
Składniki
5 sztuk
3 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
10 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje według uznania.

Krok 2
W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki, Przyprawę do grilla Knorr. Do marynaty dodaj posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wymieszaj.

Krok 3
Marynatę podziel na dwie części. Jedna posłuży jako sos do już zgrillowanej ryby. W drugiej części zanurz kawałki sandacza na około 5 minut.

Krok 4
Rybę ułóż na specjalnej kratce do grillowania ryb wyłożonej liśćmi chrzanu lub białej kapusty - wtedy nie przykleją się do rusztu i łatwo da się je zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, rybę grilluj na tacce aluminiowej. Na zgrillowanie ryby powinno wystarczyć około 8 minut.


Dobra rada:
Jeśli lubisz wyraziste smaki, do marynaty dodaj posiekaną ostrą paprykę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz glazurowany sosem imbirowym
Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowany w sosie imbirowym i przygotowany na grillu zasmakuje zwłaszcza osobom lubiącym słodko-pikantne potrawy z ryb. Sos przyrządzisz, mieszając ketchup m.in. ze: startym imbirem, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki oraz czosnkiem i posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, dorzuć do niego także chili. W części przyrządzonej zalewy obtocz rybę, a drugą część wykorzystaj jako sos do potrawy. Grilluj sandacza na liściach kapusty lub użyj do tego aluminiowej tacki. Po upieczeniu ryba będzie miała delikatnie chrupiącą skórkę o intensywnym, słodko-wytrawnym smaku. Serwuj ją z sałatką ze świeżych warzyw i grillowaną bagietką. Dołącz do niego również inne sosy. Sprawdzi się np. śmietanowy, musztardowy lub czosnkowy. Dobrym uzupełnieniem sandacza glazurowanego z sosem imbirowym będą też grillowane warzywa. Przetestuj przepis na tę smaczną rybę. Znajdziesz go poniżej.