Zapiekanka z fenkułem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z fenkułem

i wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

129 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

180 gramów

100 gramów

30 gramów

350 mililitrów

60 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 1

Krok 2

Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 2

Krok 3

Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 4

Krok 5

Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 5

Krok 6

Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 6

Krok 7

Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka rodzinna
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej