Zapiekanka z fenkułem
i wędzoną szynką
średnie
61 osób zapisało

Składniki
180 gramów
100 gramów
30 gramów
350 mililitrów
60 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj beszamel: stop 30 gram masła, wsyp mąkę, wymieszaj i zdejmij z kuchenki.

Krok 2
Dolewaj mleko partiami mieszając do powstania gładkiej masy (możesz dodać na przykład gałkę muszkatołową). Postaw na kuchence, dopraw bulionetką Knorr i gotuj około 5 minut do zgęstnienia, zestaw z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.

Krok 3
Włóż fenkuł do wrzącej wody, dodaj sok z cytryny i gotuj do miękkości.

Krok 4
Rozgrzej w żaroodpornym naczyniu resztę masła, dodaj cukier i zdejmij z ognia.

Krok 5
Przełóż do naczynia odsączony fenkuł i przykryj połową beszamelu. Pokrój szynkę w paski.

Krok 6
Dodaj szynkę na beszamel i przykryj drugą połowa beszamelu.

Krok 7
Nałóż ciasto na nadzienie, ponakłuwaj widelcem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
































Zapiekanka z fenkułem

