Składniki
24 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz krewetki i usuń jelito. Następnie dokładnie umyj je i osusz.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie podsmaż wyciśnięty praską czosnek, a następnie dodaj krewetki.
Krok 3
Po chwili dodaj masło (lub margarynę) i sok z cytryny.
Krok 4
Jak masło się rozpuści, dopraw całość Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.
Krok 5
Smaż krewetki przez około 3 minuty - do momentu, gdy będą gotowe.
Dobra rada:
Podawaj na przykład z bagietką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z czosnkiem
Przygotowanie aromatycznych krewetek z czosnkiem zajmuje dosłownie chwilę. Jeśli podasz je z ryżem lub makaronem, będą doskonałą propozycją na obiad i kolację, a solo sprawdzą się jako przystawka na domowe przyjęcia. To danie typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza hiszpańskiej, w której tapas, czyli drobne przekąski do piwa lub wina, podawane są we wszystkich restauracjach i barach. By gotowanie tego dania zakończyło się sukcesem, wybierz okazałe krewetki, najlepiej kup je surowe (poznasz je po szarym kolorze, te różowe były już wcześniej gotowane) i jeszcze w pancerzykach. Jeśli nie uda cię się takich kupić, wybierz krewetki mrożone ale duże – tygrysie lub królewskie. Pamiętaj, by smażyć je krótko, inaczej będą gumowate. Serwuj z cząstkami cytryny, którymi należy je skropić przed zjedzeniem. Krewetki z czosnkiem wyśmienicie smakują z bagietką i lampką białego, półwytrawnego wina.