Dip serowo-bazyliowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

292 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 pęczek

2 sztuki

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzącą wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 1

Krok 2

Bazylię drobno posiekaj.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 2

Krok 3

Do miksera wrzuć pokrojoną fetę, pomidory, 3 łyżki bazylii, pieprz i Sos sałatkowy grecki Knorr.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 3

Krok 4

Wlej jogurt, zmiksuj. Wymieszaj z pozostałą bazylią i schłódź.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip serowo-bazyliowyDip serowo-bazyliowy

Grecki ser feta ma wiele zastosowań – wykorzystasz go również do przygotowania dipu. Nada mu on kremową konsystencję i zapewni intensywny smak. W połączeniu z bazylią oraz świeżymi pomidorami tworzy wyjątkowo udaną kompozycję. Zacznij od sparzenia wspomnianego warzywa we wrzącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie usunąć jego cienką skórkę. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki i pozbaw je pestek. Listki bazylii drobno posiekaj. Umieść je w kielichu blendera razem z fetą, pomidorami oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku, zawierający mieszankę ziół, która podkreśli smak dipu. Całość zalej gęstym jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego, i dokładnie zmiksuj. Gotowe danie możesz wzbogacić drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami. Dip serwuj schłodzony, jako dodatek do dań z grilla, pizzy lub różnego rodzaju słonych przekąsek, a nawet sałatek. Z czym podasz dip serowo-bazyliowy przyrządzony według tego przepisu? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.