Krewetki z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

heart
1293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

686 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz krewetki i usuń jelito. Następnie dokładnie umyj je i osusz.

Krewetki z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty praską czosnek, a następnie dodaj krewetki.

Krewetki z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj masło (lub margarynę) i sok z cytryny.

Krewetki z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Jak masło się rozpuści, dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krewetki z czosnkiem - Krok 4

Krok 5

Smaż krewetki przez około 3 minuty - do momentu, gdy będą gotowe.

Krewetki z czosnkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj na przykład z bagietką.

4

Opinie o przepisie

  • Green

    Green , 19.06.2021

    Margarynę na patelnię? Źeby uzyskać czystą truciznę? Ciekawe...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Hanna Powichrowska

    Hanna Powichrowska , 15.02.2020

    Pycha. Nie podsmażam czosnku na oleju. Od początku używam masło klarowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL , 16.12.2016

    Super !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Deska serów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki z czosnkiemKrewetki z czosnkiem

Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryżem lub makaronem, będą doskonałą propozycją na obiad i kolację, a solo sprawdzą się jako przystawka na domowe przyjęcia. To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza hiszpańskiej, w której tapas, czyli drobne przekąski do piwa lub wina, podawane są we wszystkich restauracjach i barach. By gotowanie tego dania zakończyło się sukcesem, wybierz okazałe krewetki, najlepiej kup je surowe (poznasz je po szarym kolorze, te różowe były już wcześniej gotowane) i jeszcze w pancerzykach. Jeśli nie uda cię się takich kupić, wybierz krewetki mrożone ale duże – tygrysie lub królewskie. Pamiętaj, by smażyć je krótko, inaczej będą gumowate. Serwuj z cząstkami cytryny, którymi należy je skropić przed zjedzeniem. Krewetki z czosnkiem wyśmienicie smakują z bagietką i lampką białego, półwytrawnego wina.