Quesadillas z guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quesadillas z guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
215 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

500 gramów

3 sztuki

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Quesadillas z guacamole - Krok 1

Krok 2

Placek tortilli połóż na blacie lub desce do krojenia. Na połowę placka wysyp, a następnie równomiernie rozłóż pół szklanki żółtego sera. Złóż tortillę na pół i dociśnij palcami brzegi, żeby ser nie mógł wydostać się na zewnątrz.

Quesadillas z guacamole - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej patelnię i dodaj na dno kilka kropel oliwy. Następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowaną tortillę i smaż bez przykrycia na średnim ogniu, po około 2 minuty z obu stron. Przełóż placek na talerz. Gotowa tortilla powinna być ładnie zarumieniona.

Quesadillas z guacamole - Krok 3

Krok 4

Podsmażoną, złożoną na pół tortillę pokrój na 3 równe części (trójkąty). Posmaruj kawałki placków pastą guacamole i udekoruj kawałkami świeżej papryki. Serwuj na liściach sałaty. Smacznego!

Quesadillas z guacamole - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Quesadillas z guacamole najlepiej serwować na sprężystych i chrupkich liściach sałaty lodowej. Sałata masłowa jest zbyt wiotka i delikatna.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quesadillas z guacamole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quesadillas z guacamoleQuesadillas z guacamole

Chrupiąca sałata i świeża papryka, aromatyczne guacamole i pszenne placki z rozpływającym się w ustach serem to połączenie, obok którego nikt nie powinien przejść obojętnie. Wypróbuj to danie choć raz, a przekonasz się, że smakuje i wygląda świetnie. Przygotowanie quesadillas z guacamole nie zajmuje dużo czasu – wystarczy pół godziny, by danie znalazło się na Twoim stole.

Dla kogo?

Quesadillas z guacamole to danie dla miłośników kuchni meksykańskiej i osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Placki tortilli w towarzystwie ciągnącego się żółtego sera z dodatkiem świeżych warzyw to też dobra alternatywa dla klasycznej pizzy.

Na jaką okazję?

Zaserwuj quesadillas z guacamole podczas domówki, a zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy. To danie, które z powodzeniem możesz też zaserwować najbliższym na kolację lub obiad.

Czy wiesz, że?

Quesadillas z guacamole to danie bez dodatku mięsa. Możesz więc śmiało zaserwować potrawę osobom na diecie wegetariańskiej, pamiętając o zamianie zwykłego sera na żółty ser wegetariański.

Dla urozmaicenia:

Tak naprawdę przepis na quesadillas z guacamole możesz modyfikować na wiele różnych sposobów. Świetnie będzie komponować się z różnymi dipami (np. sosem czosnkowym lub meksykańskim), a także dodatkiem innych warzyw. Jeśli lubisz oryginalne połączenia, możesz posypać quesadillas kiełkami rzodkiewki.