Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem
łatwe
29 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
200 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
180 gramów
6 łyżek
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce koniecznie na grubych oczkach i dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dobrze i odstaw na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy odlej zbierający się sok z ziemniaków. Na koniec bardzo dobrze je odciśnij. Im więcej wody wyciśniesz, tym bardziej chrupiące będą placki!
Krok 2
Dodaj do ziemniaków dwa jajka, czubatą łyżkę mąki, dwie nieduże starte na tarce cebule, sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 3
Śmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, łyżeczką czosnku niedźwiedziego, łyżeczką soku z cytryny, solą oraz pieprzem.
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni i układaj masę przy pomocy łyżki jednocześnie lekko ją uklepując, aby powstał cienki placek. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Krok 5
Placki ułóż na talerzu, polej czosnkową śmietaną i ułóż na nich wędzonego łososia. Serwuj posypane czosnkiem niedźwiedzim oraz ćwiartką cytryny. Placki są najbardziej chrupiące, gdy są gorące!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej