Sandacz glazurowany sosem imbirowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz glazurowany sosem imbirowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

4 łyżki

2 łyżki

10 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z sandacza pokrój na odpowiedniej wielkości porcje według uznania.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki, Przyprawę do grilla Knorr. Do marynaty dodaj posiekaną kolendrę i posiekany czosnek, a następnie wymieszaj.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 2

Krok 3

Marynatę podziel na dwie części. Jedna posłuży jako sos do już zgrillowanej ryby. W drugiej części zanurz kawałki sandacza na około 5 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 3

Krok 4

Rybę ułóż na specjalnej kratce do grillowania ryb wyłożonej liśćmi chrzanu lub białej kapusty - wtedy nie przykleją się do rusztu i łatwo da się je zdjąć z grilla. Jeśli nie masz takiej kratki, rybę grilluj na tacce aluminiowej. Na zgrillowanie ryby powinno wystarczyć około 8 minut.

Sandacz glazurowany sosem imbirowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz wyraziste smaki, do marynaty dodaj posiekaną ostrą paprykę.

6

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. Sandacz glazurowany sosem imbirowym pod pierzynką z sałatki brokułowej zaserwuję, do niej pokrojone jajka ugotowane na twardo, pomidora i sos jogurtowy przygotuję. Soczystość takiej potrawy będzie wręcz wzorowa… W takim duecie - beznamiętny posiłek w kąt się schowa!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! Nie miałam okazji spróbować, by takie danie ugotować! Jednak bardzo zachęcacie, zawsze dobre przepisy macie ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Czy

    Ewa Czy , 09.06.2021

    TAK! Tak, tak, tak.moje kubki smakowe eksploatowaly.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 08.06.2021

    TAK. Pyszny sandacz glazurowany sosem imbirowym się szykuje - ja świetnie w kuchni się odnajduję. Filety z sandacza pokroję - ja takich wyzwań się nie boję! W misce pomieszam ketchup, majonez, czosnek, starty imbir, sok z cytryny, oregano, pietruszkę - chyba taką mieszankę polubimy ;-) Sandacza ładnie zamarynuje - niechaj na niedzielnym obiedzie za króluje. Będę go grillowała, a następnie resztką marynaty polewała. Po około 8 minutach przestanę grillować, a po wystygnięciu będę się nim delektować. 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 15.08.2018

    Baaardzo pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Cielecka

    Beata Cielecka , 15.07.2016

    Pyszny ten sos do ryby.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz glazurowany sosem imbirowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sandacz glazurowany sosem imbirowymSandacz glazurowany sosem imbirowym

Sandacz ma bardzo delikatne mięso o jasnym kolorze, które dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Marynowany w sosie imbirowym i przygotowany na grillu zasmakuje zwłaszcza osobom lubiącym słodko-pikantne potrawy z ryb. Sos przyrządzisz, mieszając ketchup m.in. ze: startym imbirem, miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z limonki oraz czosnkiem i posiekaną kolendrą. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, dorzuć do niego także chili. W części przyrządzonej zalewy obtocz rybę, a drugą część wykorzystaj jako sos do potrawy. Grilluj sandacza na liściach kapusty lub użyj do tego aluminiowej tacki. Po upieczeniu ryba będzie miała delikatnie chrupiącą skórkę o intensywnym, słodko-wytrawnym smaku. Serwuj ją z sałatką ze świeżych warzyw i grillowaną bagietką. Dołącz do niego również inne sosy. Sprawdzi się np. śmietanowy, musztardowy lub czosnkowy. Dobrym uzupełnieniem sandacza glazurowanego z sosem imbirowym będą też grillowane warzywa. Przetestuj przepis na tę smaczną rybę. Znajdziesz go poniżej.