Łosoś pieczony z cukinią i pomidorami i serkiem | Przepisy.pl pixel

Łosoś z cukinią i pomidorami

oraz oscypkiem w łagodnej glazurze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

489 osób wydrukowało

Pobierz pdf

628 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.

Łosoś z cukinią i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann's i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.

Łosoś z cukinią i pomidorami - Krok 2

Krok 3

W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.

Łosoś z cukinią i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.

Łosoś z cukinią i pomidorami - Krok 4

Krok 5

Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.

Łosoś z cukinią i pomidorami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zawiniętego w ten sposób łososia możesz dołożyć po listku bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Winterot

    Anna Winterot , 06.08.2016

    W liście zakupów nie ma sera?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś z cukinią i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś z cukinią i pomidoramiŁosoś z cukinią i pomidorami

Łosoś w cukinii to nie tylko sposób na wykwintny obiad, ale także na smaczną przystawkę. W połączeniu z delikatnymi warzywami i wyrazistym serem będzie naprawdę udaną potrawą. Przygotuj na grillu łososia w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze – ta ryba, dzięki zwartemu mięsu, dobrze nadaje się do opiekania. Gotowe danie wygląda bardzo efektownie i jest proste w przygotowaniu. Rybę pokrój na kwadraty i zamarynuj w zalewie z karmelizowanego cukru, ketchupu i przypraw, a smak całości przełam octem. Po kilku minutach na każdy kawałek łososia połóż plaster oscypka (albo innego wędzonego sera) i zawiń w bardzo cienko pokrojone plastry cukinii. Możesz je urozmaicać liśćmi bazylii albo innymi świeżymi ziołami. Piecz na grillu lub patelni grillowej do momentu, aż ryba zmięknie, od czasu do czasu polewając ją glazurą. Podawaj z pomidorkami na ciepło, sosem czosnkowym lub koperkowym, świetnie pasuje także z grzankami i zieloną sałatą. Łosoś w cukinii to doskonała propozycja na apetyczne danie – przygotuj go i przekonaj się.