Parowany łosoś z salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parowany łosoś z salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj i wraz z skórką i pestkami pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 1

Krok 2

Dopraw pomidory sokiem oraz przyprawą Knorr.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 2

Krok 3

Filet z łososia ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby połóż sałatkę pomidorową, całość skrop oliwą i gotuj pod przykryciem na parze przez ok. 15 minut. Podawaj z dużą ilością świeżych ziół.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowanego łososia możesz również zapiekać w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parowany łosoś z salsą pomidorowąParowany łosoś z salsą pomidorową

Ryba gotowana na parze, z dodatkiem aromatycznej pomidorowej salsy to doskonała kompozycja na codzienny obiad! Posmakuje miłośnikom dań z orientalną nutą. Kompozycja marokańskich przypraw, pomarańcza oraz świeże zioła wzbogacają smak potrawy, nadając mu oryginalności i wyrazistości. Jeśli lubicie rybne posiłki i szukacie inspiracji na pyszny obiad w nowoczesnym stylu – wypróbujcie nasz przepis na łososia na parze z salsą pomidorową. Z pewnością zagości w waszym domowym menu na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Łosoś na parze z dodatkiem salsy pomidorowej to propozycja dla każdego miłośnika dań rybnych.

Na jaką okazję?

Łososia gotowanego na parze polecamy przede wszystkim na obiad. Jest także idealną propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Harissa jest tradycyjną pastą używaną w kuchni orientalnej, przede wszystkim tunezyjskiej i libijskiej. Jej ostrość reguluje się poprzez dodawanie oliwy. Im więcej tłuszczu, tym pasta będzie łagodniejsza w smaku.

Dla urozmaicenia:

Danie doskonale smakuje również po zapieczeniu w piekarniku.