
Składniki
24 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki i usuń jelito. Następnie dokładnie umyj je i osusz.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty praską czosnek, a następnie dodaj krewetki.

Krok 3
Po chwili dodaj masło (lub margarynę) i sok z cytryny.

Krok 4
Jak masło się rozpuści, dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 5
Smaż krewetki przez około 3 minuty - do momentu, gdy będą gotowe.


Dobra rada:
Podawaj na przykład z bagietką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z czosnkiem
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryżem lub makaronem, będą doskonałą propozycją na obiad i kolację, a solo sprawdzą się jako przystawka na domowe przyjęcia. To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza hiszpańskiej, w której tapas, czyli drobne przekąski do piwa lub wina, podawane są we wszystkich restauracjach i barach. By gotowanie tego dania zakończyło się sukcesem, wybierz okazałe krewetki, najlepiej kup je surowe (poznasz je po szarym kolorze, te różowe były już wcześniej gotowane) i jeszcze w pancerzykach. Jeśli nie uda cię się takich kupić, wybierz krewetki mrożone ale duże – tygrysie lub królewskie. Pamiętaj, by smażyć je krótko, inaczej będą gumowate. Serwuj z cząstkami cytryny, którymi należy je skropić przed zjedzeniem. Krewetki z czosnkiem wyśmienicie smakują z bagietką i lampką białego, półwytrawnego wina.



































