Kalifornia rolls przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalifornia rolls

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

20 gramów

100 gramów

300 gramów

6 sztuk

100 gramów

10 gramów

100 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biały sezam podsmaż na patelni na złoty kolor.

Kalifornia rolls  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj kapustę pekińską, awokado pokrój w długie paski.

Kalifornia rolls  - Krok 2

Krok 3

Ugotowane krewetki przetnij na pół.

Kalifornia rolls  - Krok 3

Krok 4

Połowę przygotowanego wasabi wymieszaj z majonezem.

Kalifornia rolls  - Krok 4

Krok 5

Połóż plaster Nori na bambusowej macie, wcześniej owiniętej dookoła plastikową folią. Rozłóż trochę ryżu, lekko go przygniatając. Następnie ułóż liście kapusty pekińskiej.

Kalifornia rolls  - Krok 5

Krok 6

Dodaj trochę majonezu wymieszanego z wasabi, kawałki krewetek lub paluszki krabowe. Dodaj awokado i trochę czerwonego kawioru oraz marynowanego imbiru. Zroluj całość, a następnie obtocz w ziarnach sezamu uprażonego i wymieszanego z czarnym sezamem.

Kalifornia rolls  - Krok 6

Krok 7

Pokrój sushi w mniejsze kawałki i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Kalifornia rolls  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

5

Opinie o przepisie

  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 18.06.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 18.06.2019

    dziesiątka+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia , 21.06.2016

    Pyszność, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Twój przepis

    Twój przepis , 03.03.2015

    https://www.facebook.com/pages/Tw%C3%B3j-przepis/491140767665394 Zapraszam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jedlińska

    Joanna Jedlińska , 21.02.2015

    z deka splaszczone... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalifornia rolls  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalifornia rolls Kalifornia rolls

Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanymi krewetkami i awokado, obtoczone w ziarnach uprażonego sezamu. Kalifornia rolls wynalazł prawdopodobnie Ichiro Mashita – japoński kucharz, który prowadził restaurację Tokyo Kaikan w Los Angeles. To on miał wpaść na pomysł, by do zrobienia sushi zamiast tuńczyka użyć awokado, płat nori umieścić w środku, a ryż – na zewnątrz. Podane w ten sposób sushi zrobiło furorę nie tylko w USA, ale także na całym świecie. Polubili je ponoć nawet sami Japończycy... Jeśli zrobienie Kalifornia rolls wydaje ci się dosyć skomplikowane, zaproś przyjaciół i wspólnie przyrządźcie ten japońsko-amerykański specjał. Gotowe danie serwujcie na bambusowych deseczkach i spróbujcie zjeść pałeczkami. Sukces kulinarny uczcijcie sake – tradycyjnym japońskim trunkiem.