Składniki
24 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki i usuń jelito. Następnie dokładnie umyj je i osusz.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty praską czosnek, a następnie dodaj krewetki.
Krok 3
Po chwili dodaj masło (lub margarynę) i sok z cytryny.
Krok 4
Jak masło się rozpuści, dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 5
Smaż krewetki przez około 3 minuty - do momentu, gdy będą gotowe.
Dobra rada:
Podawaj na przykład z bagietką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z czosnkiem
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryżem lub makaronem, będą doskonałą propozycją na obiad i kolację, a solo sprawdzą się jako przystawka na domowe przyjęcia. To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza hiszpańskiej, w której tapas, czyli drobne przekąski do piwa lub wina, podawane są we wszystkich restauracjach i barach. By gotowanie tego dania zakończyło się sukcesem, wybierz okazałe krewetki, najlepiej kup je surowe (poznasz je po szarym kolorze, te różowe były już wcześniej gotowane) i jeszcze w pancerzykach. Jeśli nie uda cię się takich kupić, wybierz krewetki mrożone ale duże – tygrysie lub królewskie. Pamiętaj, by smażyć je krótko, inaczej będą gumowate. Serwuj z cząstkami cytryny, którymi należy je skropić przed zjedzeniem. Krewetki z czosnkiem wyśmienicie smakują z bagietką i lampką białego, półwytrawnego wina.