Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

90 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 słoika

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj rybę, a następnie natrzyj ją z obu stron sokiem z cytryny, solą oraz przyprawą do ryb. Wstaw do parowaru na 20 minut. Możesz też ją upiec, albo usmażyć, wedle uznania.

Krok 2

Bataty obierz i pokrój w jak najmniejsze kawałki, aby się szybko ugotowały. Gdy tylko ziemniaki się ugotują, odcedź je, następnie dodaj jogurt, masło, chili oraz pieprz biały i ugnieć na puree.

Krok 3

Na patelni podsmaż buraczki przez ok. 2-4minuty. Możesz podać ze świeżymi ziołami jak koperek, czy kolendra.

DIETETYK DietaAli

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej