Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

227 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj. W każdej z nich cienkim nożykiem natnij otwór, tworząc kieszeń. Uważaj, aby piersi nie przeciąć na wylot.

Krok 2

Następnie mięso posyp przyprawą Knorr.

Krok 3

W miseczce wymieszaj pokrojone morele, orzechy oraz pokruszone sery.

Krok 4

Przygotowanym farszem nadziewaj kieszenie. Kieszeń zepnij wykałaczką.

Krok 5

Piersi obsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie, następnie przełóż je do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i dopiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 27.12.2015

    Wyszło pysznie, łatwe do zrobienia i fajny efekt.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Fetucchini z bobem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliamiFaszerowana pierś z kurczaka z bakaliami

Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami, z rumianą skórką i nadzieniem pełnym smaku to danie, które sprawdzi się podczas uroczystego obiadu. Mięso drobiowe, delikatne i chude, dobrze pasuje do wyrazistego farszu z orzechów, suszonych owoców oraz kompozycji serów. Do przygotowania tej potrawy wybierz dość duże filety, żeby łatwo można było je naciąć i stworzyć w ten sposób mięsne kieszonki. Przypraw kurczaka, a następnie przygotuj nadzienie. W tym celu wymieszaj orzechy włoskie oraz pokrojone drobno suszone morele z wyrazistą grecką fetą i łagodniejszym w smaku francuskim brie. Możesz też dodać do tego rodzynki albo suszoną żurawinę. Wyrób zwartą masę i nadziej nią kieszonki z mięsa. Podsmaż je delikatnie i przełóż do worka do pieczenia, spinając go wykałaczką. Piecz w temperaturze 180° C. Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami może być podawana z ryżem posypanym kurkumą oraz z kruchą sałatą lodową. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.