Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową
łatwe
47 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
60 mililitrów
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z dorady umyj, dokładnie osusz, skrop nie wielką ilością oleju i posyp przyprawa orientalną Knorr.

Krok 2
Oberwij drobne listki koperku i natki pietruszki. Połowę listków posiekaj a resztę zachowaj w całości.

Krok 3
Przygotuj naczynie do gotowanie na parze. Wlej na dno garnka wodę, dodaj łodyżki po koperku i pietruszce. Zagotuj wodę, na wierzchu połóż sitko tak aby nie dotykało powierzchni wody i ułóż na wierzchu rybę skórą do góry. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut.

Krok 4
W misce wymiesza oliwę, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, posiekane listki ziół i rozdrobnioną kostkę czosnkową. Ugotowaną rybę połóż na talerzu, posyp pozostałymi listkami ziół i polej obficie sosem.


Dobra rada:
Sos możesz wzbogacić posiekanym chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową
Jeśli jesteście miłośnikami rybnych dań – dorada gotowana na parze z oliwą ziołową z pewnością zaspokoi wasze kulinarne oczekiwania! Potrawa zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także łatwością i szybkością przygotowania. Doradę zrobicie w niecałe pół godziny, co szczególnie przypadnie do gustu osobom zabieganym. Danie ma również uniwersalny charakter. Nie jest przypisane do konkretnej pory dnia. Idealnie sprawdzi się jako domowy, aromatyczny lunch, a także jako ciepła kolacja.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika prostych i szybkich dań rybnych.
Na jaką okazję?
Gotowana na parze dorada doskonale nadaje się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. O tym przepisie pamiętajcie także, przygotowując uroczystą kolację lub domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Dorada jest rybą najczęściej hodowaną w Grecji, Turcji, Hiszpanii i we Włoszech. Znana była już w starożytnym Rzymie, stanowiąc jeden z najbardziej docenianych posiłków. Dziś przyrządzana jest zwykle na grillu lub piekarniku. Znajdziecie ją także w tradycyjnym japońskim sushi.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie nieco ostrzejsze smaki, do sosu dodajcie posiekane chili. Dorada doskonale komponuje się z gotowanym ryżem.