Sandacz glazurowany sosem imbirowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz glazurowany sosem imbirowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

51 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje według uznania.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki, Przyprawę do grilla Knorr. Do marynaty dodaj posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wymieszaj.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Jedna posłuży jako sos do już zgrillowanej ryby. W drugiej części zanurz kawałki sandacza na około 5 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 3

Krok 4

Rybę ułóż na specjalnej kratce do grillowania ryb wyłożonej liśćmi chrzanu lub białej kapusty - wtedy nie przykleją się do rusztu i łatwo da się je zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, rybę grilluj na tacce aluminiowej. Na zgrillowanie ryby powinno wystarczyć około 8 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste smaki, do marynaty dodaj posiekaną ostrą paprykę.

2

Opinie o przepisie

  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 15.08.2018

    Baaardzo pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Cielecka

    Beata Cielecka , 15.07.2016

    Pyszny ten sos do ryby.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz glazurowany sosem imbirowymSandacz glazurowany sosem imbirowym

Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowany w sosie imbirowym i przygotowany na grillu zasmakuje zwłaszcza osobom lubiącym słodko-pikantne potrawy z ryb. Sos przyrządzisz, mieszając ketchup m.in. ze: startym imbirem, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki oraz czosnkiem i posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, dorzuć do niego także chili. W części przyrządzonej zalewy obtocz rybę, a drugą część wykorzystaj jako sos do potrawy. Grilluj sandacza na liściach kapusty lub użyj do tego aluminiowej tacki. Po upieczeniu ryba będzie miała delikatnie chrupiącą skórkę o intensywnym, słodko-wytrawnym smaku. Serwuj ją z sałatką ze świeżych warzyw i grillowaną bagietką. Dołącz do niego również inne sosy. Sprawdzi się np. śmietanowy, musztardowy lub czosnkowy. Dobrym uzupełnieniem sandacza glazurowanego z sosem imbirowym będą też grillowane warzywa. Przetestuj przepis na tę smaczną rybę. Znajdziesz go poniżej.