Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką

Autor: planeta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

250 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

2 łyżki

0.1 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przekrojone na połówki, obrane wstawiamy do osolonej wody z odrobiną tymianku. Gotujemy, aż będą miękkie.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie z oliwek, tak by jedynie odrobinę się zeszkliła. Dodajemy świeżo zmielone mięso wołowe i przesmażamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, zielony groszek, czosnek i smażymy przez około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Podlewamy odrobiną wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem około 3 - 5 minut. Po upływie tego czasu, łyżką nabieramy odrobinę powstałego sosu i mieszamy z odrobiną mąki, tak by zaprawić sos. Mieszkamy razem tak, by przybrało dość ściętą konsystencję. Odstawiamy na 5 minut aby się ustało.

Krok 3

W tym czasie przygotowujemy puree ziemniaczane. Ziemniaki ubijamy na puree dodając odrobinę mleka, śmietany. Wyrabiamy tak by powstała gładka, sprężysta masa. Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość dojrzałego cheddara. Odstawiamy masę na około 5 minut tak by się ustała.

Krok 4

Do żaroodpornego naczynia wykładamy nasze przesmażone mięso z warzywami, wykładamy je dość ciasno. Następnie jeszcze ciepłe puree ziemniaczane wkładamy do pipety. Wyciskamy na samą górę naszego miejsca tworząc wzorek "falę", choć jest to oczywiście według uznania.

Krok 5

Pieczemy przez 30 minut w piecu nagrzanym do temperatury 180 °C aż ziemniaki zezłocą się i utworzą chrupiącą skorupkę. Podajemy ciepłe, świeże. Pie's mają to do siebie, że równie dobrze smakują odgrzewane!

planeta

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cottage pie - czyli przepyszne mięso mielone pod ziemniaczano - kremową kołderką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej