Krewetki z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

1236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

624 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz krewetki i usuń jelito. Następnie dokładnie umyj je i osusz.

Krewetki z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty praską czosnek, a następnie dodaj krewetki.

Krewetki z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj masło (lub margarynę) i sok z cytryny.

Krewetki z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Jak masło się rozpuści, dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krewetki z czosnkiem - Krok 4

Krok 5

Smaż krewetki przez około 3 minuty - do momentu, gdy będą gotowe.

Krewetki z czosnkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj na przykład z bagietką.

4

Opinie o przepisie

  • Green

    Green , 19.06.2021

    Margarynę na patelnię? Źeby uzyskać czystą truciznę? Ciekawe...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Hanna Powichrowska

    Hanna Powichrowska , 15.02.2020

    Pycha. Nie podsmażam czosnku na oleju. Od początku używam masło klarowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL , 16.12.2016

    Super !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki z czosnkiemKrewetki z czosnkiem

Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryżem lub makaronem, będą doskonałą propozycją na obiad i kolację, a solo sprawdzą się jako przystawka na domowe przyjęcia. To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza hiszpańskiej, w której tapas, czyli drobne przekąski do piwa lub wina, podawane są we wszystkich restauracjach i barach. By gotowanie tego dania zakończyło się sukcesem, wybierz okazałe krewetki, najlepiej kup je surowe (poznasz je po szarym kolorze, te różowe były już wcześniej gotowane) i jeszcze w pancerzykach. Jeśli nie uda cię się takich kupić, wybierz krewetki mrożone ale duże – tygrysie lub królewskie. Pamiętaj, by smażyć je krótko, inaczej będą gumowate. Serwuj z cząstkami cytryny, którymi należy je skropić przed zjedzeniem. Krewetki z czosnkiem wyśmienicie smakują z bagietką i lampką białego, półwytrawnego wina.