
Składniki
300 gramów
150 mililitrów
2 sztuki
250 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
1 opakowanie
300 gramów
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj dobrze składniki ciasta: jaja, mleko, jogurt (200g), 1 łyżkę oleju, obie mąki i proszek do pieczenia. Odstaw ciasto na 10 minut.
Krok 2
W między czasie umyj pomidory, paprykę i rukolę. Pomidory pokrój na plastry, a paprykę w paski.
Krok 3
Jogurt (100g) wymieszaj z majonezem i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj obie strony olejem i smaż gofry. Gotowe podziel na trójkąty-serca.
Krok 5
Gofry posmaruj sosem i przekładaj pomidorami, papryką i rukolą tworząc „kanapki” każda z trzech warstw gofrów. Do podania możesz użyć wykałaczki.

Dobra rada:
Podawaj z dodatkowym ogórkiem lub bazylią. Udekoruj np. różowym pieprzem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wytrawne gofry
Zamiast serwować gofry z bitą śmietaną, sprawdźcie przepis na wytrawną, niezwykle uniwersalną wersję. Efektowna przystawka, a może alternatywa dla spowszedniałych kanapek? Sami zdecydujcie, o jakiej porze dnia smakują Wam najbardziej.
Dla kogo? Doskonałe połączenie chrupiącego ciasta na słono oraz warzywnych dodatków. Wytrawne gofry wyglądają nad wyraz kusząco, więc apetytu przy stole nikomu nie zabraknie.
Na jaką okazję? Sprawdzony sposób na urozmaicenie śniadań. Czujecie, że kanapki albo owsianka pojawiają się na stołach zbyt często? Z wytrawnymi goframi dzień będzie udany już od samego początku.
Czy wiesz, że? Choć najsłynniejsze są gofry belgijskie, przysmak ten jest bardzo popularny w krajach skandynawskich. Co więcej, 25 marca został ogłoszony Międzynarodowym Dniem Gofra.
Dla urozmaicenia: Smak wytrawnych gofrów wzbogacicie poprzez dodanie przypraw do ciasta. Polecamy świeżo mielony czarny pieprz, pikantną paprykę, oregano i bazylię.




































