Łosoś z cukinią i pomidorami
oraz oscypkiem w łagodnej glazurze
łatwe
605 osób zapisało
Składniki
600 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
Krok 2
Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann's i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
Krok 3
W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
Krok 4
Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
Krok 5
Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.
Dobra rada:
Do zawiniętego w ten sposób łososia możesz dołożyć po listku bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z cukinią i pomidorami
Łosoś w cukinii to nie tylko sposób na wykwintny obiad, ale także na smaczną przystawkę. W połączeniu z delikatnymi warzywami i wyrazistym serem będzie naprawdę udaną potrawą. Przygotuj na grillu łososia w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze – ta ryba, dzięki zwartemu mięsu, dobrze nadaje się do opiekania. Gotowe danie wygląda bardzo efektownie i jest proste w przygotowaniu. Rybę pokrój na kwadraty i zamarynuj w zalewie z karmelizowanego cukru, ketchupu i przypraw, a smak całości przełam octem. Po kilku minutach na każdy kawałek łososia połóż plaster oscypka (albo innego wędzonego sera) i zawiń w bardzo cienko pokrojone plastry cukinii. Możesz je urozmaicać liśćmi bazylii albo innymi świeżymi ziołami. Piecz na grillu lub patelni grillowej do momentu, aż ryba zmięknie, od czasu do czasu polewając ją glazurą. Podawaj z pomidorkami na ciepło, sosem czosnkowym lub koperkowym, świetnie pasuje także z grzankami i zieloną sałatą. Łosoś w cukinii to doskonała propozycja na apetyczne danie – przygotuj go i przekonaj się.