Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj. W każdej z nich cienkim nożykiem natnij otwór, tworząc kieszeń. Uważaj, aby piersi nie przeciąć na wylot.

Krok 2

Następnie mięso posyp przyprawą Knorr.

Krok 3

W miseczce wymieszaj pokrojone morele, orzechy oraz pokruszone sery.

Krok 4

Przygotowanym farszem nadziewaj kieszenie. Kieszeń zepnij wykałaczką.

Krok 5

Piersi obsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie, następnie przełóż je do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i dopiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 27.12.2015

    Wyszło pysznie, łatwe do zrobienia i fajny efekt.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliamiFaszerowana pierś z kurczaka z bakaliami

Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami, z rumianą skórką i nadzieniem pełnym smaku to danie, które sprawdzi się podczas uroczystego obiadu. Mięso drobiowe, delikatne i chude, dobrze pasuje do wyrazistego farszu z orzechów, suszonych owoców oraz kompozycji serów. Do przygotowania tej potrawy wybierz dość duże filety, żeby łatwo można było je naciąć i stworzyć w ten sposób mięsne kieszonki. Przypraw kurczaka, a następnie przygotuj nadzienie. W tym celu wymieszaj orzechy włoskie oraz pokrojone drobno suszone morele z wyrazistą grecką fetą i łagodniejszym w smaku francuskim brie. Możesz też dodać do tego rodzynki albo suszoną żurawinę. Wyrób zwartą masę i nadziej nią kieszonki z mięsa. Podsmaż je delikatnie i przełóż do worka do pieczenia, spinając go wykałaczką. Piecz w temperaturze 180° C. Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami może być podawana z ryżem posypanym kurkumą oraz z kruchą sałatą lodową. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.