Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

60 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorady umyj, dokładnie osusz, skrop nie wielką ilością oleju i posyp przyprawa do Ryb Knorr.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 1

Krok 2

Oberwij drobne listki koperku i natki pietruszki.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 2

Krok 3

Przygotuj naczynie do gotowanie na parze. Wlej na dno garnka wodę, dodaj łodyżki po koperku i pietruszce. Zagotuj wodę, na wierzchu połóż sitko tak aby nie dotykało powierzchni wody i ułóż na wierzchu rybę skórą do góry. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos sałatkowy. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Czosnek bardzo drobno posiekaj.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 4

Krok 5

W misce wymiesza oliwę, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, czosnek i sos Knorr. Ugotowaną rybę połóż na talerzu, posyp listkami ziół i polej obficie sosem.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos możesz wzbogacić posiekanym chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana na parze dorada z oliwą ziołowąGotowana na parze dorada z oliwą ziołową

Jeśli jesteście miłośnikami rybnych dań – dorada gotowana na parze z oliwą ziołową z pewnością zaspokoi wasze kulinarne oczekiwania! Potrawa zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także łatwością i szybkością przygotowania. Doradę zrobicie w niecałe pół godziny, co szczególnie przypadnie do gustu osobom zabieganym. Danie ma również uniwersalny charakter. Nie jest przypisane do konkretnej pory dnia. Idealnie sprawdzi się jako domowy, aromatyczny lunch, a także jako ciepła kolacja.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostych i szybkich dań rybnych.

Na jaką okazję?

Gotowana na parze dorada doskonale nadaje się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. O tym przepisie pamiętajcie także, przygotowując uroczystą kolację lub domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Dorada jest rybą najczęściej hodowaną w Grecji, Turcji, Hiszpanii i we Włoszech. Znana była już w starożytnym Rzymie, stanowiąc jeden z najbardziej docenianych posiłków. Dziś przyrządzana jest zwykle na grillu lub piekarniku. Znajdziecie ją także w tradycyjnym japońskim sushi.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie nieco ostrzejsze smaki, do sosu dodajcie posiekane chili. Dorada doskonale komponuje się z gotowanym ryżem.