Figi faszerowane po prowansalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Figi faszerowane po prowansalsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

20 gramów

1 sztuka

12 sztuk

150 gramów

1 sztuka

60 gramów

150 gramów

30 mililitrów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbki posyp Delikatem, usmaż na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wlej koniak, podpal (ostrożnie!). Zgaś, pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z oboma rodzajami szynki gotowanej i parmeńskiej pokrojonymi w paski.

Krok 2

Posiekane szalotki i czosnek podsmaż na tłuszczu ze smażenia wątróbki i dodaj do miski wraz z posiekanymi orzechami i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Odetnij kapelusiki fig, miąższ wydrąż, posiekaj i dodaj do miski.

Krok 4

Składniki farszu przypraw Delikatem i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Figi ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop w środku i na zewnątrz sokiem cytrynowym, napełnij farszem. Przykryj odciętymi kapelusikami, skrop resztą oliwy i przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kapuśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej