Tarta z boczkiem i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj kawałkiem pergaminu (wyciętego na średnicę spodu formy) i wysyp po całości fasolą, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.

Krok 2

Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiecz przez 15 minut.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos carbonara - wlej śmietanę i dodaj Fix. Całość zagotuj a następnie przestudź.

Krok 4

Po tym czasie wbij jajka do śmietany i wymieszaj. Dodaj pieprz.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj przygotowany sos ze szpinakiem i wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast boczku możesz użyć np. wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej