Kalifornia rolls

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

437 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

20 gramów

200 gramów

150 mililitrów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

10 gramów

100 gramów

6 sztuk

0.5 sztuki

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biały sezam podsmaż na patelni na złoty kolor.

Kalifornia rolls  - Krok 1

Krok 2

Posiekaj kapustę pekińską, awokado pokrój w długie paski.

Kalifornia rolls  - Krok 2

Krok 3

Ugotowane krewetki przetnij na pół.

Kalifornia rolls  - Krok 3

Krok 4

Połowę przygotowanego wasabi wymieszaj z majonezem.

Kalifornia rolls  - Krok 4

Krok 5

Połóż plaster Nori na bambusowej macie, wcześniej owiniętej dookoła plastikową folią. Rozłóż trochę ryżu, lekko go przygniatając. Następnie ułóż liście kapusty pekińskiej.

Kalifornia rolls  - Krok 5

Krok 6

Dodaj trochę majonezu wymieszanego z wasabi, kawałki krewetek lub paluszki krabowe. Dodaj awokado i trochę czerwonego kawioru oraz marynowanego imbiru. Zroluj całość, a następnie obtocz w ziarnach sezamu uprażonego i wymieszanego z czarnym sezamem.

Kalifornia rolls  - Krok 6

Krok 7

Pokrój sushi w mniejsze kawałki i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Kalifornia rolls  - Krok 7
5

Opinie o przepisie

  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka

    dziesiątka+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kasia

    Kasia Kasia

    Pyszność, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Twój przepis

    Twój przepis

    https://www.facebook.com/pages/Tw%C3%B3j-przepis/491140767665394 Zapraszam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Jedlińska

    Joanna Jedlińska

    z deka splaszczone... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalifornia rolls Kalifornia rolls

Chcesz spróbować sushi, ale unikasz jedzenia surowych ryb? Postaw na Kalifornia rolls z gotowanymi krewetkami i awokado, obtoczone w ziarnach uprażonego sezamu. Kalifornia rolls wynalazł prawdopodobnie Ichiro Mashita – japoński kucharz, który prowadził restaurację Tokyo Kaikan w Los Angeles. To on miał wpaść na pomysł, by do zrobienia sushi zamiast tuńczyka użyć awokado, płat nori umieścić w środku, a ryż – na zewnątrz. Podane w ten sposób sushi zrobiło furorę nie tylko w USA, ale także na całym świecie. Polubili je ponoć nawet sami Japończycy... Jeśli zrobienie Kalifornia rolls wydaje ci się dosyć skomplikowane, zaproś przyjaciół i wspólnie przyrządźcie ten japońsko-amerykański specjał. Gotowe danie serwujcie na bambusowych deseczkach i spróbujcie zjeść pałeczkami. Sukces kulinarny uczcijcie sake – tradycyjnym japońskim trunkiem.