Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim | Przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
306 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1621 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

20 sztuk

500 gramów

100 gramów

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Duże ziemniaki pokrój w ćwiartki, małe przekrój na pół.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 1

Krok 2

Szalotkę obierz, przekrój na pół, podobnie pomidorki koktajlowe. Czosnek posiekaj, chili pokrój w drobną kosteczkę, otrzyj cytrynę ze skórki.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki, wraz z oliwkami, umieść w dużej misce, zalej oliwą i dodaj przyprawę Knorr, która nada potrawie z ziemniaków odpowiedni smak.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 3

Krok 4

Całość dokładnie wymieszaj i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Ziemniaki wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na ok. 40 minut, mieszając je co jakiś czas podczas pieczenia.

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaki dodatkowo można posypać świeżo posiekanymi igiełkami rozmarynu.

3

Opinie o przepisie

  • Jam

    Jam , 13.07.2022

    Jak pomidorki koktailowe wstawię razem z surowymi ziemniakami to po 40 min z nich tylko skórka zostanie ….. ojjjj

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Malgorzata Barzyk

    Malgorzata Barzyk , 12.08.2018

    szybkie proste i pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Frittata Toskania
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskimPieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim

Pieczone ziemniaki kojarzą nam się najczęściej z tymi pieczonymi w ognisku. Wypróbuj ich nieco inną wersję – w stylu śródziemnomorskim. Potrzebujesz do tego tylko piekarnika, oliwy, małych pomidorków i kilku łatwo dostępnych składników. Do dzieła!

Dla kogo?

Pieczone ziemniaki będą idealną przekąską dla biesiadników spędzających radosne, wspólne chwile z rodziną i znajomymi.

Na jaką okazję?

Pieczone ziemniaki w stylu śródziemnomorskim sprawdzą się świetnie jako dodatek do grillowanych mięs. A grilla urządzić można bez czekania na szczególną okazję! Wystarczą dobra pogoda i odrobina chęci.

Czy wiesz, że?

Kuchnia śródziemnomorska łączy w sobie tradycje wszystkich państw, które przylegają do basenu Morza Śródziemnego. Jest ich aż 21! Złożoność ich kultur, ale też położenie czy klimat sprawiają, że jest to kuchnia oryginalna, ciekawa, ale przede wszystkim – pyszna.

Dla urozmaicenia:

W pieczonym wydaniu świetnie sprawdzi się też słodsza odmiana ziemniaka – mowa tu o batatach. Możesz pokroić je w ćwiartki lub w podłużne paski.