Szukasz alternatywy dla klasycznych kanapek przygotowywanych z pieczywa? Koniecznie wybierz te, które przyrządzisz z… gofrów. Ich wytrawna wersja staje się coraz popularniejsza. Jak przygotować wyjątkowo smaczną? – odpowiedź poniżej.
Jak zrobić ciasto na gofry?
Ciasto o odpowiedniej konsystencji to podstawa. Na szczęście jego przyrządzenie jest dosyć proste. Przede wszystkim zadbaj o to, aby wszystkie z używanych produktów miały temperaturę pokojową. Dzięki temu masa na gofry będzie się dobrze napowietrzała, a gotowa przekąska będzie miała puszystą konsystencję. Sekret perfekcyjnego ciasta na gofry to również dbałość o odpowiednią kolejność przyrządzania go:
1.Osobno wymieszaj suche i mokre składniki. Białka oddziel od żółtek.
2.Następnie wszystkie składniki połącz ze sobą (z wyjątkiem białek). Zrób to delikatnie za pomocą łyżki. Jeśli planujesz użyć miksera, to tylko na najniższych obrotach.
3.Na koniec dodaj łyżką lub specjalną szpatułką ubite na sztywną pianę białka. Wymieszaj je z całością starannie, ale niezbyt gwałtownie.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nie nakładaj go na gofrownicę w zbyt dużej ilości – gofry rosną w trakcie pieczenia i nadmiar ciasta może wypłynąć. Upieczone wafle powinny mieć brązowo-złoty kolor. Wypróbuj powyższe porady, przyrządzając wytrawne gofry.
Z czym podawać wytrawne gofry?
Sekret wytrawnych gofrów to odpowiednie przyprawy, które dodaje się do ciasta. Sprawdzą się np. mielony czarny pieprz i ostra papryka. Chcąc uzyskać łagodniejsze ciasto, dopraw je ziołami: bazylią, rozmarynem czy oregano. Na gotowych gofrach warto rozsmarować specjalnie przyrządzoną pastę lub sos. Możliwości jest wiele, wypróbuj np. tych:
- pasty na bazie twarogu, np. z dodatkiem szczypiorku, pomidorów lub tuńczyka,
- pasty z pieczonej papryki,
- gęstego sosu ze szpinaku, suszonych pomidorów i śmietanki, na który dokładny przepis znajdziesz pod artykułem.
Gotowe gofry warto odpowiednio udekorować. Sprawdzą się listki rukoli albo roszponki czy kiełki rzodkiewki, które charakteryzują się delikatnie pikantnym posmakiem.
Jak serwować pikantne gofry?
Wytrawne gofry wymagają odpowiedniego podania. Sprawdź nasze propozycje:
- Gofry z nadzieniem wewnątrz – do surowego ciasta dodaj drobno pokrojone składniki, np. paprykę, wędlinę i fetę. Gofry w takiej postaci serwuj sauté. Sprawdź zielone gofry a'la pizza.
- Sandwicze – przełóż pastą dwa gofry, pomiędzy nimi umieść pastę, sos lub wybrane składniki i całość połącz wykałaczką, dzięki czemu przygotowane kanapki się nie rozpadną. Tą metodą przygotujesz np. gofry ze szpinakiem.
- Tort gofrowy – gofry ułóż obok siebie w formie do pieczenia i przekładaj kolejne warstwy nadzieniem. Krój tak, jak ciasto. W ten sposób możesz podawać gofry z rukolą i łososiem wędzonym.
- Tosty – przygotujesz je z łatwością z pikantnych wafli. Przełóż je szynką, serem żółtym i innymi dodatkami, a następnie zapiecz.
Wytrawne gofry to niecodzienna przekąska, która znajdzie wiele zastosowań. Z powodzeniem zaserwujesz ją jako poczęstunek dla gości lub zabierzesz ze sobą do pracy.
Komentarze (0)