Babka z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka z kaszy gryczanej

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę gryczaną. Pozostaw ją do momentu ostygnięcia.

Krok 2

Formę na babkę wysmaruj dokładnie tłuszczem i wysyp bułka tartą.

Krok 3

Na kaszę zetrzyj na tarce żółty ser, najlepiej drobno, by mógł się roztopić. Następnie wyłóż pozostałą kaszę gryczaną.

Krok 4

Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną. Przypraw Delikatem Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Powstałą mieszaniną polej kaszę w formie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni. Zapiekj przez około 15 minut (można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofalówki).Po wystygnięciu wyjmij babkę z formy. Podawaj z sosami i sałatkami.

Krok 6

Do formy przełóż połowę kaszy (staraj się, by forma była dokładnie wypełniona bez żadnych dziur i przerw).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej