Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

225 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

160 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

1 łyżka

50 gramów

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj. W każdej z nich cienkim nożykiem natnij otwór, tworząc kieszeń. Uważaj, aby piersi nie przeciąć na wylot.

Krok 2

Następnie mięso posyp przyprawą Knorr.

Krok 3

W miseczce wymieszaj pokrojone morele, orzechy oraz pokruszone sery.

Krok 4

Przygotowanym farszem nadziewaj kieszenie. Kieszeń zepnij wykałaczką.

Krok 5

Piersi obsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie, następnie przełóż je do woreczka do pieczenia, zepnij spinką i dopiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut. Podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 27.12.2015

    Wyszło pysznie, łatwe do zrobienia i fajny efekt.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Curry z skorzonerą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliamiFaszerowana pierś z kurczaka z bakaliami

Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami, z rumianą skórką i nadzieniem pełnym smaku to danie, które sprawdzi się podczas uroczystego obiadu. Mięso drobiowe, delikatne i chude, dobrze pasuje do wyrazistego farszu z orzechów, suszonych owoców oraz kompozycji serów. Do przygotowania tej potrawy wybierz dość duże filety, żeby łatwo można było je naciąć i stworzyć w ten sposób mięsne kieszonki. Przypraw kurczaka, a następnie przygotuj nadzienie. W tym celu wymieszaj orzechy włoskie oraz pokrojone drobno suszone morele z wyrazistą grecką fetą i łagodniejszym w smaku francuskim brie. Możesz też dodać do tego rodzynki albo suszoną żurawinę. Wyrób zwartą masę i nadziej nią kieszonki z mięsa. Podsmaż je delikatnie i przełóż do worka do pieczenia, spinając go wykałaczką. Piecz w temperaturze 180° C. Pierś z kurczaka faszerowana bakaliami może być podawana z ryżem posypanym kurkumą oraz z kruchą sałatą lodową. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.