
Składniki
150 mililitrów
20 gramów
100 gramów
300 gramów
6 sztuk
100 gramów
10 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
100 gramów
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biały sezam podsmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 2
Posiekaj kapustę pekińską, awokado pokrój w długie paski.

Krok 3
Ugotowane krewetki przetnij na pół.

Krok 4
Połowę przygotowanego wasabi wymieszaj z majonezem.

Krok 5
Połóż plaster Nori na bambusowej macie, wcześniej owiniętej dookoła plastikową folią. Rozłóż trochę ryżu, lekko go przygniatając. Następnie ułóż liście kapusty pekińskiej.

Krok 6
Dodaj trochę majonezu wymieszanego z wasabi, kawałki krewetek lub paluszki krabowe. Dodaj awokado i trochę czerwonego kawioru oraz marynowanego imbiru. Zroluj całość, a następnie obtocz w ziarnach sezamu uprażonego i wymieszanego z czarnym sezamem.

Krok 7
Pokrój sushi w mniejsze kawałki i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalifornia rolls
Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanymi krewetkami i awokado, obtoczone w ziarnach uprażonego sezamu. Kalifornia rolls wynalazł prawdopodobnie Ichiro Mashita – japoński kucharz, który prowadził restaurację Tokyo Kaikan w Los Angeles. To on miał wpaść na pomysł, by do zrobienia sushi zamiast tuńczyka użyć awokado, płat nori umieścić w środku, a ryż – na zewnątrz. Podane w ten sposób sushi zrobiło furorę nie tylko w USA, ale także na całym świecie. Polubili je ponoć nawet sami Japończycy... Jeśli zrobienie Kalifornia rolls wydaje ci się dosyć skomplikowane, zaproś przyjaciół i wspólnie przyrządźcie ten japońsko-amerykański specjał. Gotowe danie serwujcie na bambusowych deseczkach i spróbujcie zjeść pałeczkami. Sukces kulinarny uczcijcie sake – tradycyjnym japońskim trunkiem.