Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

60 mililitrów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorady umyj, dokładnie osusz, skrop nie wielką ilością oleju i posyp przyprawa orientalną Knorr.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 1

Krok 2

Oberwij drobne listki koperku i natki pietruszki. Połowę listków posiekaj a resztę zachowaj w całości.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 2

Krok 3

Przygotuj naczynie do gotowanie na parze. Wlej na dno garnka wodę, dodaj łodyżki po koperku i pietruszce. Zagotuj wodę, na wierzchu połóż sitko tak aby nie dotykało powierzchni wody i ułóż na wierzchu rybę skórą do góry. Przykryj i gotuj na średnim ogniu ok 15 minut.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 3

Krok 4

W misce wymiesza oliwę, sok i skórkę z cytryny, sos sojowy, posiekane listki ziół i rozdrobnioną kostkę czosnkową. Ugotowaną rybę połóż na talerzu, posyp pozostałymi listkami ziół i polej obficie sosem.

Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sos możesz wzbogacić posiekanym chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowana na parze dorada z oliwą ziołową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowana na parze dorada z oliwą ziołowąGotowana na parze dorada z oliwą ziołową

Jeśli jesteście miłośnikami rybnych dań – dorada gotowana na parze z oliwą ziołową z pewnością zaspokoi wasze kulinarne oczekiwania! Potrawa zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także łatwością i szybkością przygotowania. Doradę zrobicie w niecałe pół godziny, co szczególnie przypadnie do gustu osobom zabieganym. Danie ma również uniwersalny charakter. Nie jest przypisane do konkretnej pory dnia. Idealnie sprawdzi się jako domowy, aromatyczny lunch, a także jako ciepła kolacja.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostych i szybkich dań rybnych.

Na jaką okazję?

Gotowana na parze dorada doskonale nadaje się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. O tym przepisie pamiętajcie także, przygotowując uroczystą kolację lub domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Dorada jest rybą najczęściej hodowaną w Grecji, Turcji, Hiszpanii i we Włoszech. Znana była już w starożytnym Rzymie, stanowiąc jeden z najbardziej docenianych posiłków. Dziś przyrządzana jest zwykle na grillu lub piekarniku. Znajdziecie ją także w tradycyjnym japońskim sushi.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie nieco ostrzejsze smaki, do sosu dodajcie posiekane chili. Dorada doskonale komponuje się z gotowanym ryżem.