Dorsz z batatowym puree i zasmażanymi buraczkami
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
300 gramów
3 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
2 sztuki
90 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 słoika
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj rybę, a następnie natrzyj ją z obu stron sokiem z cytryny, solą oraz przyprawą do ryb. Wstaw do parowaru na 20 minut. Możesz też ją upiec, albo usmażyć, wedle uznania.
Krok 2
Bataty obierz i pokrój w jak najmniejsze kawałki, aby się szybko ugotowały. Gdy tylko ziemniaki się ugotują, odcedź je, następnie dodaj jogurt, masło, chili oraz pieprz biały i ugnieć na puree.
Krok 3
Na patelni podsmaż buraczki przez ok. 2-4minuty. Możesz podać ze świeżymi ziołami jak koperek, czy kolendra.

Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej