Tarta z boczkiem i szpinakiem - z ciasta francuskiego | Przepisy.pl pixel

Tarta z boczkiem i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

351 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

5 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Przykryj kawałkiem pergaminu (wyciętego na średnicę spodu formy) i wysyp po całości fasolą, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.

Krok 2

Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiecz przez 15 minut.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż na rozgrzanej patelni. Przygotuj sos carbonara - wlej śmietanę i dodaj Fix. Całość zagotuj a następnie przestudź.

Krok 4

Po tym czasie wbij jajka do śmietany i wymieszaj. Dodaj pieprz.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj przygotowany sos ze szpinakiem i wyłóż na upieczone ciasto. Wierzch zapiekanki posyp startym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180 °C przez 25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast boczku możesz użyć np. wędzonego łososia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z boczkiem i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej