Tarta z boczkiem i szpinakiem - z ciasta francuskiego | Przepisy.pl pixel

Tarta z boczkiem i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj kawałkiem pergaminu (wyciętego na średnicę spodu formy) i wysyp po całości fasolą, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.

Krok 2

Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiecz przez 15 minut.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos carbonara - wlej śmietanę i dodaj Fix. Całość zagotuj a następnie przestudź.

Krok 4

Po tym czasie wbij jajka do śmietany i wymieszaj. Dodaj pieprz.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj przygotowany sos ze szpinakiem i wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast boczku możesz użyć np. wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z jajkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej