Tortilla ze szpinakiem na ciepło: z serem mozzarella | Przepisy.pl pixel

Tortilla ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
896 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

8 sztuk

400 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody. Kiełbasę pokrój w kosteczkę, smaż na patelni aż wytopi się tłuszcz a kiełbasa zacznie się robić chrupiąca.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W miedzyczasie pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek i ostrą paprykę, pokrój w paseczki suszone pomidory.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę z patelni przełóż na papierowy ręcznik. Z patelni usuń tłuszcz pozostawiając jednak jedną dobrą łyżkę. Na tym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodaj szpinak, suszone pomidory . Całość dopraw do smaku łyżeczką Harrisy Knorr.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak odstaw na bok do wystygnięcia. Chłodny już szpinak wymieszaj z tartym serem, chorizo, mozzarella i majonezem.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Jedno jajko zmieszaj w miseczce. Tortille przetnij na pół. Posmaruj ją jajkiem. Nałóż właściwą ilość szpinakowego farszu, umieszczając go pośrodku połówki placka. W szpinaku zrób małe wgłębienie, umieść w nim rozbite jajko. Tortille złóż na pół, sklejając ze sobą brzegi. Uważaj przy tym, aby żółtko się nie rozlało.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Gotowe tortille umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj je z wierzchu oliwą. Całość umieść w nagrzanym do 180*C piekarniku na 20minut.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ser mozzarellę możesz zamienić na ser niebieski - wtedy tortilla będzie ostrzejsza w smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Zdziarska

    Anna Zdziarska , 27.11.2016

    Jaki tarty ser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Rożek

    Dominik Rożek , 23.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiemTortilla ze szpinakiem

Z czym kojarzy Ci się tortilla? Jeśli z pszennym lub kukurydzianym plackiem zawiniętym w rulon, spróbuj jej w nieco innej odsłonie – zapiekanych ze szpinakiem i jajkiem trójkątów ciasta. Tortilla ze szpinakiem smakuje bardzo dobrze, zwłaszcza jeśli farsz urozmaicisz także innymi dodatkami. Doskonała będzie ostra kiełbasa chorizo albo jej zamiennik, np. paprykowe salami czy kiełbasa dojrzewająca. Łagodny szpinak dobrze pasuje do bardzo ostrych składników, do kiełbasy dodaj więc ostrą papryczkę i cebulę. Jeśli wolisz delikatne smaki – zamień chili na słodką czerwoną paprykę. Wszystkie warzywa i wędlinę połącz z przyprawami oraz majonezem, który nada całości kremowej konsystencji. Dodaj także starty ser mozzarella albo inny odpowiedni do zapiekania, np. tylżycki. Placki tortilli przekrój na pół i nakładaj na nie nadzienie ze szpinaku. Zrób w nim wgłębienie, a następnie wbij w nie ostrożnie jajko. Delikatnie sklej brzegi ciasta. Przed upieczeniem podsmaruj jego wierzch oliwą, by się zarumieniło. Podawaj z sałatką, na ciepło lub na zimno. Sprawdź przepis na tortillę za szpinakiem i wypróbuj go.