
Składniki
5 sztuk
3 łyżki
4 łyżki
2 łyżki
10 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje według uznania.

Krok 2
W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki, Przyprawę do grilla Knorr. Do marynaty dodaj posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wymieszaj.

Krok 3
Marynatę podziel na dwie części. Jedna posłuży jako sos do już zgrillowanej ryby. W drugiej części zanurz kawałki sandacza na około 5 minut.

Krok 4
Rybę ułóż na specjalnej kratce do grillowania ryb wyłożonej liśćmi chrzanu lub białej kapusty - wtedy nie przykleją się do rusztu i łatwo da się je zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, rybę grilluj na tacce aluminiowej. Na zgrillowanie ryby powinno wystarczyć około 8 minut.


Dobra rada:
Jeśli lubisz wyraziste smaki, do marynaty dodaj posiekaną ostrą paprykę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sandacz glazurowany sosem imbirowym
Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowany w sosie imbirowym i przygotowany na grillu zasmakuje zwłaszcza osobom lubiącym słodko-pikantne potrawy z ryb. Sos przyrządzisz, mieszając ketchup m.in. ze: startym imbirem, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki oraz czosnkiem i posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, dorzuć do niego także chili. W części przyrządzonej zalewy obtocz rybę, a drugą część wykorzystaj jako sos do potrawy. Grilluj sandacza na liściach kapusty lub użyj do tego aluminiowej tacki. Po upieczeniu ryba będzie miała delikatnie chrupiącą skórkę o intensywnym, słodko-wytrawnym smaku. Serwuj ją z sałatką ze świeżych warzyw i grillowaną bagietką. Dołącz do niego również inne sosy. Sprawdzi się np. śmietanowy, musztardowy lub czosnkowy. Dobrym uzupełnieniem sandacza glazurowanego z sosem imbirowym będą też grillowane warzywa. Przetestuj przepis na tę smaczną rybę. Znajdziesz go poniżej.