
Składniki
1 łyżka
2 sztuki
20 gramów
1 sztuka
12 sztuk
150 gramów
1 sztuka
60 gramów
150 gramów
30 mililitrów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbki posyp Delikatem, usmaż na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wlej koniak, podpal (ostrożnie!). Zgaś, pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z oboma rodzajami szynki gotowanej i parmeńskiej pokrojonymi w paski.
Krok 2
Posiekane szalotki i czosnek podsmaż na tłuszczu ze smażenia wątróbki i dodaj do miski wraz z posiekanymi orzechami i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Odetnij kapelusiki fig, miąższ wydrąż, posiekaj i dodaj do miski.
Krok 4
Składniki farszu przypraw Delikatem i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Figi ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop w środku i na zewnątrz sokiem cytrynowym, napełnij farszem. Przykryj odciętymi kapelusikami, skrop resztą oliwy i przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej