Calzonne z kukurydzą i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z kukurydzą i ananasem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

4 plastry

1 opakowanie

30 gramów

8 łyżek

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Ciasto podziel na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 4

Każde koło posmaruj śmietaną, na połowie ułóż pokrojona w kostkę szynkę oraz ananasa, dodaj kukurydzę i posyp obficie serem żółtym.

Krok 5

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z kukurydzą i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cukinia duszona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej