Babka z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka z kaszy gryczanej

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę gryczaną. Pozostaw ją do momentu ostygnięcia.

Krok 2

Formę na babkę wysmaruj dokładnie tłuszczem i wysyp bułka tartą.

Krok 3

Na kaszę zetrzyj na tarce żółty ser, najlepiej drobno, by mógł się roztopić. Następnie wyłóż pozostałą kaszę gryczaną.

Krok 4

Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną. Przypraw Delikatem Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Powstałą mieszaniną polej kaszę w formie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni. Zapiekj przez około 15 minut (można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofalówki).Po wystygnięciu wyjmij babkę z formy. Podawaj z sosami i sałatkami.

Krok 6

Do formy przełóż połowę kaszy (staraj się, by forma była dokładnie wypełniona bez żadnych dziur i przerw).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Roladki z bakłażana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej