Orzechowy przekładaniec z ananasem na roszponce
łatwe
7 osób zapisało
Składniki
500 gramów
100 gramów
100 gramów
10 dekagramów
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 opakowanie
150 mililitrów
150 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
2 szczypty
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą i utłuczone tłuczkiem orzechy włoskie.
Krok 2
Całość raz jeszcze rozdrabniamy blenderem ręcznym, zostawiając malutkie kawałki orzechów. Dodajemy 2 łyżeczki Fix Knorr.
Krok 3
Do mąki z orzechami i Fix Knorr dodajemy jaja, mleko, wodę , sól. Łączymy blenderem. Wody dolewamy tyle aby ciasto miało lejącą konsystencję. Jeśli użyjemy wody gazowanej i odstawiamy na kilka minut miskę przykrytą ściereczką bawełnianą. Nasze ciasto będzie bardziej puszyste.
Krok 4
Farsz. Kroimy cebulę w drobną kostkę, szklimy na łyżce oliwy lub oleju z pokruszoną kostką bulionową warzywną Knorr. Pod koniec dosypujemy odrobinę ostrej papryki i wrzucamy na patelnię mięso. Mięso odrobinę solimy, pieprzymy i dusimy z cebulką.
Krok 5
Smażymy nasze naleśniki. Na 4 porcje potrzebujemy 16 małych naleśników. W przypadku dużych naleśników o średnicy ok. 25 cm możemy wyciąć z 1 naleśnika 2 mniejsze placki, więc smażymy 8 naleśników.
Krok 6
Resztę naszego FIX Knorr mieszamy z troszkę mniej niż 3/4 szklanki zimnej wody i dodajemy do mięsa. Mięso dusimy bez przykrycia na większym ogniu, tak długo aby nadmiar wody odparował ok. 5 minut. Farsz musi być bardzo gęsty.
Krok 7
Ananasa obkrawamy ze skórki oraz wycinamy środek. Kroimy na ok. 1-1,5 cm plastry. Możemy ananasa skropić odrobiną cytryny, która przełamie słodkawy smak potrawy.
Krok 8
Bierzemy w rękę kubeczek o średnicy ananasa i wykrawamy w stercie naleśników 2 rzędy kółek. Możemy pomóc sobie ostrym nożem zanurzonym w zimnej wodzie.
Krok 9
W naczyniu żaroodpornym kładziemy na spód 4 małe naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy po łyżce farszu, na to naleśnik i dociskamy lekko. Tworzymy 4 warstwy nadzienia, przełożone 4 kółkami naleśników. Na wierzch kładziemy po plasterku ananasa i plasterku sera żółtego. Ser posypujemy szczyptą ostrej papryki mielonej. Plastry sera ułóżmy tak, aby wystawały za kółko ok. 3 cm, wtedy roztopiony ser opatuli naszą potrawę.
Krok 10
Potrawę zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez ok. 5-7 minut
Krok 11
Na talerzu rozsypujemy w kształt koła roszponkę, kładziemy na niej nasz placuszek i dekorujemy wierzch jednym listkiem roszponki.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej