
Składniki
400 gramów
4 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 garść
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory umyj i wraz z skórką i pestkami pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.

Krok 2
Dopraw pomidory sokiem oraz przyprawą Knorr.

Krok 3
Filet z łososia ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby połóż sałatkę pomidorową, całość skrop oliwą i gotuj pod przykryciem na parze przez ok. 15 minut. Podawaj z dużą ilością świeżych ziół.


Dobra rada:
Tak przygotowanego łososia możesz również zapiekać w piekarniku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Parowany łosoś z salsą pomidorową
Ryba gotowana na parze, z dodatkiem aromatycznej pomidorowej salsy to doskonała kompozycja na codzienny obiad! Posmakuje miłośnikom dań z orientalną nutą. Kompozycja marokańskich przypraw, pomarańcza oraz świeże zioła wzbogacają smak potrawy, nadając mu oryginalności i wyrazistości. Jeśli lubicie rybne posiłki i szukacie inspiracji na pyszny obiad w nowoczesnym stylu – wypróbujcie nasz przepis na łososia na parze z salsą pomidorową. Z pewnością zagości w waszym domowym menu na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Łosoś na parze z dodatkiem salsy pomidorowej to propozycja dla każdego miłośnika dań rybnych.
Na jaką okazję?
Łososia gotowanego na parze polecamy przede wszystkim na obiad. Jest także idealną propozycją na ciepłą kolację.
Czy wiesz, że?
Harissa jest tradycyjną pastą używaną w kuchni orientalnej, przede wszystkim tunezyjskiej i libijskiej. Jej ostrość reguluje się poprzez dodawanie oliwy. Im więcej tłuszczu, tym pasta będzie łagodniejsza w smaku.
Dla urozmaicenia:
Danie doskonale smakuje również po zapieczeniu w piekarniku.