
Składniki
150 mililitrów
20 gramów
100 gramów
300 gramów
6 sztuk
100 gramów
10 gramów
100 gramów
0.5 sztuki
100 gramów
100 gramów
200 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biały sezam podsmaż na patelni na złoty kolor.

Krok 2
Posiekaj kapustę pekińską, awokado pokrój w długie paski.

Krok 3
Ugotowane krewetki przetnij na pół.

Krok 4
Połowę przygotowanego wasabi wymieszaj z majonezem.

Krok 5
Połóż plaster Nori na bambusowej macie, wcześniej owiniętej dookoła plastikową folią. Rozłóż trochę ryżu, lekko go przygniatając. Następnie ułóż liście kapusty pekińskiej.

Krok 6
Dodaj trochę majonezu wymieszanego z wasabi, kawałki krewetek lub paluszki krabowe. Dodaj awokado i trochę czerwonego kawioru oraz marynowanego imbiru. Zroluj całość, a następnie obtocz w ziarnach sezamu uprażonego i wymieszanego z czarnym sezamem.

Krok 7
Pokrój sushi w mniejsze kawałki i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalifornia rolls
Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanymi krewetkami i awokado, obtoczone w ziarnach uprażonego sezamu. Kalifornia rolls wynalazł prawdopodobnie Ichiro Mashita – japoński kucharz, który prowadził restaurację Tokyo Kaikan w Los Angeles. To on miał wpaść na pomysł, by do zrobienia sushi zamiast tuńczyka użyć awokado, płat nori umieścić w środku, a ryż – na zewnątrz. Podane w ten sposób sushi zrobiło furorę nie tylko w USA, ale także na całym świecie. Polubili je ponoć nawet sami Japończycy... Jeśli zrobienie Kalifornia rolls wydaje ci się dosyć skomplikowane, zaproś przyjaciół i wspólnie przyrządźcie ten japońsko-amerykański specjał. Gotowe danie serwujcie na bambusowych deseczkach i spróbujcie zjeść pałeczkami. Sukces kulinarny uczcijcie sake – tradycyjnym japońskim trunkiem.