
Składniki
400 gramów
2 sztuki
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj kaszę gryczaną. Pozostaw ją do momentu ostygnięcia.
Krok 2
Formę na babkę wysmaruj dokładnie tłuszczem i wysyp bułka tartą.
Krok 3
Na kaszę zetrzyj na tarce żółty ser, najlepiej drobno, by mógł się roztopić. Następnie wyłóż pozostałą kaszę gryczaną.
Krok 4
Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną. Przypraw Delikatem Knorr. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Powstałą mieszaniną polej kaszę w formie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni. Zapiekj przez około 15 minut (można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofalówki).Po wystygnięciu wyjmij babkę z formy. Podawaj z sosami i sałatkami.
Krok 6
Do formy przełóż połowę kaszy (staraj się, by forma była dokładnie wypełniona bez żadnych dziur i przerw).
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej