Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem
łatwe
184 osoby zapisały
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Dymkę i kapustę pekińską pokrój w słupki. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Kolendrę posiekaj.
Krok 3
Na dużej patelni lub woku rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Smaż czosnek z imbirem, dodaj dymkę oraz przyprawy Knorr.
Krok 4
Po chwili smażenia wbij jajka i smaż jak jajecznicę.
Krok 5
Następnie dodaj ryż, sos sojowy, groszek, kapustę i smaż aż wszystkie składniki się połączą. Podawaj w głębokiej misce z dużą ilością posiekanej kolendry.
Dobra rada:
Ryż możesz doprawić sokiem z cytryny i podawać np. z prażoną cebulką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem
Ostre w smaku risotto z chili, jajkiem i zielonym groszkiem pozwoli Ci na chwilę przenieść się do Azji. Nieoczywiste połączenie znanych dodatków sprawi, że to danie może stać się Twoim ulubionym i na stałe zagości w domowych jadłospisie. Spróbujesz?
Dla kogo?
Smażony ryż na azjatycką nutę będzie świetną odpowiedzią na wymagania nawet najbardziej niezdecydowanych domowników. Chcą, abyś przygotował coś naprawdę WOW? Zaskocz ich!
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad czy na kolację – ryż z chili i jajkiem będzie smakować tak samo dobrze bez względu na porę dnia.
Czy wiesz, że?
Ognisty smak papryczek chili wynika z faktu, iż zawierają one duże ilości kapsaicyny – substancji, która działa drażniąco na nasze receptory bólu.
Dla urozmaicenia
Ryż można doprawić wedle uznania. W przepisie doskonale sprawdzi się sok z cytryny lub limonki.