Tortilla ze szpinakiem na ciepło: z serem mozzarella | Przepisy.pl pixel

Tortilla ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

887 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

717 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

8 sztuk

400 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody. Kiełbasę pokrój w kosteczkę, smaż na patelni aż wytopi się tłuszcz a kiełbasa zacznie się robić chrupiąca.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W miedzyczasie pokrój cebulę w piórka, posiekaj czosnek i ostrą paprykę, pokrój w paseczki suszone pomidory.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę z patelni przełóż na papierowy ręcznik. Z patelni usuń tłuszcz pozostawiając jednak jedną dobrą łyżkę. Na tym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa zaczną się rumienić, dodaj szpinak, suszone pomidory . Całość dopraw do smaku łyżeczką Harrisy Knorr.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak odstaw na bok do wystygnięcia. Chłodny już szpinak wymieszaj z tartym serem, chorizo, mozzarella i majonezem.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Jedno jajko zmieszaj w miseczce. Tortille przetnij na pół. Posmaruj ją jajkiem. Nałóż właściwą ilość szpinakowego farszu, umieszczając go pośrodku połówki placka. W szpinaku zrób małe wgłębienie, umieść w nim rozbite jajko. Tortille złóż na pół, sklejając ze sobą brzegi. Uważaj przy tym, aby żółtko się nie rozlało.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Gotowe tortille umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Posmaruj je z wierzchu oliwą. Całość umieść w nagrzanym do 180*C piekarniku na 20minut.

Tortilla ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ser mozzarellę możesz zamienić na ser niebieski - wtedy tortilla będzie ostrzejsza w smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Zdziarska

    Anna Zdziarska , 27.11.2016

    Jaki tarty ser

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Rożek

    Dominik Rożek , 23.11.2016

    Niko Węcławik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla ze szpinakiemTortilla ze szpinakiem

Z czym kojarzy Ci się tortilla? Jeśli z pszennym lub kukurydzianym plackiem zawiniętym w rulon, spróbuj jej w nieco innej odsłonie – zapiekanych ze szpinakiem i jajkiem trójkątów ciasta. Tortilla ze szpinakiem smakuje bardzo dobrze, zwłaszcza jeśli farsz urozmaicisz także innymi dodatkami. Doskonała będzie ostra kiełbasa chorizo albo jej zamiennik, np. paprykowe salami czy kiełbasa dojrzewająca. Łagodny szpinak dobrze pasuje do bardzo ostrych składników, do kiełbasy dodaj więc ostrą papryczkę i cebulę. Jeśli wolisz delikatne smaki – zamień chili na słodką czerwoną paprykę. Wszystkie warzywa i wędlinę połącz z przyprawami oraz majonezem, który nada całości kremowej konsystencji. Dodaj także starty ser mozzarella albo inny odpowiedni do zapiekania, np. tylżycki. Placki tortilli przekrój na pół i nakładaj na nie nadzienie ze szpinaku. Zrób w nim wgłębienie, a następnie wbij w nie ostrożnie jajko. Delikatnie sklej brzegi ciasta. Przed upieczeniem podsmaruj jego wierzch oliwą, by się zarumieniło. Podawaj z sałatką, na ciepło lub na zimno. Sprawdź przepis na tortillę za szpinakiem i wypróbuj go.