Sałatka z kiełkami i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kiełkami i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój awokado na pół. Usuń z niego pestkę, zaś miąższ pokrój na kawałki i obierz. Przygotuj sos sałatkowy paprykowo – ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 1

Krok 2

Obierz dymki i marchewkę, a następnie pokrój w paski. Przebierz kiełki, umyj je i osusz. Przebierz szpinak, opłucz go i osusz. Oczyść rzodkiewki i pokrój je w półplasterki.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 2

Krok 3

Następnie umyj paprykę, przekrój ją na pół, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w słupki.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 3

Krok 4

Polej przygotowane składniki sosem i wymieszaj. Podawaj sałatkę z gotowaną szynką.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak , 04.11.2016

    Super!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkami i awokadoSałatka z kiełkami i awokado

Jeżeli szukasz przepisu na oryginalną, smaczną sałatkę, stwórz ją na bazie kiełków, młodego szpinaku oraz aksamitnego awokado. Dzięki połączeniu ich z szynką, chrupiącymi rzodkiewkami oraz aromatycznym sosem otrzymasz efektowną potrawę o niebanalnym smaku. Tę sałatkę możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. Awokado, by było smaczne musi być dojrzałe i miękkie, a środku soczyście zielone, bez brązowych plam. O jego świeżości świadczy jędrna skórka, która po naciśnięciu jej palcem lekko się poddaje, ale nie tworzy się w niej dziura. Najlepiej przekroić je nożem wzdłuż, usunąć pestkę a miąższ wydrążyć łyżką i pokroić w dość grube plastry. Zwieńczeniem idealnej sałatki, będzie idealny sos – przygotujesz go łatwo dzięki mieszance przypraw i ziół Knorr. Wymieszaj je z woda i olejem, polej nim obficie sałatkę (zwłaszcza awokado wymaga solidnej porcji smaku, gdyż z natury nie jest wyraziste) i podawaj.