Parowany łosoś z salsą pomidorową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parowany łosoś z salsą pomidorową

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

2 garść

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj i wraz z skórką i pestkami pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę również pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 1

Krok 2

Dopraw pomidory sokiem oraz przyprawą Knorr.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 2

Krok 3

Filet z łososia ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Na wierzchu ryby połóż sałatkę pomidorową, całość skrop oliwą i gotuj pod przykryciem na parze przez ok. 15 minut. Podawaj z dużą ilością świeżych ziół.

Parowany łosoś z salsą pomidorową - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowanego łososia możesz również zapiekać w piekarniku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parowany łosoś z salsą pomidorową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Parowany łosoś z salsą pomidorowąParowany łosoś z salsą pomidorową

Ryba gotowana na parze, z dodatkiem aromatycznej pomidorowej salsy to doskonała kompozycja na codzienny obiad! Posmakuje miłośnikom dań z orientalną nutą. Kompozycja marokańskich przypraw, pomarańcza oraz świeże zioła wzbogacają smak potrawy, nadając mu oryginalności i wyrazistości. Jeśli lubicie rybne posiłki i szukacie inspiracji na pyszny obiad w nowoczesnym stylu – wypróbujcie nasz przepis na łososia na parze z salsą pomidorową. Z pewnością zagości w waszym domowym menu na stałe. Smacznego!

Dla kogo?

Łosoś na parze z dodatkiem salsy pomidorowej to propozycja dla każdego miłośnika dań rybnych.

Na jaką okazję?

Łososia gotowanego na parze polecamy przede wszystkim na obiad. Jest także idealną propozycją na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Harissa jest tradycyjną pastą używaną w kuchni orientalnej, przede wszystkim tunezyjskiej i libijskiej. Jej ostrość reguluje się poprzez dodawanie oliwy. Im więcej tłuszczu, tym pasta będzie łagodniejsza w smaku.

Dla urozmaicenia:

Danie doskonale smakuje również po zapieczeniu w piekarniku.