Zapiekane roladki z cukinii po włosku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane roladki z cukinii po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

200 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 słoik

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i odstaw, aby zmiękła. Po tym czasie przepłucz ją pod bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli.

Zapiekane roladki z cukinii po włosku - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek i chili pokrój drobno w kosteczkę, zeszklij na patelni, dodaj szpinak i całość dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatowej i łyżką Przyprawy do zapiekanek Knorr.

Zapiekane roladki z cukinii po włosku - Krok 2

Krok 3

Pomidory z puszki przelej do małego garnka, dodaj 100 ml wody i Spaghetti bolognese Knorr. Całość zagotuj, następnie sos przelej do żaroodpornego naczynia.

Zapiekane roladki z cukinii po włosku - Krok 3

Krok 4

Ser ricotta wymieszaj z żółtkiem, łyżką sera mozzarella oraz łyżką bułki tartej panco.

Zapiekane roladki z cukinii po włosku - Krok 4

Krok 5

Plastry cukinii ułóż na desce, oprósz je delikatnie Przyprawą do zapiekanek Knorr, ułóż na nich plaster szynki parmeńskiej, podsmażony, odciśnięty z nadmiaru soków szpinak, a do środka włóż kawałek suszonego pomidora oraz kawałek sera z niebieską pleśnią. Całość zroluj.

Zapiekane roladki z cukinii po włosku - Krok 5

Krok 6

Wszystkie roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym. Na wierzchu zapiekanki rozsmaruj ser ricotta, oprósz go obficie mozzarellą wymieszaną z pozostałą bułką panco. Całość przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut, po tym czasie usuń folię, a zapiekankę pozostaw jeszcze na ok. 10 minut, aby zarumieniła się z wierzchu.

Zapiekane roladki z cukinii po włosku - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz bułki tartej typu panko, okrój kilka kromek jasnego pieczywa tostowego i dokładnie zmiksuj w kielichu miksera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane roladki z cukinii po włosku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane roladki z cukinii po włoskuZapiekane roladki z cukinii po włosku

Cukinię chętnie spożywamy pod różnymi postaciami. Pokrojona w kostkę często gra jedną z głównych ról w inspirowanym kuchnią węgierskim leczo, a faszerowana (np. mielonym mięsem czy fetą) przypomina nam smaki kuchni greckiej. Czas na kolejną odsłonę tego warzywa – tym razem są to zapiekane roladki z cukinii po włosku.

Dla kogo?

Zapiekane roladki z cukinii są dla każdego, kto uwielbia niebanalne przekąski i jest ciekawy nowych smaków. Także dla wszystkich szukających inspiracji, które może przenieść do swojej kuchni.

Na jaką okazję?

Zapiekane roladki z cukinii sprawdzą się świetnie… zawsze i wszędzie. Na letnim przyjęciu w ogrodzie, podczas obiadu z rodziną czy jako kolacja po dniu pełnym wrażeń.

Czy wiesz, że?

Cukinia jest warzywem pochodzącym z rodziny dyniowatych. Jej nazwa pochodzi od zdrobnienia słowa zucca (z włoskiego), co oznacza po prostu dynię.

Dla urozmaicenia:

Zapiekane roladki z cukinii możesz przygotować także na świeżym powietrzu – grillowane będą równie smaczne!