Składniki
1 kilogram
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
5 łyżek
0.5 szklanki
gulasz:
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
2 sztuki
600 gramów
300 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij część soku. Dołóż jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Krok 2
Masę kładź porcjami na rozgrzany olej, formując podłużne placki. Smaż z obu stron.
Krok 3
Mięso na gulasz pokrój w kostkę, a boczek w słupki.
Krok 4
Warzywa pokrój w paski. Wieprzowinę i boczek podsmaż na oleju, dołóż warzywa i bulion, przypraw mieloną papryką. Duś około 30 minut.
Krok 5
Połącz ze śmietaną wymieszaną z mąką, dodaj pastę paprykową. Duś 10 minut, dopraw solą i pieprzem. Gulasz nakładaj na placki, które następnie składaj na pół.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z gulaszem
Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie... Smakują i prezentują się wyśmienicie. Palce lizać! Placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów – z kwaśną, gęstą śmietaną, sosem grzybowym, a także posypane cukrem. Jeśli jednak chcesz popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami, serwuj złociste placuszki w towarzystwie wyśmienitego, paprykowo-mięsnego gulaszu. Oprócz wymienionych w przepisie składników do sosu warto dodać także pokrojone w ósemki pieczarki oraz kukurydzę z puszki. Danie to przyrządzić możesz w nieco prostszy i szybszy sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w Fix do placków ziemniaczanych – dzięki niemu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz obierania i tarcia ziemniaków. Gotowe placki udekoruj gałązką rozmarynu lub posyp posiekanym szczypiorkiem.