidory, 3 łyżki bazylii, pieprz i Sos sałatkowy grecki Knorr.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 3

Krok 4

Wlej jogurt, zmiksuj. Wymieszaj z pozostałą bazylią i schłódź.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Vegan Ramen
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip serowo-bazyliowyDip serowo-bazyliowy

Grecki ser feta ma wiele zastosowań – wykorzystasz go również do przygotowania dipu. Nada mu on kremową konsystencję i zapewni intensywny smak. W połączeniu z bazylią oraz świeżymi pomidorami tworzy wyjątkowo udaną kompozycję. Zacznij od sparzenia wspomnianego warzywa we wrzącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie usunąć jego cienką skórkę. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki i pozbaw je pestek. Listki bazylii drobno posiekaj. Umieść je w kielichu blendera razem z fetą, pomidorami oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku, zawierający mieszankę ziół, która podkreśli smak dipu. Całość zalej gęstym jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego, i dokładnie zmiksuj. Gotowe danie możesz wzbogacić drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami. Dip serwuj schłodzony, jako dodatek do dań z grilla, pizzy lub różnego rodzaju słonych przekąsek, a nawet sałatek. Z czym podasz dip serowo-bazyliowy przyrządzony według tego przepisu? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.