Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
60 mililitrów
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z dorady umyj, dokładnie osusz, skrop nie wielką ilością oleju i posyp przyprawa do Ryb Knorr.
Krok 2
Oberwij drobne listki koperku i natki pietruszki.
Krok 3
Przygotuj naczynie do gotowanie na parze. Wlej na dno garnka wodę, dodaj łodyżki po koperku i pietruszce. Zagotuj wodę, na wierzchu połóż sitko tak aby nie dotykało powierzchni wody i ułóż na wierzchu rybę skórą do góry. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut.
Krok 4
W tym czasie przygotuj sos sałatkowy. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
Krok 5
W misce wymiesza oliwę, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, czosnek i sos Knorr. Ugotowaną rybę połóż na talerzu, posyp listkami ziół i polej obficie sosem.
Dobra rada:
Sos możesz wzbogacić posiekanym chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową
Jeśli jesteście miłośnikami rybnych dań – dorada gotowana na parze z oliwą ziołową z pewnością zaspokoi wasze kulinarne oczekiwania! Potrawa zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także łatwością i szybkością przygotowania. Doradę zrobicie w niecałe pół godziny, co szczególnie przypadnie do gustu osobom zabieganym. Danie ma również uniwersalny charakter. Nie jest przypisane do konkretnej pory dnia. Idealnie sprawdzi się jako domowy, aromatyczny lunch, a także jako ciepła kolacja.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika prostych i szybkich dań rybnych.
Na jaką okazję?
Gotowana na parze dorada doskonale nadaje się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. O tym przepisie pamiętajcie także, przygotowując uroczystą kolację lub domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Dorada jest rybą najczęściej hodowaną w Grecji, Turcji, Hiszpanii i we Włoszech. Znana była już w starożytnym Rzymie, stanowiąc jeden z najbardziej docenianych posiłków. Dziś przyrządzana jest zwykle na grillu lub piekarniku. Znajdziecie ją także w tradycyjnym japońskim sushi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie nieco ostrzejsze smaki, do sosu dodajcie posiekane chili. Dorada doskonale komponuje się z gotowanym ryżem.