Sałatka z kiełkami i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój awokado na pół. Usuń z niego pestkę, zaś miąższ pokrój na kawałki i obierz. Przygotuj sos sałatkowy paprykowo – ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 1

Krok 2

Obierz dymki i marchewkę, a następnie pokrój w paski. Przebierz kiełki, umyj je i osusz. Przebierz szpinak, opłucz go i osusz. Oczyść rzodkiewki i pokrój je w półplasterki.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 2

Krok 3

Następnie umyj paprykę, przekrój ją na pół, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w słupki.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 3

Krok 4

Polej przygotowane składniki sosem i wymieszaj. Podawaj sałatkę z gotowaną szynką.

Sałatka z kiełkami i awokado - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Walczak

    Katarzyna Walczak

    Super!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kiełkami i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kiełkami i awokadoSałatka z kiełkami i awokado

Jeżeli szukasz przepisu na oryginalną, smaczną sałatkę, stwórz ją na bazie kiełków, młodego szpinaku oraz aksamitnego awokado. Dzięki połączeniu ich z szynką, chrupiącymi rzodkiewkami oraz aromatycznym sosem otrzymasz efektowną potrawę o niebanalnym smaku. Tę sałatkę możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. Awokado, by było smaczne musi być dojrzałe i miękkie, a środku soczyście zielone, bez brązowych plam. O jego świeżości świadczy jędrna skórka, która po naciśnięciu jej palcem lekko się poddaje, ale nie tworzy się w niej dziura. Najlepiej przekroić je nożem wzdłuż, usunąć pestkę a miąższ wydrążyć łyżką i pokroić w dość grube plastry. Zwieńczeniem idealnej sałatki, będzie idealny sos – przygotujesz go łatwo dzięki mieszance przypraw i ziół Knorr. Wymieszaj je z woda i olejem, polej nim obficie sałatkę (zwłaszcza awokado wymaga solidnej porcji smaku, gdyż z natury nie jest wyraziste) i podawaj.