
Składniki
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
500 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 słoik
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw, aby zmiękła. Po tym czasie przepłucz ją pod bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli.

Krok 2
Cebulę, czosnek i chili pokrój drobno w kosteczkę, zeszklij na patelni, dodaj szpinak i całość dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatowej.

Krok 3
Pomidory z puszki przelej do małego garnka, dodaj 100 ml wody i Spaghetti bolognese Knorr. Całość zagotuj, następnie sos przelej do żaroodpornego naczynia.

Krok 4
Ser ricotta wymieszaj z żółtkiem, łyżką sera mozzarella oraz łyżką bułki tartej panco.

Krok 5
Plastry cukinii ułóż na desce, oprósz je delikatnie Przyprawą do zapiekanek Knorr, ułóż na nich plaster szynki parmeńskiej, podsmażony, odciśnięty z nadmiaru soków szpinak, a do środka włóż kawałek suszonego pomidora oraz kawałek sera z niebieską pleśnią. Całość zroluj.

Krok 6
Wszystkie roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym. Na wierzchu zapiekanki rozsmaruj ser ricotta, oprósz go obficie mozzarellą wymieszaną z pozostałą bułką panco. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut, po tym czasie usuń folię, a zapiekankę pozostaw jeszcze na ok. 10 minut, aby zarumieniła się z wierzchu.


Dobra rada:
Jeśli nie masz bułki tartej typu panko, okrój kilka kromek jasnego pieczywa tostowego i dokładnie zmiksuj w kielichu miksera.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane roladki z cukinii po włosku
Cukinię chętnie spożywamy pod różnymi postaciami. Pokrojona w kostkę często gra jedną z głównych ról w inspirowanym kuchnią węgierskim leczo, a faszerowana (np. mielonym mięsem czy fetą) przypomina nam smaki kuchni greckiej. Czas na kolejną odsłonę tego warzywa – tym razem są to zapiekane roladki z cukinii po włosku.
Dla kogo?
Zapiekane roladki z cukinii są dla każdego, kto uwielbia niebanalne przekąski i jest ciekawy nowych smaków. Także dla wszystkich szukających inspiracji, które może przenieść do swojej kuchni.
Na jaką okazję?
Zapiekane roladki z cukinii sprawdzą się świetnie… zawsze i wszędzie. Na letnim przyjęciu w ogrodzie, podczas obiadu z rodziną czy jako kolacja po dniu pełnym wrażeń.
Czy wiesz, że?
Cukinia jest warzywem pochodzącym z rodziny dyniowatych. Jej nazwa pochodzi od zdrobnienia słowa zucca (z włoskiego), co oznacza po prostu dynię.
Dla urozmaicenia:
Zapiekane roladki z cukinii możesz przygotować także na świeżym powietrzu – grillowane będą równie smaczne!