Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem
łatwe
289 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Napełnij garnek wodą i dodaj kostkę Bulion warzywny Knorr. Ryż ugotuj według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu produktu. Odcedź.

Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia i nóż. Cebulę dymkę i kapustę pekińską pokrój w cienkie słupki. Obrany czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Kolendrę drobno posiekaj.

Krok 3
Na dużej patelni lub woku rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Delikatnie podsmaż czosnek z imbirem, dodaj dymkę oraz Przyprawę płatki chili z wędzoną papryką Knorr i Mieszankę ziół i przypraw Knorr, a następnie dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Kiedy wszystkie składniki lekko się zarumienią, wbij jajka i smaż na małym ogniu jak jajecznicę, często mieszając.

Krok 5
Kiedy jajka się zetną, dodaj ugotowany wcześniej ryż, sos sojowy, groszek, kapustę i smaż, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem podawaj w głębokiej misce z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.


Dobra rada:
Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem możesz doprawić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kwaśny sok doda potrawie wyrazistości i ciekawie przełamie ostrość chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem
Ostre w smaku risotto z chili, jajkiem i zielonym groszkiem pozwoli Ci na chwilę przenieść się do Azji. Nieoczywiste połączenie znanych dodatków sprawi, że to danie może stać się Twoim ulubionym i na stałe zagości w domowym jadłospisie.
Dla kogo?
Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem to potrawa dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty i orientalne smaki dalekiej Azji. Wypróbuj ten przepis, jeśli chcesz zaskoczyć domowników i gości.
Na jaką okazję?
Na śniadanie, obiad czy na kolację – ryż z chili i jajkiem będzie smakować tak samo dobrze bez względu na porę dnia. Doskonale sprawdzi się także jako lunch do pracy czy szkoły.
Czy wiesz, że?
Ognisty smak papryczek chili wynika z faktu, iż zawierają one duże ilości kapsaicyny – substancji, która działa drażniąco na nasze receptory bólu.
Dla urozmaicenia:
Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem możesz urozmaicić o owoce morza, np. krewetki lub dowolne mięso. Świetnie sprawdzi się także zwykłe lub marynowane tofu.