Krewetki z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

1116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

913 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz krewetki i usuń jelito. Następnie dokładnie umyj je i osusz.

Krewetki z czosnkiem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty praską czosnek, a następnie dodaj krewetki.

Krewetki z czosnkiem - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj masło (lub margarynę) i sok z cytryny.

Krewetki z czosnkiem - Krok 3

Krok 4

Jak masło się rozpuści, dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krewetki z czosnkiem - Krok 4

Krok 5

Smaż krewetki przez około 3 minuty - do momentu, gdy będą gotowe.

Krewetki z czosnkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj na przykład z bagietką.

2

Opinie o przepisie

  • Hanna Powichrowska

    Hanna Powichrowska , 15.02.2020

    Pycha. Nie podsmażam czosnku na oleju. Od początku używam masło klarowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • WIESIA KROL

    WIESIA KROL , 16.12.2016

    Super !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Won ton z krewetkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki z czosnkiemKrewetki z czosnkiem

Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryżem lub makaronem, będą doskonałą propozycją na obiad i kolację, a solo sprawdzą się jako przystawka na domowe przyjęcia. To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza hiszpańskiej, w której tapas, czyli drobne przekąski do piwa lub wina, podawane są we wszystkich restauracjach i barach. By gotowanie tego dania zakończyło się sukcesem, wybierz okazałe krewetki, najlepiej kup je surowe (poznasz je po szarym kolorze, te różowe były już wcześniej gotowane) i jeszcze w pancerzykach. Jeśli nie uda cię się takich kupić, wybierz krewetki mrożone ale duże – tygrysie lub królewskie. Pamiętaj, by smażyć je krótko, inaczej będą gumowate. Serwuj z cząstkami cytryny, którymi należy je skropić przed zjedzeniem. Krewetki z czosnkiem wyśmienicie smakują z bagietką i lampką białego, półwytrawnego wina.