Placki z gulaszem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z gulaszem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
487 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

0.5 szklanki

gulasz:

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

600 gramów

300 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij część soku. Dołóż jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Placki z gulaszem - Krok 1

Krok 2

Masę kładź porcjami na rozgrzany olej, formując podłużne placki. Smaż z obu stron.

Placki z gulaszem - Krok 2

Krok 3

Mięso na gulasz pokrój w kostkę, a boczek w słupki.

Placki z gulaszem - Krok 3

Krok 4

Warzywa pokrój w paski. Wieprzowinę i boczek podsmaż na oleju, dołóż warzywa i bulion, przypraw mieloną papryką. Duś około 30 minut.

Placki z gulaszem - Krok 4

Krok 5

Połącz ze śmietaną wymieszaną z mąką, dodaj pastę paprykową. Duś 10 minut, dopraw solą i pieprzem. Gulasz nakładaj na placki, które następnie składaj na pół.

Placki z gulaszem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chmielowska

    Teresa Chmielowska , 22.10.2017

    Jutro cudowny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z gulaszem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z gulaszemPlacki z gulaszem

Chrupiące placki ziemniaczane skąpane w aromatycznym, lekko pikantnym sosie... Smakują i prezentują się wyśmienicie. Palce lizać! Placki ziemniaczane podawać można na wiele sposobów – z kwaśną, gęstą śmietaną, sosem grzybowym, a także posypane cukrem. Jeśli jednak chcesz popisać się swoimi kulinarnymi umiejętnościami, serwuj złociste placuszki w towarzystwie wyśmienitego, paprykowo-mięsnego gulaszu. Oprócz wymienionych w przepisie składników do sosu warto dodać także pokrojone w ósemki pieczarki oraz kukurydzę z puszki. Danie to przyrządzić możesz w nieco prostszy i szybszy sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w Fix do placków ziemniaczanych – dzięki niemu nie tylko zaoszczędzisz czas, ale również unikniesz obierania i tarcia ziemniaków. Gotowe placki udekoruj gałązką rozmarynu lub posyp posiekanym szczypiorkiem.