Placki z gulaszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

450 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

gulasz:

2 sztuki

1 łyżka

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

3 sztuki

600 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij część soku. Dołóż jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Placki z gulaszem - Krok 1

Krok 2

Masę kładź porcjami na rozgrzany olej, formując podłużne placki. Smaż z obu stron.

Placki z gulaszem - Krok 2

Krok 3

Mięso na gulasz pokrój w kostkę, a boczek w słupki.

Placki z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Warzywa pokrój w paski. Wieprzowinę i boczek podsmaż na oleju, dołóż warzywa i bulion, przypraw mieloną papryką. Duś około 30 minut.

Placki z gulaszem - Krok 4

Krok 5

Połącz ze śmietaną wymieszaną z mąką, dodaj pastę paprykową. Duś 10 minut, dopraw solą i pieprzem. Gulasz nakładaj na placki, które następnie składaj na pół.

Placki z gulaszem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska

    Jutro cudowny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z gulaszemPlacki z gulaszem

Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie... Smakują i prezentują się wyśmienicie. Palce lizać! Placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów – z kwaśną, gęstą śmietaną, sosem grzybowym, a także posypane cukrem. Jeśli jednak chcesz popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami, serwuj złociste placuszki w towarzystwie wyśmienitego, paprykowo-mięsnego gulaszu. Oprócz wymienionych w przepisie składników do sosu warto dodać także pokrojone w ósemki pieczarki oraz kukurydzę z puszki. Danie to przyrządzić możesz w nieco prostszy i szybszy sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w Fix do placków ziemniaczanych – dzięki niemu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz obierania i tarcia ziemniaków. Gotowe placki udekoruj gałązką rozmarynu lub posyp posiekanym szczypiorkiem.