Parowany łosoś z salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parowany łosoś z salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj i wraz z skórką i pestkami pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 1

Krok 2

Dopraw pomidory sokiem oraz przyprawą Knorr.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 2

Krok 3

Filet z łososia ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby połóż sałatkę pomidorową, całość skrop oliwą i gotuj pod przykryciem na parze przez ok. 15 minut. Podawaj z dużą ilością świeżych ziół.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowanego łososia możesz również zapiekać w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parowany łosoś z salsą pomidorowąParowany łosoś z salsą pomidorową

Ryba gotowana na parze, z dodatkiem aromatycznej pomidorowej salsy to doskonała kompozycja na codzienny obiad! Posmakuje miłośnikom dań z orientalną nutą. Kompozycja marokańskich przypraw, pomarańcza oraz świeże zioła wzbogacają smak potrawy, nadając mu oryginalności i wyrazistości. Jeśli lubicie rybne posiłki i szukacie inspiracji na pyszny obiad w nowoczesnym stylu – wypróbujcie nasz przepis na łososia na parze z salsą pomidorową. Z pewnością zagości w waszym domowym menu na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Łosoś na parze z dodatkiem salsy pomidorowej to propozycja dla każdego miłośnika dań rybnych.

Na jaką okazję?

Łososia gotowanego na parze polecamy przede wszystkim na obiad. Jest także idealną propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Harissa jest tradycyjną pastą używaną w kuchni orientalnej, przede wszystkim tunezyjskiej i libijskiej. Jej ostrość reguluje się poprzez dodawanie oliwy. Im więcej tłuszczu, tym pasta będzie łagodniejsza w smaku.

Dla urozmaicenia:

Danie doskonale smakuje również po zapieczeniu w piekarniku.