Jak pokroić awokado do sushi? Jak je przygotować?
Planujecie przygotowanie domowego sushi i zastanawiacie się, jak pokroić awokado do sushi, żeby pięknie wyglądało, a ruloniki dobrze się trzymały? Krojenie awokado do sushi wcale nie jest trudne.
Jak przygotować awokado do sushi?
Awokado można bardzo łatwo pokroić bez względu na to, czy jest mocno dojrzałe, czy jeszcze lekko twarde. W sushi najlepiej sprawdzą się średnio dojrzałe owoce – nieco twarde i łatwe do pokrojenia w cienkie plasterki. Jak przygotować awokado do sushi? Sposób obierania awokado będzie zależny od stopnia jego dojrzałości i od odmiany – jedne owoce obiera się łatwiej nawet wtedy, kiedy są jeszcze lekko twarde, inne obierają się lepiej dopiero w stanie pełnej dojrzałości.
Awokado w pierwszej kolejności należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie obrać w taki sposób, w jaki obiera się skórę z pomidora. Owoc możecie też najpierw przekroić na pół i przekręcić obie połówki w przeciwnych kierunkach, a następnie podważyć pestkę łyżką i wyjąć ją z miąższu. Później awokado do sushi kroimy w plasterki – im cieńsze, tym lepiej.
Jak obrać awokado do sushi?
Awokado możecie też obrać przy użyciu kuchennego obieraka – podobnie jak jabłko. Ta metoda sprawdzi się najlepiej w przypadku mniej dojrzałych owoców, od których skórka odchodzi trudniej. Później należy przeciąć miąższ i wyjąć pestkę. Krojenie awokado do sushi możecie wykonać też obierakiem. Jeśli owoc będzie lekko twardy, można ścinać go jak cukinię na lasagne.
Jest jeszcze jeden sposób – awokado do Kalifornia rolss możecie przekroić na pół bez obierania i wybrać ze skórki w taki sposób, w jaki wybiera się mango.
Komentarze (0)