Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

0

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

60 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorady umyj, dokładnie osusz, skrop nie wielką ilością oleju i posyp przyprawa do Ryb Knorr.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 1

Krok 2

Oberwij drobne listki koperku i natki pietruszki.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 2

Krok 3

Przygotuj naczynie do gotowanie na parze. Wlej na dno garnka wodę, dodaj łodyżki po koperku i pietruszce. Zagotuj wodę, na wierzchu połóż sitko tak aby nie dotykało powierzchni wody i ułóż na wierzchu rybę skórą do góry. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj sos sałatkowy. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Czosnek bardzo drobno posiekaj.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 4

Krok 5

W misce wymiesza oliwę, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, czosnek i sos Knorr. Ugotowaną rybę połóż na talerzu, posyp listkami ziół i polej obficie sosem.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos możesz wzbogacić posiekanym chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana na parze dorada z oliwą ziołowąGotowana na parze dorada z oliwą ziołową

Jeśli jesteście miłośnikami rybnych dań – dorada gotowana na parze z oliwą ziołową z pewnością zaspokoi wasze kulinarne oczekiwania! Potrawa zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także łatwością i szybkością przygotowania. Doradę zrobicie w niecałe pół godziny, co szczególnie przypadnie do gustu osobom zabieganym. Danie ma również uniwersalny charakter. Nie jest przypisane do konkretnej pory dnia. Idealnie sprawdzi się jako domowy, aromatyczny lunch, a także jako ciepła kolacja.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostych i szybkich dań rybnych.

Na jaką okazję?

Gotowana na parze dorada doskonale nadaje się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. O tym przepisie pamiętajcie także, przygotowując uroczystą kolację lub domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Dorada jest rybą najczęściej hodowaną w Grecji, Turcji, Hiszpanii i we Włoszech. Znana była już w starożytnym Rzymie, stanowiąc jeden z najbardziej docenianych posiłków. Dziś przyrządzana jest zwykle na grillu lub piekarniku. Znajdziecie ją także w tradycyjnym japońskim sushi.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie nieco ostrzejsze smaki, do sosu dodajcie posiekane chili. Dorada doskonale komponuje się z gotowanym ryżem.