Roladki z naleśników jaglanych z musem z łososia wędzonego i musztardowym sosem
łatwe
192 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
50 gramów
2 sztuki
250 mililitrów
1 szczypta
5 łyżek
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
8 łyżek
1 łyżeczka
1 szczypta
1 garść
1 łyżeczka
25 mililitrów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu połącz mąkę, jaja oraz mleko i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto, dodaj również wodę, tak ą ilość jaka będzie potrzebna. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki.

Krok 2
Łososia połącz z serkiem, jogurtem, kaparami i pieprzem. Dodaj sos sałatkowy Knorr i zmiksuj na gładką masę.

Krok 3
Gotowe naleśniki posmaruj przygotowanym musem i zwiń, jak tradycyjne naleśniki. Każdy z nich zawiń ścisło w spożywczą folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

Krok 4
Przygotuj sos musztardowy: w miseczce wymieszaj pozostały jogurt, musztardę, sok z cytryny oraz posiekaną natkę. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Schłodzone naleśniki rozwiń z folii i pokrój na 3 cm roladki. Ustaw je pionowo na półmisku, następnie na każdą z nich nałóż łyżeczkę sosu i udekoruj kiełkami buraka. Roladki podawaj od razu.


Dobra rada:
Zamiast łososia, do przygotowania musu możesz użyć innej wędzonej ryby, np. makreli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z naleśników jaglanych z musem z łososia wędzonego i musztardowym sosem
Szukasz inspiracji na przygotowanie smacznej i efektownej przystawki? Przyrządź roladki z naleśników jaglanych z musem z łososia. Najpierw zrób ciasto na naleśniki: połącz jajka, mąkę jaglaną i pszenną oraz mleko. Jeśli chcesz, żeby były bardziej puszyste – dodaj wodę gazowaną. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlej na patelnię i smaż na małym ogniu, uważając, by naleśniki się nie przypaliły. Do przygotowania farszu użyj gęstej śmietany creme fraiche, łososia wędzonego (możesz dodać również tego w zalewie) oraz jogurt i kapary. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, bazylią i zblenduj na gładką masę. Tak przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zawiń je w folię aluminiową i odstaw na krótki czas do lodówki. Sos przyrządzisz z musztardy, rekomendowana jest francuska, jednak sarepska będzie równie dobra. Pomieszaj ją z jogurtem i sokiem z cytryny. Naleśniki pokrój na roladki i polej sosem. Tak przygotowane danie udekoruj pietruszką oraz kiełkami buraków lub rzodkiewki. Skorzystaj z naszego przepisu!