Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką

Autor: planeta planeta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

250 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

0.1 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przekrojone na połówki, obrane wstawiamy do osolonej wody z odrobiną tymianku. Gotujemy, aż będą miękkie.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, tak by jedynie odrobinę się zeszkliła. Dodajemy świeżo zmielone mięso wołowe i przesmażamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, zielony groszek, czosnek i smażymy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Podlewamy odrobiną wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem około 3 - 5 minut. Po upływie tego czasu, łyżką nabieramy odrobinę powstałego sosu i mieszamy z odrobiną mąki, tak by zaprawić sos. Mieszkamy razem tak, by przybrało dość ściętą konsystencję. Odstawiamy na 5 minut aby się ustało.

Krok 3

W tym czasie przygotowujemy puree ziemniaczane. Ziemniaki ubijamy na puree dodając odrobinę mleka, śmietany. Wyrabiamy tak by powstała gładka, sprężysta masa. Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość dojrzałego cheddara. Odstawiamy masę na około 5 minut tak by się ustała.

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia wykładamy nasze przesmażone mięso z warzywami, wykładamy je dość ciasno. Następnie jeszcze ciepłe puree ziemniaczane wkładamy do pipety. Wyciskamy na samą górę naszego miejsca tworząc wzorek "falę", choć jest to oczywiście według uznania.

Krok 5

Pieczemy przez 30 minut w piecu nagrzanym do temperatury 180 °C aż ziemniaki zezłocą się i utworzą chrupiącą skorupkę. Podajemy ciepłe, świeże. Pie's mają to do siebie, że równie dobrze smakują odgrzewane!

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej