Dip serowo-bazyliowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip serowo-bazyliowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

259 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

2 sztuki

1.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz wrzącą wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 1

Krok 2

Bazylię drobno posiekaj.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 2

Krok 3

Do miksera wrzuć pokrojoną fetę, pomidory, 3 łyżki bazylii, pieprz i Sos sałatkowy grecki Knorr.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 3

Krok 4

Wlej jogurt, zmiksuj. Wymieszaj z pozostałą bazylią i schłódź.

Dip serowo-bazyliowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip serowo-bazyliowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip serowo-bazyliowyDip serowo-bazyliowy

Grecki ser feta ma wiele zastosowań – wykorzystasz go również do przygotowania dipu. Nada mu on kremową konsystencję i zapewni intensywny smak. W połączeniu z bazylią oraz świeżymi pomidorami tworzy wyjątkowo udaną kompozycję. Zacznij od sparzenia wspomnianego warzywa we wrzącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie usunąć jego cienką skórkę. Obrane pomidory pokrój na ćwiartki i pozbaw je pestek. Listki bazylii drobno posiekaj. Umieść je w kielichu blendera razem z fetą, pomidorami oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec dodaj błyskawiczny grecki sos sałatkowy w proszku, zawierający mieszankę ziół, która podkreśli smak dipu. Całość zalej gęstym jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego, i dokładnie zmiksuj. Gotowe danie możesz wzbogacić drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami. Dip serwuj schłodzony, jako dodatek do dań z grilla, pizzy lub różnego rodzaju słonych przekąsek, a nawet sałatek. Z czym podasz dip serowo-bazyliowy przyrządzony według tego przepisu? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.