Parowany łosoś z salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parowany łosoś z salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj i wraz z skórką i pestkami pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 1

Krok 2

Dopraw pomidory sokiem oraz przyprawą Knorr.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 2

Krok 3

Filet z łososia ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby połóż sałatkę pomidorową, całość skrop oliwą i gotuj pod przykryciem na parze przez ok. 15 minut. Podawaj z dużą ilością świeżych ziół.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowanego łososia możesz również zapiekać w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parowany łosoś z salsą pomidorowąParowany łosoś z salsą pomidorową

Ryba gotowana na parze, z dodatkiem aromatycznej pomidorowej salsy to doskonała kompozycja na codzienny obiad! Posmakuje miłośnikom dań z orientalną nutą. Kompozycja marokańskich przypraw, pomarańcza oraz świeże zioła wzbogacają smak potrawy, nadając mu oryginalności i wyrazistości. Jeśli lubicie rybne posiłki i szukacie inspiracji na pyszny obiad w nowoczesnym stylu – wypróbujcie nasz przepis na łososia na parze z salsą pomidorową. Z pewnością zagości w waszym domowym menu na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Łosoś na parze z dodatkiem salsy pomidorowej to propozycja dla każdego miłośnika dań rybnych.

Na jaką okazję?

Łososia gotowanego na parze polecamy przede wszystkim na obiad. Jest także idealną propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Harissa jest tradycyjną pastą używaną w kuchni orientalnej, przede wszystkim tunezyjskiej i libijskiej. Jej ostrość reguluje się poprzez dodawanie oliwy. Im więcej tłuszczu, tym pasta będzie łagodniejsza w smaku.

Dla urozmaicenia:

Danie doskonale smakuje również po zapieczeniu w piekarniku.