Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

90 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 słoika

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj rybę, a następnie natrzyj ją z obu stron sokiem z cytryny, solą oraz przyprawą do ryb. Wstaw do parowaru na 20 minut. Możesz też ją upiec, albo usmażyć, wedle uznania.

Krok 2

Bataty obierz i pokrój w jak najmniejsze kawałki, aby się szybko ugotowały. Gdy tylko ziemniaki się ugotują, odcedź je, następnie dodaj jogurt, masło, chili oraz pieprz biały i ugnieć na puree.

Krok 3

Na patelni podsmaż buraczki przez ok. 2-4minuty. Możesz podać ze świeżymi ziołami jak koperek, czy kolendra.

DIETETYK DietaAli

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej