Sałatka ze szpinaku i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinaku i awokado

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

239 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

669 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 opakowania

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj aromatyczny sos sałatkowy – zawartość opakowań Knorr połącz z 4 łyżkami wody, oliwą oraz musztardą. Wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Szpinak umyj i odsącz. Awokado obierz i pokrój w plastry. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 3

Liście szpinaku wymieszaj z awokado i wyłóż na półmisek. Całość polej przygotowanym sosem i posyp chrupiącymi pestkami słonecznika. Sałatkę podawaj z pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać np. kiełki słonecznika. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

4

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 14.07.2016

    W tym przepisie warzywa sugerujemy używać surowych warzyw :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 14.07.2016

    AAAAA, MOGĘ JESC NA SUROWE ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Iwona

    Iwona Iwona , 13.07.2016

    Palce lizac:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Gradzik

    Emilia Gradzik , 16.03.2016

    bardzo łatwa, pyszna i zdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinaku i awokadoSałatka ze szpinaku i awokado

Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę ze szpinaku i awokado. Te dwa produkty to niezwykle zgrany duet. Przekonaj się o tym we własnej kuchni. Czym jeszcze urozmaicić smak sałatki z awokado i szpinakiem? Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła.

Dla kogo?

W sam raz dla miłośników prostych rozwiązań w kuchni. Pracę nad sałatką ze szpinakiem i awokado zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – szpinak umyj i odsącz, awokado pokrój w plastry, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Następnie połącz je ze sobą, dokładnie mieszając.

Na jaką okazję?

Szpinak z awokado smakują wyśmienicie o każdej porze dnia. Proponowana przez nas sałatka może wzbogacić zarówno twoje śniadanie, jak i szybki lunch w ferworze codziennych zajęć.

Czy wiesz, że?

Doskonałym uzupełnieniem sałatki będzie musztardowy sos, który przygotujesz na bazie sosu sałatkowego, wody, oliwy oraz musztardy. Opcjonalnie możesz do sałatki dodać także kiełki słonecznika, pestki dyni lub zrumienione orzeszki pinii. 

Dla urozmaicenia:

Pamiętaj, że smak sałatki ze szpinaku i awokado wzbogacisz, wykorzystując do jego przyrządzenia również inne składniki, np. pomidorki koktajlowe, kawałki sera feta, a nawet mandarynki. Doskonałym dodatkiem do niej będą także plasterki chrupiącego boczku. Gotową sałatkę podawaj razem ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami (zanim zaczniesz opiekać bagietkę, każdy jej kawałek natrzyj dokładnie czosnkiem).