
Składniki
8 sztuk
500 gramów
3 sztuki
6 sztuk
0.5 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2
Placek tortilli połóż na blacie lub desce do krojenia. Na połowę placka wysyp, a następnie równomiernie rozłóż pół szklanki żółtego sera. Złóż tortillę na pół i dociśnij palcami brzegi, żeby ser nie mógł wydostać się na zewnątrz.

Krok 3
Rozgrzej patelnię i dodaj na dno kilka kropel oliwy. Następnie wyłóż na nią wcześniej przygotowaną tortillę i smaż bez przykrycia na średnim ogniu, po około 2 minuty z obu stron. Przełóż placek na talerz. Gotowa tortilla powinna być ładnie zarumieniona.

Krok 4
Podsmażoną, złożoną na pół tortillę pokrój na 3 równe części (trójkąty). Posmaruj kawałki placków pastą guacamole i udekoruj kawałkami świeżej papryki. Serwuj na liściach sałaty. Smacznego!


Dobra rada:
Quesadillas z guacamole najlepiej serwować na sprężystych i chrupkich liściach sałaty lodowej. Sałata masłowa jest zbyt wiotka i delikatna.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quesadillas z guacamole
Chrupiąca sałata i świeża papryka, aromatyczne guacamole i pszenne placki z rozpływającym się w ustach serem to połączenie, obok którego nikt nie powinien przejść obojętnie. Wypróbuj to danie choć raz, a przekonasz się, że smakuje i wygląda świetnie. Przygotowanie quesadillas z guacamole nie zajmuje dużo czasu – wystarczy pół godziny, by danie znalazło się na Twoim stole.
Dla kogo?
Quesadillas z guacamole to danie dla miłośników kuchni meksykańskiej i osób, które lubią kulinarne eksperymenty. Placki tortilli w towarzystwie ciągnącego się żółtego sera z dodatkiem świeżych warzyw to też dobra alternatywa dla klasycznej pizzy.
Na jaką okazję?
Zaserwuj quesadillas z guacamole podczas domówki, a zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy. To danie, które z powodzeniem możesz też zaserwować najbliższym na kolację lub obiad.
Czy wiesz, że?
Quesadillas z guacamole to danie bez dodatku mięsa. Możesz więc śmiało zaserwować potrawę osobom na diecie wegetariańskiej, pamiętając o zamianie zwykłego sera na żółty ser wegetariański.
Dla urozmaicenia:
Tak naprawdę przepis na quesadillas z guacamole możesz modyfikować na wiele różnych sposobów. Świetnie będzie komponować się z różnymi dipami (np. sosem czosnkowym lub meksykańskim), a także dodatkiem innych warzyw. Jeśli lubisz oryginalne połączenia, możesz posypać quesadillas kiełkami rzodkiewki.