Tarta z boczkiem i szpinakiem - z ciasta francuskiego | Przepisy.pl pixel

Tarta z boczkiem i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

332 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj kawałkiem pergaminu (wyciętego na średnicę spodu formy) i wysyp po całości fasolą, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.

Krok 2

Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiecz przez 15 minut.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos carbonara - wlej śmietanę i dodaj Fix. Całość zagotuj a następnie przestudź.

Krok 4

Po tym czasie wbij jajka do śmietany i wymieszaj. Dodaj pieprz.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj przygotowany sos ze szpinakiem i wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast boczku możesz użyć np. wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej