Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
299 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Napełnij garnek wodą i dodaj kostkę Bulion warzywny Knorr. Ryż ugotuj według wskazówek producenta, które znajdziesz na opakowaniu produktu. Odcedź.

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj deskę do krojenia i nóż. Cebulę dymkę i kapustę pekińską pokrój w cienkie słupki. Obrany czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Kolendrę drobno posiekaj.

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - Krok 2

Krok 3

Na dużej patelni lub woku rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Delikatnie podsmaż czosnek z imbirem, dodaj dymkę oraz Przyprawę płatki chili z wędzoną papryką Knorr i Mieszankę ziół i przypraw Knorr, a następnie dokładnie wymieszaj.

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - Krok 3

Krok 4

Kiedy wszystkie składniki lekko się zarumienią, wbij jajka i smaż na małym ogniu jak jajecznicę, często mieszając.

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - Krok 4

Krok 5

Kiedy jajka się zetną, dodaj ugotowany wcześniej ryż, sos sojowy, groszek, kapustę i smaż, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem podawaj w głębokiej misce z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem możesz doprawić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Kwaśny sok doda potrawie wyrazistości i ciekawie przełamie ostrość chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z owocami morza
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiemAzjatycki smażony ryż z chili i jajkiem

Ostre w smaku risotto z chili, jajkiem i zielonym groszkiem pozwoli Ci na chwilę przenieść się do Azji. Nieoczywiste połączenie znanych dodatków sprawi, że to danie może stać się Twoim ulubionym i na stałe zagości w domowym jadłospisie. 

Dla kogo?

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem to potrawa dla osób, które lubią kulinarne eksperymenty i orientalne smaki dalekiej Azji. Wypróbuj ten przepis, jeśli chcesz zaskoczyć domowników i gości.

Na jaką okazję?

Na śniadanie, obiad czy na kolację – ryż z chili i jajkiem będzie smakować tak samo dobrze bez względu na porę dnia. Doskonale sprawdzi się także jako lunch do pracy czy szkoły.

Czy wiesz, że?

Ognisty smak papryczek chili wynika z faktu, iż zawierają one duże ilości kapsaicyny – substancji, która działa drażniąco na nasze receptory bólu.

Dla urozmaicenia:

Azjatycki smażony ryż z chili i jajkiem możesz urozmaicić o owoce morza, np. krewetki lub dowolne mięso. Świetnie sprawdzi się także zwykłe lub marynowane tofu.