Dip serowo-bazyliowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dip serowo-bazyliowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

303 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

2 sztuki

1.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzącą wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 1

Krok 2

Bazylię drobno posiekaj.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 2

Krok 3

Do miksera wrzuć pokrojoną fetę, pomidory, 3 łyżki bazylii, pieprz i Sos sałatkowy grecki Knorr.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 3

Krok 4

Wlej jogurt, zmiksuj. Wymieszaj z pozostałą bazylią i schłódź.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip serowo-bazyliowyDip serowo-bazyliowy

Grecki ser feta ma wiele zastosowań – wykorzystasz go również do przygotowania dipu. Nada mu on kremową konsystencję i zapewni intensywny smak. W połączeniu z bazylią oraz świeżymi pomidorami tworzy wyjątkowo udaną kompozycję. Zacznij od sparzenia wspomnianego warzywa we wrzącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie usunąć jego cienką skórkę. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki i pozbaw je pestek. Listki bazylii drobno posiekaj. Umieść je w kielichu blendera razem z fetą, pomidorami oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku, zawierający mieszankę ziół, która podkreśli smak dipu. Całość zalej gęstym jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego, i dokładnie zmiksuj. Gotowe danie możesz wzbogacić drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami. Dip serwuj schłodzony, jako dodatek do dań z grilla, pizzy lub różnego rodzaju słonych przekąsek, a nawet sałatek. Z czym podasz dip serowo-bazyliowy przyrządzony według tego przepisu? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.