
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
0.5 szklanki
1 szczypta
200 gramów
1 szczypta
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 min, odsącz.
Krok 2
Rozmrożoną rybę z każdej strony posyp oregano i solą, z jednej strony pieprzem cytrynowym a z drugiej czarnym.
Krok 3
Płatki kukurydziane włóż do czystej reklamówki i zgnić wałkiem tak, aby powstały mniejsze kawałki.
Krok 4
Mintaja obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w płatkach.
Krok 5
Rybę usmaż na maśle* z dodatkiem oleju. Podawaj z ryżem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej