
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój awokado na pół. Usuń z niego pestkę, zaś miąższ pokrój na kawałki i obierz. Przygotuj sos sałatkowy paprykowo – ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2
Obierz dymki i marchewkę, a następnie pokrój w paski. Przebierz kiełki, umyj je i osusz. Przebierz szpinak, opłucz go i osusz. Oczyść rzodkiewki i pokrój je w półplasterki.

Krok 3
Następnie umyj paprykę, przekrój ją na pół, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w słupki.

Krok 4
Polej przygotowane składniki sosem i wymieszaj. Podawaj sałatkę z gotowaną szynką.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełkami i awokado
Jeżeli szukasz przepisu na oryginalną, smaczną sałatkę, stwórz ją na bazie kiełków, młodego szpinaku oraz aksamitnego awokado. Dzięki połączeniu ich z szynką, chrupiącymi rzodkiewkami oraz aromatycznym sosem otrzymasz efektowną potrawę o niebanalnym smaku. Tę sałatkę możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. Awokado, by było smaczne musi być dojrzałe i miękkie, a środku soczyście zielone, bez brązowych plam. O jego świeżości świadczy jędrna skórka, która po naciśnięciu jej palcem lekko się poddaje, ale nie tworzy się w niej dziura. Najlepiej przekroić je nożem wzdłuż, usunąć pestkę a miąższ wydrążyć łyżką i pokroić w dość grube plastry. Zwieńczeniem idealnej sałatki, będzie idealny sos – przygotujesz go łatwo dzięki mieszance przypraw i ziół Knorr. Wymieszaj je z woda i olejem, polej nim obficie sałatkę (zwłaszcza awokado wymaga solidnej porcji smaku, gdyż z natury nie jest wyraziste) i podawaj.