Calzonne z kukurydzą i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z kukurydzą i ananasem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

4 plastry

1 opakowanie

30 gramów

8 łyżek

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Każde koło posmaruj śmietaną, na połowie ułóż pokrojona w kostkę szynkę oraz ananasa, dodaj kukurydzę i posyp obficie serem żółtym.

Krok 5

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej