Figi faszerowane po prowansalsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Figi faszerowane po prowansalsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

20 gramów

1 sztuka

12 sztuk

150 gramów

1 sztuka

60 gramów

150 gramów

30 mililitrów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbki posyp Delikatem, usmaż na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wlej koniak, podpal (ostrożnie!). Zgaś, pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z oboma rodzajami szynki gotowanej i parmeńskiej pokrojonymi w paski.

Krok 2

Posiekane szalotki i czosnek podsmaż na tłuszczu ze smażenia wątróbki i dodaj do miski wraz z posiekanymi orzechami i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Odetnij kapelusiki fig, miąższ wydrąż, posiekaj i dodaj do miski.

Krok 4

Składniki farszu przypraw Delikatem i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Figi ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop w środku i na zewnątrz sokiem cytrynowym, napełnij farszem. Przykryj odciętymi kapelusikami, skrop resztą oliwy i przykryj kawałkiem folii aluminiowej. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Figi faszerowane po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej