Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

180 gramów

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce koniecznie na grubych oczkach i dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dobrze i odstaw na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy odlej zbierający się sok z ziemniaków. Na koniec bardzo dobrze je odciśnij. Im więcej wody wyciśniesz, tym bardziej chrupiące będą placki!

Krok 2

Dodaj do ziemniaków dwa jajka, czubatą łyżkę mąki, dwie nieduże starte na tarce cebule, sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, łyżeczką czosnku niedźwiedziego, łyżeczką soku z cytryny, solą oraz pieprzem.

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni i układaj masę przy pomocy łyżki jednocześnie lekko ją uklepując, aby powstał cienki placek. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Krok 5

Placki ułóż na talerzu, polej czosnkową śmietaną i ułóż na nich wędzonego łososia. Serwuj posypane czosnkiem niedźwiedzim oraz ćwiartką cytryny. Placki są najbardziej chrupiące, gdy są gorące!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej