Rybi warkocz z pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

138 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

100 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza pokrój w długie około 8 do 10 cm paski o grubości 1 cm. Łososia pokrój w paski o długości około 5 cm. Rybę zamarynuj w otartej skórce z cytryny, natce kolendry i oprósz przyprawą Delikat.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

W trzy paski białej ryby wpleć poprzecznie 4-5 pasków łososia. W ten sposób otrzymasz prostokątną plecionkę. Rybę z wierzchu delikatnie posmaruj oliwą.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż po między dwa pergaminy. Grilluj na tacce aluminiowej po 3- 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem usuń pergamin.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Pokrój pomidory na cztery części i wymieszaj z posiekaną natką kolendry, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulką, oliwą oraz sosem Hellmann's Chilli i oliwą.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać łyżeczkę sosu worcester. Ryba nabierze wtedy zdecydowanego smaku. Pamiętaj jednak aby rybę marynować tuż przed grillowaniem.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Lewandowska

    Bożena Lewandowska , 21.06.2016

    Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej