Roladki z naleśników jaglanych z musem z łososia wędzonego i musztardowym sosem
łatwe
192 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
50 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
1 szczypta
5 łyżek
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
8 łyżek
1 łyżeczka
1 szczypta
1 garść
1 łyżeczka
25 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu połącz mąkę, jaja oraz mleko i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodaj również wodę, tak ą ilość jaka będzie potrzebna. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Krok 2
Łososia połącz z serkiem, jogurtem, kaparami i pieprzem. Dodaj sos sałatkowy Knorr i zmiksuj na gładką masę.

Krok 3
Gotowe naleśniki posmaruj przygotowanym musem i zwiń, jak tradycyjne naleśniki. Każdy z nich zawiń ścisło w spożywczą folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

Krok 4
Przygotuj sos musztardowy: w miseczce wymieszaj pozostały jogurt, musztardę, sok z cytryny oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Schłodzone naleśniki rozwiń z folii i pokrój na 3 cm roladki. Ustaw je pionowo na półmisku, następnie na każdą z nich nałóż łyżeczkę sosu i udekoruj kiełkami buraka. Roladki podawaj od razu.


Dobra rada:
Zamiast łososia, do przygotowania musu możesz użyć innej wędzonej ryby, np. makreli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejInne przepisy
Roladki z naleśników jaglanych z musem z łososia wędzonego i musztardowym sosem
Szukasz inspiracji na przygotowanie smacznej i efektownej przystawki? Przyrządź roladki z naleśników jaglanych z musem z łososia. Najpierw zrób ciasto na naleśniki: połącz jajka, mąkę jaglaną i pszenną oraz mleko. Jeśli chcesz, żeby były bardziej puszyste – dodaj wodę gazowaną. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej na patelnię i smaż na małym ogniu, uważając, by naleśniki się nie przypaliły. Do przygotowania farszu użyj gęstej śmietany creme fraiche, łososia wędzonego (możesz dodać również tego w zalewie) oraz jogurt i kapary. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, bazylią i zblenduj na gładką masę. Tak przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zawiń je w folię aluminiową i odstaw na krótki czas do lodówki. Sos przyrządzisz z musztardy, rekomendowana jest francuska, jednak sarepska będzie równie dobra. Pomieszaj ją z jogurtem i sokiem z cytryny. Naleśniki pokrój na roladki i polej sosem. Tak przygotowane danie udekoruj pietruszką oraz kiełkami buraków lub rzodkiewki. Skorzystaj z naszego przepisu!