Tarta z boczkiem i szpinakiem - z ciasta francuskiego | Przepisy.pl pixel

Tarta z boczkiem i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj kawałkiem pergaminu (wyciętego na średnicę spodu formy) i wysyp po całości fasolą, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.

Krok 2

Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiecz przez 15 minut.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos carbonara - wlej śmietanę i dodaj Fix. Całość zagotuj a następnie przestudź.

Krok 4

Po tym czasie wbij jajka do śmietany i wymieszaj. Dodaj pieprz.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj przygotowany sos ze szpinakiem i wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast boczku możesz użyć np. wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej