Wytrawne gofry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wytrawne gofry

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj dobrze składniki ciasta: jaja, mleko, jogurt (200g), 1 łyżkę oleju, obie mąki i proszek do pieczenia. Odstaw ciasto na 10 minut.

Krok 2

W między czasie umyj pomidory, paprykę i rukolę. Pomidory pokrój na plastry, a paprykę w paski.

Krok 3

Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj obie strony olejem i smaż gofry. Gotowe podziel na trójkąty-serca.

Krok 4

Jogurt (100g) wymieszaj z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Gofry posmaruj sosem i przekładaj pomidorami, papryką i rukolą tworząc „kanapki” każda z trzech warstw gofrów. Do podania możesz użyć wykałaczki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dodatkowym ogórkiem lub bazylią. Udekoruj np. różowym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wytrawne gofry   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wytrawne gofry  Wytrawne gofry

Zamiast serwować gofry z bitą śmietaną, sprawdźcie przepis na wytrawną, niezwykle uniwersalną wersję. Efektowna przystawka, a może alternatywa dla spowszedniałych kanapek? Sami zdecydujcie, o jakiej porze dnia smakują Wam najbardziej.

Dla kogo? Doskonałe połączenie chrupiącego ciasta na słono oraz warzywnych dodatków. Wytrawne gofry wyglądają nad wyraz kusząco, więc apetytu przy stole nikomu nie zabraknie.

Na jaką okazję? Sprawdzony sposób na urozmaicenie śniadań. Czujecie, że kanapki albo owsianka pojawiają się na stołach zbyt często? Z wytrawnymi goframi dzień będzie udany już od samego początku.

Czy wiesz, że? Choć najsłynniejsze są gofry belgijskie, przysmak ten jest bardzo popularny w krajach skandynawskich. Co więcej, 25 marca został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Gofra.

Dla urozmaicenia: Smak wytrawnych gofrów wzbogacicie poprzez dodanie przypraw do ciasta. Polecamy świeżo mielony czarny pieprz, pikantną paprykę, oregano i bazylię.