Składniki
150 gramów
1 łyżka
20 gramów
12 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
30 mililitrów
6 łyżek
60 gramów
150 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbki posyp Delikatem, usmaż na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wlej koniak, podpal (ostrożnie!). Zgaś, pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z oboma rodzajami szynki gotowanej i parmeńskiej pokrojonymi w paski.
Krok 2
Posiekane szalotki i czosnek podsmaż na tłuszczu ze smażenia wątróbki i dodaj do miski wraz z posiekanymi orzechami i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Odetnij kapelusiki fig, miąższ wydrąż, posiekaj i dodaj do miski.
Krok 4
Składniki farszu przypraw Delikatem i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Figi ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop w środku i na zewnątrz sokiem cytrynowym, napełnij farszem. Przykryj odciętymi kapelusikami, skrop resztą oliwy i przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej