Któż z nas nie zna gofrów? I czy jest ktoś, kto ich nie lubi? Pulchne, chrupiące ciasto w kształcie prostokąta, z charakterystyczną kratką z obu stron od lat cieszy się wielką popularnością. Gofry podawane są zazwyczaj na słodko, z bitą śmietaną, owocami, czekoladą. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować gofrów w wersji na słono, a nawet na ostro. Ale do rzeczy, czyli do gotowania. Gdy zamierzamy przygotować gofry na ostro, warto pamiętać, aby z farszem współgrało ciasto – słone a nie słodkie i o wyrazistym, ziołowym smaku. Ciasto gofrowe jest bardzo łatwe do przygotowania, a farsz to już kwestia waszej wyobraźni. Mam dla Was pomysł na start.

Gofry ze szpinakiem na ostro
Czas: 15 minut
Dla 6 osób

Składnik:

Ciasto na gofry:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 1 łyżeczka

Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 100 g żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g margaryny

Sposób przygotowania

Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników ciasta. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3–4 minuty aż będą rumiane. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz suszone pokrojone w kostkę pomidory. Całość smaż chwilę, po czym połącz śmietanę z sosem do warzyw na ciepło Knorr i tak uzyskany kremowy dressing dodaj do szpinaku. Wszystko razem gotuj przez chwile, aż sos zgęstnieje a następnie posyp papryką. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu żółtym serem.