Sałatka ze szpinakiem i awokado - przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinaku i awokado

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

80

261 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

737 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2464 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 opakowania

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj aromatyczny sos sałatkowy – zawartość opakowań Knorr połącz z 4 łyżkami wody, oliwą oraz musztardą. Wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Szpinak umyj i odsącz. Awokado obierz i pokrój w plastry. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 3

Liście szpinaku wymieszaj z awokado i wyłóż na półmisek. Całość polej przygotowanym sosem i posyp chrupiącymi pestkami słonecznika. Sałatkę podawaj z pieczywem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodać np. kiełki słonecznika. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

4

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 14.07.2016

    W tym przepisie warzywa sugerujemy używać surowych warzyw :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 14.07.2016

    AAAAA, MOGĘ JESC NA SUROWE ????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Iwona

    Iwona Iwona , 13.07.2016

    Palce lizac:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Gradzik

    Emilia Gradzik , 16.03.2016

    bardzo łatwa, pyszna i zdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinaku i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Frittata z kurczakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinaku i awokadoSałatka ze szpinaku i awokado

Szukasz przekąski, która jest nie tylko smaczna, ale również prosta do przyrządzenia? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na sałatkę ze szpinaku i awokado. Te dwa produkty to niezwykle zgrany duet. Przekonaj się o tym we własnej kuchni. Czym jeszcze urozmaicić smak sałatki z awokado i szpinakiem? Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła.

Dla kogo?

W sam raz dla miłośników prostych rozwiązań w kuchni. Pracę nad sałatką ze szpinakiem i awokado zacznij od odpowiedniego przygotowania składników – szpinak umyj i odsącz, awokado pokrój w plastry, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Następnie połącz je ze sobą, dokładnie mieszając.

Na jaką okazję?

Szpinak z awokado smakują wyśmienicie o każdej porze dnia. Proponowana przez nas sałatka może wzbogacić zarówno twoje śniadanie, jak i szybki lunch w ferworze codziennych zajęć.

Czy wiesz, że?

Doskonałym uzupełnieniem sałatki będzie musztardowy sos, który przygotujesz na bazie sosu sałatkowego, wody, oliwy oraz musztardy. Opcjonalnie możesz do sałatki dodać także kiełki słonecznika, pestki dyni lub zrumienione orzeszki pinii. 

Dla urozmaicenia:

Pamiętaj, że smak sałatki ze szpinaku i awokado wzbogacisz, wykorzystując do jego przyrządzenia również inne składniki, np. pomidorki koktajlowe, kawałki sera feta, a nawet mandarynki. Doskonałym dodatkiem do niej będą także plasterki chrupiącego boczku. Gotową sałatkę podawaj razem ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami (zanim zaczniesz opiekać bagietkę, każdy jej kawałek natrzyj dokładnie czosnkiem).