Kalifornia rolls przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalifornia rolls

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

208 osób wydrukowało

Pobierz pdf

595 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

20 gramów

100 gramów

300 gramów

6 sztuk

100 gramów

10 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biały sezam podsmaż na patelni na złoty kolor.

Kalifornia rolls  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj kapustę pekińską, awokado pokrój w długie paski.

Kalifornia rolls  - Krok 2

Krok 3

Ugotowane krewetki przetnij na pół.

Kalifornia rolls  - Krok 3

Krok 4

Połowę przygotowanego wasabi wymieszaj z majonezem.

Kalifornia rolls  - Krok 4

Krok 5

Połóż plaster Nori na bambusowej macie, wcześniej owiniętej dookoła plastikową folią. Rozłóż trochę ryżu, lekko go przygniatając. Następnie ułóż liście kapusty pekińskiej.

Kalifornia rolls  - Krok 5

Krok 6

Dodaj trochę majonezu wymieszanego z wasabi, kawałki krewetek lub paluszki krabowe. Dodaj awokado i trochę czerwonego kawioru oraz marynowanego imbiru. Zroluj całość, a następnie obtocz w ziarnach sezamu uprażonego i wymieszanego z czarnym sezamem.

Kalifornia rolls  - Krok 6

Krok 7

Pokrój sushi w mniejsze kawałki i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Kalifornia rolls  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

5

Opinie o przepisie

  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 18.06.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 18.06.2019

    dziesiątka+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia , 21.06.2016

    Pyszność, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Twój przepis

    Twój przepis , 03.03.2015

    https://www.facebook.com/pages/Tw%C3%B3j-przepis/491140767665394 Zapraszam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jedlińska

    Joanna Jedlińska , 21.02.2015

    z deka splaszczone... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalifornia rolls Kalifornia rolls

Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanymi krewetkami i awokado, obtoczone w ziarnach uprażonego sezamu. Kalifornia rolls wynalazł prawdopodobnie Ichiro Mashita – japoński kucharz, który prowadził restaurację Tokyo Kaikan w Los Angeles. To on miał wpaść na pomysł, by do zrobienia sushi zamiast tuńczyka użyć awokado, płat nori umieścić w środku, a ryż – na zewnątrz. Podane w ten sposób sushi zrobiło furorę nie tylko w USA, ale także na całym świecie. Polubili je ponoć nawet sami Japończycy... Jeśli zrobienie Kalifornia rolls wydaje ci się dosyć skomplikowane, zaproś przyjaciół i wspólnie przyrządźcie ten japońsko-amerykański specjał. Gotowe danie serwujcie na bambusowych deseczkach i spróbujcie zjeść pałeczkami. Sukces kulinarny uczcijcie sake – tradycyjnym japońskim trunkiem.