
Składniki
400 gramów
2 sztuki
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj kaszę gryczaną. Pozostaw ją do momentu ostygnięcia.
Krok 2
Formę na babkę wysmaruj dokładnie tłuszczem i wysyp bułka tartą.
Krok 3
Na kaszę zetrzyj na tarce żółty ser, najlepiej drobno, by mógł się roztopić. Następnie wyłóż pozostałą kaszę gryczaną.
Krok 4
Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną. Przypraw Delikatem Knorr. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Powstałą mieszaniną polej kaszę w formie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni. Zapiekj przez około 15 minut (można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofalówki).Po wystygnięciu wyjmij babkę z formy. Podawaj z sosami i sałatkami.
Krok 6
Do formy przełóż połowę kaszy (staraj się, by forma była dokładnie wypełniona bez żadnych dziur i przerw).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej