Zapiekanka z fenkułem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z fenkułem

i wędzoną szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

130 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

100 gramów

30 gramów

350 mililitrów

60 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 1

Krok 2

Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 2

Krok 3

Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 4

Krok 5

Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 5

Krok 6

Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 6

Krok 7

Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Zapiekanka z fenkułem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z fenkułem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej