Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

272 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1631 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

20 sztuk

500 gramów

100 gramów

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Duże ziemniaki pokrój w ćwiartki, małe przekrój na pół.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 1

Krok 2

Szalotkę obierz, przekrój na pół, podobnie pomidorki koktajlowe. Czosnek posiekaj, chili pokrój w drobną kosteczkę, otrzyj cytrynę ze skórki.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki, wraz z oliwkami, umieść w dużej misce, zalej oliwą i dodaj przyprawę Knorr, która nada potrawie z ziemniaków odpowiedni smak.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 3

Krok 4

Całość dokładnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 40 minut, mieszając je co jakiś czas podczas pieczenia.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki dodatkowo można posypać świeżo posiekanymi igiełkami rozmarynu.

3

Opinie o przepisie

  • Jam

    Jam , 13.07.2022

    Jak pomidorki koktailowe wstawię razem z surowymi ziemniakami to po 40 min z nich tylko skórka zostanie ….. ojjjj

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Malgorzata Barzyk

    Malgorzata Barzyk , 12.08.2018

    szybkie proste i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskimPieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim

Pieczone ziemniaki kojarzą nam się najczęściej z tymi pieczonymi w ognisku. Wypróbuj ich nieco inną wersję – w stylu śródziemnomorskim. Potrzebujesz do tego tylko piekarnika, oliwy, małych pomidorków i kilku łatwo dostępnych składników. Do dzieła!

Dla kogo?

Pieczone ziemniaki będą idealną przekąską dla biesiadników spędzających radosne, wspólne chwile z rodziną i znajomymi.

Na jaką okazję?

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim sprawdzą się świetnie jako dodatek do grillowanych mięs. A grilla urządzić można bez czekania na szczególną okazję! Wystarczą dobra pogoda i odrobina chęci.

Czy wiesz, że?

Kuchnia śródziemnomorska łączy w sobie tradycje wszystkich państw, które przylegają do basenu Morza Śródziemnego. Jest ich aż 21! Złożoność ich kultur, ale też położenie czy klimat sprawiają, że jest to kuchnia oryginalna, ciekawa, ale przede wszystkim – pyszna.

Dla urozmaicenia:

W pieczonym wydaniu świetnie sprawdzi się też słodsza odmiana ziemniaka – mowa tu o batatach. Możesz pokroić je w ćwiartki lub w podłużne paski.