Składniki
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
2 sztuki
1.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory sparz wrzącą wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
Krok 2
Bazylię drobno posiekaj.
Krok 3
Do miksera wrzuć pokrojoną fetę, pomidory, 3 łyżki bazylii, pieprz i Sos sałatkowy grecki Knorr.
Krok 4
Wlej jogurt, zmiksuj. Wymieszaj z pozostałą bazylią i schłódź.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip serowo-bazyliowy
Grecki ser feta ma wiele zastosowań – wykorzystasz go również do przygotowania dipu. Nada mu on kremową konsystencję i zapewni intensywny smak. W połączeniu z bazylią oraz świeżymi pomidorami tworzy wyjątkowo udaną kompozycję. Zacznij od sparzenia wspomnianego warzywa we wrzącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie usunąć jego cienką skórkę. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki i pozbaw je pestek. Listki bazylii drobno posiekaj. Umieść je w kielichu blendera razem z fetą, pomidorami oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku, zawierający mieszankę ziół, która podkreśli smak dipu. Całość zalej gęstym jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego, i dokładnie zmiksuj. Gotowe danie możesz wzbogacić drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami. Dip serwuj schłodzony, jako dodatek do dań z grilla, pizzy lub różnego rodzaju słonych przekąsek, a nawet sałatek. Z czym podasz dip serowo-bazyliowy przyrządzony według tego przepisu? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.