Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

200 gramów

4 sztuki

null

2 sztuki

300 gramów

null

250 gramów

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior zalej osoloną wodą i gotuj przez 8 minut. Makaron ugotuj i odcedź.

Krok 2

Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Krok 3

Kalafior odcedź, podziel na różyczki, połącz z pomidorami i dopraw do smaku.

Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i rozłóż na dnie makaron. Na makaronie rozłóż warzywa, posyp serem.

Krok 5

Zalej całość śmietaną z roztrzepanym jajkiem i dopraw.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni i piecz przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywna zapiekanka z sosem śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej