Gofry ze szpinakiem na ostro
Czas: 15 minut
Dla 6 osób
Składnik:
Ciasto na gofry:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr – 1 łyżeczka
Farsz:
- 450 g mrożonego szpinaku
- Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy Knorr
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 mała cebula
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 100 g żółtego sera
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g margaryny
Sposób przygotowania
Białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników ciasta. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3–4 minuty aż będą rumiane. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz suszone pokrojone w kostkę pomidory. Całość smaż chwilę, po czym połącz śmietanę z sosem do warzyw na ciepło Knorr i tak uzyskany kremowy dressing dodaj do szpinaku. Wszystko razem gotuj przez chwile, aż sos zgęstnieje a następnie posyp papryką. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu żółtym serem.
Komentarze (0)