Sandacz glazurowany sosem imbirowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz glazurowany sosem imbirowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

57 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje według uznania.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki, Przyprawę do grilla Knorr. Do marynaty dodaj posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wymieszaj.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Jedna posłuży jako sos do już zgrillowanej ryby. W drugiej części zanurz kawałki sandacza na około 5 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 3

Krok 4

Rybę ułóż na specjalnej kratce do grillowania ryb wyłożonej liśćmi chrzanu lub białej kapusty - wtedy nie przykleją się do rusztu i łatwo da się je zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, rybę grilluj na tacce aluminiowej. Na zgrillowanie ryby powinno wystarczyć około 8 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste smaki, do marynaty dodaj posiekaną ostrą paprykę.

2

Opinie o przepisie

  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 15.08.2018

    Baaardzo pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Cielecka

    Beata Cielecka , 15.07.2016

    Pyszny ten sos do ryby.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz glazurowany sosem imbirowymSandacz glazurowany sosem imbirowym

Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowany w sosie imbirowym i przygotowany na grillu zasmakuje zwłaszcza osobom lubiącym słodko-pikantne potrawy z ryb. Sos przyrządzisz, mieszając ketchup m.in. ze: startym imbirem, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki oraz czosnkiem i posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, dorzuć do niego także chili. W części przyrządzonej zalewy obtocz rybę, a drugą część wykorzystaj jako sos do potrawy. Grilluj sandacza na liściach kapusty lub użyj do tego aluminiowej tacki. Po upieczeniu ryba będzie miała delikatnie chrupiącą skórkę o intensywnym, słodko-wytrawnym smaku. Serwuj ją z sałatką ze świeżych warzyw i grillowaną bagietką. Dołącz do niego również inne sosy. Sprawdzi się np. śmietanowy, musztardowy lub czosnkowy. Dobrym uzupełnieniem sandacza glazurowanego z sosem imbirowym będą też grillowane warzywa. Przetestuj przepis na tę smaczną rybę. Znajdziesz go poniżej.