Dla zdrowia!
Zwykle bronisz się przed przeziębieniem dużą dawką cytryny? Rodzina cytrusów potrafi zadbać o zdrowie. Kwaśna limonka to Twój nowy sojusznik! Jej sok bogaty w witaminę C dołoży wszelkich starań, by wspomóc układ odpornościowy. Może wydawać się nieco cierpki, ale pity regularnie, odwdzięczy się z nawiązką! Owoc to również spora dawka potasu, który stoi po stronie prawidłowo funkcjonującego układu nerwowego. W dziedzinie kosmetyki limonka na pewno nie jest zielona! Doskonale wie, jak zadbać o zdrową skórę i ciało, by na dłużej zachowały młodość. Nie potrzeba do tego magicznych eliksirów. Wystarczą witamina A, C i E! Ta ostatnia wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Odżywienie pachnące tropikalną świeżością! Branża beauty wykorzystuje limetkę do walki z przebarwieniami, podkrążonymi oczami i zanieczyszczeniami cery. Nic tak nie poprawia humoru, jak promienny widok w lustrze! Widzisz? Nie tylko kubki smakowe zyskały nowego sprzymierzeńca.
powrót do góryZainspiruj się!
Nadszedł czas na wyraziste smaki! Limonka w ruch! Z pewnością trudno będzie Ci przejść obojętnie koło miodowych żeberek z burbonem i limonką. Ich sekret tkwi w marynacie! Fanów nieco mocniejszych smaków udka z kurczaka z tequilą wzywają do toastu. Salud, amor y dinero! – w ten sposób Meksykanie życzą sobie zdrowia, miłości i pieniędzy. Hemingway trochę czasu spędził na Kubie, więc do jadłospisu należy dodać schab po kubańsku. Mięso bardzo dobrze znane, ale w nowym wydaniu. Limonka wraz z pikantnym sosem sambal oelek zadbają o smakowe atrakcje. Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej? Bardziej tradycyjna grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi nasyci każdego podróżnika. Jest mistrzynią w łączeniu mięsa i owoców! Po takim obiedzie trudno nie być w imprezowym nastroju. Zaproś znajomych, będzie weselej! Duszą towarzystwa, okaże się guacamole, które przekona do siebie nawet osoby, które nie przepadają za awokado. Jako dodatek do pieczywa, grzanek albo krakersów nie da się nie lubić! Udowodnij, że nachos to coś więcej niż chrupiąca przekąska do filmu. Z odpowiednimi przyprawami i wołowiną mogą być popisowym daniem na każdym przyjęciu. Tortille z kurczakiem i salsą pomidorową idealnie spiszą się jako drobny, ale sycący przysmak. Na co dzień zwiększ ich rozmiar, a zyskasz przepis na obiad, który pokochają Twoi domownicy. Nie pozwól wyjść gościom bez deseru! Dzięki limetce, tartaletki z musem z białej czekolady nie będą za słodkie. Zamiast tego, przyjemnie odświeżą podniebienie!
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Limonka pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej i w swojej historii wiele podróżowała. W X wieku drzewka limonkowe zostały sprowadzone przez kupców do północnej Afryki. Stamtąd w XIII wieku trafiły do Hiszpanii, a ich popularność rozprzestrzeniła się na całą południową Europę. Do Ameryki zawiózł je Krzysztof Kolumb i z czasem na dobre zadomowiły się na Florydzie.
- Najczęściej spotykaną odmianą jest limonka kwaśna. Już po nazwie można się domyślić, z czego słynie! Limonka perska, zwana także zieloną, to cud techniki! Została wyhodowana przez człowieka na początku XX wieku. Nie zawiera pestek, jest większa niż standardowy owoc i posiada grubszą skórkę. Cechuje się większą odpornością na szkodniki i infekcje. Owoc idealny!
- Nie tylko miąższ jest wart uwagi. Z limonkowej skórki można uzyskać wartościowy koncentrat. Ceni go przede wszystkim branża kosmetyczna, wykorzystując substancję do produkcji aromatycznych olejków do ciała i włosów, mydeł, dezodorantów i past do zębów. Apetyczna pielęgnacja!
- Limonka chroni przed Zemstą Faraona! Wiele osób skarży się na rewolucje żołądkowe w czasie wypraw do Egiptu. Gwałtowna zmiana diety może pokrzyżować wakacyjne plany. Jednym z polecanych sposobów ochrony przed tą klątwą, jest skrapianie potraw sokiem z limetki.
Z czym to się je?
Kwaskowość limonki powoduje, że najczęściej jest wypatrywana w sklepach latem. Mrożona herbata oraz inne napoje straciłyby bez niej świeży posmak, którym zdobywają serca wszystkich nieszczęśników zmęczonych upałem. Limetka potrafi również rozgrzewać. Z powodzeniem może być dodana do herbaty zamiast swojej żółtej krewnej. Wystarczy przegotowana woda, łyżeczka miodu i plaster imbiru, by przy jej pomocy podnieść temperaturę, a przy okazji. Zimne, deszczowe popołudnia i wieczory już nie prezentują się tak strasznie! Podobnie sprawa wygląda z… owocami morza. Nie są zbyt powszechne na polskich stołach, ponieważ nie wszyscy wiedzą, jak się za nie zabrać. Krewetki z limonką przełamią pierwsze lody. Kilka kropel jej soku to najlepsza i najprostsza przyprawa. Nadaje egzotycznego sznytu. Potwierdzają to grillowane i pieczone ryby. Dzięki limonce obiad zyska nowy smak, ale też straci nieco… soli! Dodanie zielonej wersji cytryny sprawia, że potrawie wystarczy mniejsza ilość przyprawy. Z takim ubytkiem łatwo będzie się pogodzić! Owocowe i warzywne sałatki nie byłyby sobą bez odpowiedniego dressingu. Limetka staje na wysokości zadania, łącząc w spójną całość rukolę, kurczaka i mango. Tuńczyk i papryka także potrzebują jej mediacji. Meksykańska kuchnia bez limonki nawet nie pokazuje się w towarzystwie! Choć słynna pasta guacamole opiera się przede wszystkim na awokado, to limonka jest jej nieodzownym wykończeniem. Wisienka na torcie! Pomidorowa salsa bez kilku kropel zielonego soku nie stałaby się honorowym gościem meksykańskiej fiesty! Jej kwaśny smak doskonale równoważy słodycz deserów. Odnajdzie się zarówno w lekkich sorbetach, owocowych babeczkach, konfiturach, jak i w nieco konkretniejszych ciastach i tortach. Kremy oraz sosy już nigdy nie będą mdłe! Żadne przyjęcie nie powinno odbywać się bez limetki. Jej intensywny, zielony kolor i świeży zapach, wywołują miłe skojarzenia. Wakacje, plaża, relaks… Czemu nie wykorzystać jej do dekoracji potraw i drinków z kolorowymi słomkami i parasolkami? Niewiele trzeba, by poczuć się, jak na rajskiej wyspie!
powrót do góry
Komentarze (0)