Placki z gulaszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z gulaszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

466 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

0.5 szklanki

gulasz:

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

600 gramów

300 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij część soku. Dołóż jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Placki z gulaszem - Krok 1

Krok 2

Masę kładź porcjami na rozgrzany olej, formując podłużne placki. Smaż z obu stron.

Placki z gulaszem - Krok 2

Krok 3

Mięso na gulasz pokrój w kostkę, a boczek w słupki.

Placki z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Warzywa pokrój w paski. Wieprzowinę i boczek podsmaż na oleju, dołóż warzywa i bulion, przypraw mieloną papryką. Duś około 30 minut.

Placki z gulaszem - Krok 4

Krok 5

Połącz ze śmietaną wymieszaną z mąką, dodaj pastę paprykową. Duś 10 minut, dopraw solą i pieprzem. Gulasz nakładaj na placki, które następnie składaj na pół.

Placki z gulaszem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 22.10.2017

    Jutro cudowny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z gulaszemPlacki z gulaszem

Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie... Smakują i prezentują się wyśmienicie. Palce lizać! Placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów – z kwaśną, gęstą śmietaną, sosem grzybowym, a także posypane cukrem. Jeśli jednak chcesz popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami, serwuj złociste placuszki w towarzystwie wyśmienitego, paprykowo-mięsnego gulaszu. Oprócz wymienionych w przepisie składników do sosu warto dodać także pokrojone w ósemki pieczarki oraz kukurydzę z puszki. Danie to przyrządzić możesz w nieco prostszy i szybszy sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w Fix do placków ziemniaczanych – dzięki niemu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz obierania i tarcia ziemniaków. Gotowe placki udekoruj gałązką rozmarynu lub posyp posiekanym szczypiorkiem.