Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

200 gramów

4 sztuki

0

2 sztuki

300 gramów

0

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior zalej osoloną wodą i gotuj przez 8 minut. Makaron ugotuj i odcedź.

Krok 2

Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Krok 3

Kalafior odcedź, podziel na różyczki, połącz z pomidorami i dopraw do smaku.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i rozłóż na dnie makaron. Na makaronie rozłóż warzywa, posyp serem.

Krok 5

Zalej całość śmietaną z roztrzepanym jajkiem i dopraw.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni i piecz przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej