Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

4

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

200 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

180 gramów

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce koniecznie na grubych oczkach i dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj dobrze i odstaw na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy odlej zbierający się sok z ziemniaków. Na koniec bardzo dobrze je odciśnij. Im więcej wody wyciśniesz, tym bardziej chrupiące będą placki!

Krok 2

Dodaj do ziemniaków dwa jajka, czubatą łyżkę mąki, dwie nieduże starte na tarce cebule, sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj.

Krok 3

Śmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, łyżeczką czosnku niedźwiedziego, łyżeczką soku z cytryny, solą oraz pieprzem.

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni i układaj masę przy pomocy łyżki jednocześnie lekko ją uklepując, aby powstał cienki placek. Jedna łyżka to jeden placek. Smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty z każdej strony. Odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

Krok 5

Placki ułóż na talerzu, polej czosnkową śmietaną i ułóż na nich wędzonego łososia. Serwuj posypane czosnkiem niedźwiedzim oraz ćwiartką cytryny. Placki są najbardziej chrupiące, gdy są gorące!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej