Quesadilla z papryką - wege przepis z chilli i cebulą | Przepisy.pl pixel

Quesadilla z papryką i chilli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

1691 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

676 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1553 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

3 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

3 łyżki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki dokładnie umyj, wytrzyj do sucha, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w równej długości paski. Cebulę podziel w wąskie wiórka. Na patelnię wlej odrobinę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć paprykę z cebulą i często mieszając, podsmaż na tyle, by warzywa trochę zmiękły. W międzyczasie drobno posiekaj natkę kolendry, a żółty ser zetrzyj na średnich oczkach tarki.

Quesadilla z papryką i chilli   - Krok 1

Krok 2

Podsmażone warzywa rozłóż równomiernie na jednym placku, dodaj posiekaną kolendrę oraz tarty ser. Farsz polej niewielką ilością majonezu i przykryj drugą tortillą.

Quesadilla z papryką i chilli   - Krok 2

Krok 3

Przygotowane w ten sposób placki smaż na suchej patelni z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Gotową quesadillę przełóż na talerz, podziel na trójkąty i podawaj na ciepło z sosem Hellmann's Samba.

Quesadilla z papryką i chilli   - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby quesadilla z papryką nabrała nieco więcej pikanterii dodaj do smażonych warzyw jedną bardzo drobno posiekaną papryczkę jalapeño lub chili.

3

Opinie o przepisie

  • Mniam

    Mniam , 27.06.2021

    Ja robie z domowych podplomykow z serem żółtym, szynką, cebulką i sosem czosnkowym. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tosiek Ryszczuk

    Tosiek Ryszczuk , 16.03.2018

    Proste i smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika  Kowalska

    Dominika Kowalska , 31.08.2016

    Do przepisu dodałam jeszcze piersi z kurczaka i czerwona fasolę

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadilla z papryką i chilli   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadilla z papryką i chilli  Quesadilla z papryką i chilli

Pikantna quesadilla chili to niebanalna propozycja na wytrawną przekąskę inspirowaną kuchnią meksykańską. Jej nietypowy smak wiąże się z intensywnym farszem. Wykorzystaj do jego przygotowania różnego rodzaju papryki – zieloną, czerwoną i żółtą. Podsmaż je na patelni z dodatkiem ostrej cebuli (białej lub czerwonej). Nadzienie możesz urozmaicać przeróżnymi dodatkami według własnego uznania i smaku.

Dla kogo?

Chrupiąca quesaadilla z papryką i przyjemnie ciągnącym się serem to przekąska idealna dla wszystkich wielbicieli wyrazistej w smaku kuchni meksykańskiej. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a kuszący aromat trójkątów z gorącym nadzieniem przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka.

Na jaką okazję?

Na błyskawiczną przekąskę, szybką kolację lub niespodziewaną wizytę znajomych. Quesadilla chili to danie, które można przyrządzić niemal ze wszystkiego, a i tak będzie smakować doskonale.

Czy wiesz, że?

Do quesadilli niezbędne są placki tortilli, które możesz kupić gotowe lub przyrządzić samodzielnie z mąki pszennej. To pyszne danie możesz podawać również w innej formie – na tortillę nałóż farsz, zwiń w rolkę jak naleśnika, usmaż na chrupko, przekrój po skosie i podawaj z wybranym sosem.

Dla urozmaicenia:

Podstawową wersję farszu można dowolnie urozmaicać, dodając np. podsmażone pieczarki, plastry pomidorów czy kukurydzę. Świetnie się również sprawdzą plastry szynki albo kawałki pieczonego kurczaka. Quesadillia chili najlepiej smakuje, gdy jest serwowana na ciepło z dodatkiem majonezu, sosu pomidorowego lub dipu jogurtowo-czosnkowego. Życzymy smacznego!