Jak sparzyć cytrynę? Parzenie cytryny

Dowiedzcie się, jak sparzyć cytrynę, żeby usunąć z jej powierzchni chemiczne środki. Czy cytrynę trzeba sparzyć i jak to poprawnie zrobić?

Jak sparzyć cytrynę w najprostszy sposób?

Jak dobrze sparzyć cytrynę? Owoc należy w pierwszej kolejności dokładnie umyć ciepłą wodą lub nawet lekko wyszorować miękką szczoteczką. Następnie wyłożyć go na sitko i przez kilkanaście sekund polewać strumieniem wrzątku i przelać zimną wodą.

Jak sparzyć skórę cytryny w inny sposób? Owoc możecie też umieścić na ok. 30 sekund we wrzątku, a później przełożyć do miseczki z zimą wodą lub nawet obłożyć kostkami lodu. Krótkie parzenie skórki jest całkowicie wystarczające. Dłuższy czas kontaktu cytryny z wrzątkiem nie jest konieczny, a może być wręcz niewskazany, bo stworzy ryzyko pogorszenia jakości owocu.

Czy cytrynę trzeba sparzyć?

Jeśli owoce będą wykorzystywane bez skórki, nie trzeba ich sparzać. Parzenie cytryny nie jest koniecznością, ale trzeba pamiętać, że przed spożyciem owoce należy dokładnie umyć, a szczególnie, kiedy używacie cytryn razem ze skórką. Na powierzchni tych owoców mogą się znajdować pozostałości środków stosowanych podczas uprawy oraz nabłyszczające woski, więc staranne mycie jest nieodzowne. Do oczyszczania cytryn wykorzystuje się czystą wodę lub roztwór wody z octem jabłkowym.

Sparzoną skórka cytrynową wykorzystacie do aromatyzowania herbaty, a po starciu do ciast i innych słodkości – keksów, babeczek, tortów i serników na zimno, ale też do deserów lodowych i puddingów w angielskim stylu.