Zapiekanka z fenkułem
i wędzoną szynką
średnie
57 osób zapisało

Składniki
180 gramów
100 gramów
30 gramów
350 mililitrów
60 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.

Krok 2
Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Krok 3
Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.

Krok 4
Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.

Krok 5
Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.

Krok 6
Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.

Krok 7
Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcej