Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim
łatwe
1628 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
20 sztuk
500 gramów
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
100 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Duże ziemniaki pokrój w ćwiartki, małe przekrój na pół.

Krok 2
Szalotkę obierz, przekrój na pół, podobnie pomidorki koktajlowe. Czosnek posiekaj, chili pokrój w drobną kosteczkę, otrzyj cytrynę ze skórki.

Krok 3
Wszystkie składniki, wraz z oliwkami, umieść w dużej misce, zalej oliwą i dodaj przyprawę Knorr, która nada potrawie z ziemniaków odpowiedni smak.

Krok 4
Całość dokładnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 40 minut, mieszając je co jakiś czas podczas pieczenia.


Dobra rada:
Ziemniaki dodatkowo można posypać świeżo posiekanymi igiełkami rozmarynu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim
Pieczone ziemniaki kojarzą nam się najczęściej z tymi pieczonymi w ognisku. Wypróbuj ich nieco inną wersję – w stylu śródziemnomorskim. Potrzebujesz do tego tylko piekarnika, oliwy, małych pomidorków i kilku łatwo dostępnych składników. Do dzieła!
Dla kogo?
Pieczone ziemniaki będą idealną przekąską dla biesiadników spędzających radosne, wspólne chwile z rodziną i znajomymi.
Na jaką okazję?
Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim sprawdzą się świetnie jako dodatek do grillowanych mięs. A grilla urządzić można bez czekania na szczególną okazję! Wystarczą dobra pogoda i odrobina chęci.
Czy wiesz, że?
Kuchnia śródziemnomorska łączy w sobie tradycje wszystkich państw, które przylegają do basenu Morza Śródziemnego. Jest ich aż 21! Złożoność ich kultur, ale też położenie czy klimat sprawiają, że jest to kuchnia oryginalna, ciekawa, ale przede wszystkim – pyszna.
Dla urozmaicenia:
W pieczonym wydaniu świetnie sprawdzi się też słodsza odmiana ziemniaka – mowa tu o batatach. Możesz pokroić je w ćwiartki lub w podłużne paski.