Figi faszerowane po prowansalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Figi faszerowane po prowansalsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 łyżka

20 gramów

12 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

30 mililitrów

6 łyżek

60 gramów

150 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbki posyp Delikatem, usmaż na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wlej koniak, podpal (ostrożnie!). Zgaś, pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z oboma rodzajami szynki gotowanej i parmeńskiej pokrojonymi w paski.

Krok 2

Posiekane szalotki i czosnek podsmaż na tłuszczu ze smażenia wątróbki i dodaj do miski wraz z posiekanymi orzechami i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Odetnij kapelusiki fig, miąższ wydrąż, posiekaj i dodaj do miski.

Krok 4

Składniki farszu przypraw Delikatem i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Figi ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop w środku i na zewnątrz sokiem cytrynowym, napełnij farszem. Przykryj odciętymi kapelusikami, skrop resztą oliwy i przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej