Babka z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka z kaszy gryczanej

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj kaszę gryczaną. Pozostaw ją do momentu ostygnięcia.

Krok 2

Formę na babkę wysmaruj dokładnie tłuszczem i wysyp bułka tartą.

Krok 3

Na kaszę zetrzyj na tarce żółty ser, najlepiej drobno, by mógł się roztopić. Następnie wyłóż pozostałą kaszę gryczaną.

Krok 4

Jajka roztrzep i połącz ze śmietaną. Przypraw Delikatem Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Powstałą mieszaniną polej kaszę w formie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni. Zapiekj przez około 15 minut (można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofalówki).Po wystygnięciu wyjmij babkę z formy. Podawaj z sosami i sałatkami.

Krok 6

Do formy przełóż połowę kaszy (staraj się, by forma była dokładnie wypełniona bez żadnych dziur i przerw).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej