Quesadillas z guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quesadillas z guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
215 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

500 gramów

3 sztuki

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Quesadillas z guacamole - Krok 1

Krok 2

Placek tortilli połóż na blacie lub desce do krojenia. Na połowę placka wysyp, a następnie równomiernie rozłóż pół szklanki żółtego sera. Złóż tortillę na pół i dociśnij palcami brzegi, żeby ser nie mógł wydostać się na zewnątrz.

Quesadillas z guacamole - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej patelnię i dodaj na dno kilka kropel oliwy. Następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowaną tortillę i smaż bez przykrycia na średnim ogniu, po około 2 minuty z obu stron. Przełóż placek na talerz. Gotowa tortilla powinna być ładnie zarumieniona.

Quesadillas z guacamole - Krok 3

Krok 4

Podsmażoną, złożoną na pół tortillę pokrój na 3 równe części (trójkąty). Posmaruj kawałki placków pastą guacamole i udekoruj kawałkami świeżej papryki. Serwuj na liściach sałaty. Smacznego!

Quesadillas z guacamole - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Quesadillas z guacamole najlepiej serwować na sprężystych i chrupkich liściach sałaty lodowej. Sałata masłowa jest zbyt wiotka i delikatna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadillas z guacamoleQuesadillas z guacamole

Chrupiąca sałata i świeża papryka, aromatyczne guacamole i pszenne placki z rozpływającym się w ustach serem to połączenie, obok którego nikt nie powinien przejść obojętnie. Wypróbuj to danie choć raz, a przekonasz się, że smakuje i wygląda świetnie. Przygotowanie quesadillas z guacamole nie zajmuje dużo czasu – wystarczy pół godziny, by danie znalazło się na Twoim stole.

Dla kogo?

Quesadillas z guacamole to danie dla miłośników kuchni meksykańskiej i osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Placki tortilli w towarzystwie ciągnącego się żółtego sera z dodatkiem świeżych warzyw to też dobra alternatywa dla klasycznej pizzy.

Na jaką okazję?

Zaserwuj quesadillas z guacamole podczas domówki, a zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy. To danie, które z powodzeniem możesz też zaserwować najbliższym na kolację lub obiad.

Czy wiesz, że?

Quesadillas z guacamole to danie bez dodatku mięsa. Możesz więc śmiało zaserwować potrawę osobom na diecie wegetariańskiej, pamiętając o zamianie zwykłego sera na żółty ser wegetariański.

Dla urozmaicenia:

Tak naprawdę przepis na quesadillas z guacamole możesz modyfikować na wiele różnych sposobów. Świetnie będzie komponować się z różnymi dipami (np. sosem czosnkowym lub meksykańskim), a także dodatkiem innych warzyw. Jeśli lubisz oryginalne połączenia, możesz posypać quesadillas kiełkami rzodkiewki.