Rybi warkocz z pomidorową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rybi warkocz z pomidorową salsą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
139 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

100 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

50 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sandacza pokrój w długie około 8 do 10 cm paski o grubości 1 cm. Łososia pokrój w paski o długości około 5 cm. Rybę zamarynuj w otartej skórce z cytryny, natce kolendry i oprósz przyprawą Delikat.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

W trzy paski białej ryby wpleć poprzecznie 4-5 pasków łososia. W ten sposób otrzymasz prostokątną plecionkę. Rybę z wierzchu delikatnie posmaruj oliwą.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Rybę ułóż po między dwa pergaminy. Grilluj na tacce aluminiowej po 3- 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem usuń pergamin.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sałatkę. Pokrój pomidory na cztery części i wymieszaj z posiekaną natką kolendry, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulką, oliwą oraz sosem Hellmann's Chilli i oliwą.

Rybi warkocz  z pomidorową salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać łyżeczkę sosu worcester. Ryba nabierze wtedy zdecydowanego smaku. Pamiętaj jednak aby rybę marynować tuż przed grillowaniem.

1

Opinie o przepisie

  • Bożena Lewandowska

    Bożena Lewandowska , 21.06.2016

    Pyszności.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rybi warkocz  z pomidorową salsą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rybi warkocz  z pomidorową salsąRybi warkocz z pomidorową salsą

Sandacza pokrój w długie około 8 do 10 cm paski o grubości 1 cm. Łososia pokrój w paski o długości około 5 cm. Rybę zamarynuj w otartej skórce z cytryny, natce kolendry i oprósz przyprawą Delikat.