Quesadillas z guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quesadillas z guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
215 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

500 gramów

3 sztuki

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Quesadillas z guacamole - Krok 1

Krok 2

Placek tortilli połóż na blacie lub desce do krojenia. Na połowę placka wysyp, a następnie równomiernie rozłóż pół szklanki żółtego sera. Złóż tortillę na pół i dociśnij palcami brzegi, żeby ser nie mógł wydostać się na zewnątrz.

Quesadillas z guacamole - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej patelnię i dodaj na dno kilka kropel oliwy. Następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowaną tortillę i smaż bez przykrycia na średnim ogniu, po około 2 minuty z obu stron. Przełóż placek na talerz. Gotowa tortilla powinna być ładnie zarumieniona.

Quesadillas z guacamole - Krok 3

Krok 4

Podsmażoną, złożoną na pół tortillę pokrój na 3 równe części (trójkąty). Posmaruj kawałki placków pastą guacamole i udekoruj kawałkami świeżej papryki. Serwuj na liściach sałaty. Smacznego!

Quesadillas z guacamole - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Quesadillas z guacamole najlepiej serwować na sprężystych i chrupkich liściach sałaty lodowej. Sałata masłowa jest zbyt wiotka i delikatna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadillas z guacamoleQuesadillas z guacamole

Chrupiąca sałata i świeża papryka, aromatyczne guacamole i pszenne placki z rozpływającym się w ustach serem to połączenie, obok którego nikt nie powinien przejść obojętnie. Wypróbuj to danie choć raz, a przekonasz się, że smakuje i wygląda świetnie. Przygotowanie quesadillas z guacamole nie zajmuje dużo czasu – wystarczy pół godziny, by danie znalazło się na Twoim stole.

Dla kogo?

Quesadillas z guacamole to danie dla miłośników kuchni meksykańskiej i osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Placki tortilli w towarzystwie ciągnącego się żółtego sera z dodatkiem świeżych warzyw to też dobra alternatywa dla klasycznej pizzy.

Na jaką okazję?

Zaserwuj quesadillas z guacamole podczas domówki, a zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy. To danie, które z powodzeniem możesz też zaserwować najbliższym na kolację lub obiad.

Czy wiesz, że?

Quesadillas z guacamole to danie bez dodatku mięsa. Możesz więc śmiało zaserwować potrawę osobom na diecie wegetariańskiej, pamiętając o zamianie zwykłego sera na żółty ser wegetariański.

Dla urozmaicenia:

Tak naprawdę przepis na quesadillas z guacamole możesz modyfikować na wiele różnych sposobów. Świetnie będzie komponować się z różnymi dipami (np. sosem czosnkowym lub meksykańskim), a także dodatkiem innych warzyw. Jeśli lubisz oryginalne połączenia, możesz posypać quesadillas kiełkami rzodkiewki.