
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój awokado na pół. Usuń z niego pestkę, zaś miąższ pokrój na kawałki i obierz. Przygotuj sos sałatkowy paprykowo – ziołowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2
Obierz dymki i marchewkę, a następnie pokrój w paski. Przebierz kiełki, umyj je i osusz. Przebierz szpinak, opłucz go i osusz. Oczyść rzodkiewki i pokrój je w półplasterki.

Krok 3
Następnie umyj paprykę, przekrój ją na pół, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w słupki.

Krok 4
Polej przygotowane składniki sosem i wymieszaj. Podawaj sałatkę z gotowaną szynką.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kiełkami i awokado
Jeżeli szukasz przepisu na oryginalną, smaczną sałatkę, stwórz ją na bazie kiełków, młodego szpinaku oraz aksamitnego awokado. Dzięki połączeniu ich z szynką, chrupiącymi rzodkiewkami oraz aromatycznym sosem otrzymasz efektowną potrawę o niebanalnym smaku. Tę sałatkę możesz zaserwować zarówno na obiad, jak i kolację. Awokado, by było smaczne musi być dojrzałe i miękkie, a środku soczyście zielone, bez brązowych plam. O jego świeżości świadczy jędrna skórka, która po naciśnięciu jej palcem lekko się poddaje, ale nie tworzy się w niej dziura. Najlepiej przekroić je nożem wzdłuż, usunąć pestkę a miąższ wydrążyć łyżką i pokroić w dość grube plastry. Zwieńczeniem idealnej sałatki, będzie idealny sos – przygotujesz go łatwo dzięki mieszance przypraw i ziół Knorr. Wymieszaj je z woda i olejem, polej nim obficie sałatkę (zwłaszcza awokado wymaga solidnej porcji smaku, gdyż z natury nie jest wyraziste) i podawaj.