Zastanawiałeś się kiedyś, jak szefowie kuchni tworzą zaskakujące smaki? W czym kryje się sekret ich dań? Ostatnie lata to triumf kuchni molekularnej, w której króluje ciekły azot i suchy lód. Brzmi kosmicznie, prawda? Gotowanie jednak nadal jest bardziej przyziemne. Ale Ty z całą pewnością używasz przynajmniej jednej techniki, na której opierają się najznakomitsi szefowie kuchni. Co Ty na to?
Smaż, by wydobyć smak
Nie chodzi tu o jakieś skomplikowanie czynności, które trzeba pracowicie odtwarzać godzinami w swojej kuchni, ale o zwykłe-niezwykłe smażenie. Smażone potrawy dzięki tłuszczowi zyskują więcej smaku. Jest kilka sztuczek, które pozwolą Ci maksymalnie wydobyć aromat smażonych produktów. Przede wszystkim, zawsze używaj tłuszczów o odpowiednim punkcie dymienia - dzięki temu unikniesz spalonego i nieapetycznego dania. Pamiętaj, aby wrzucać produkty na rozgrzany tłuszcz. Dlaczego? Dlatego, że w chwili kontaktu potrawy z gorącym tłuszczem, jego temperatura spada o około 20 stopni, a kiedy nie jest on wystarczająco rozgrzany, danie staje się nieapetycznie tłuste.
Podstawowe metody smażenia
Jest kilka podstawowych metod smażenia - na pewno najczęściej smażysz na płytkim tłuszczu. Wystarczy wtedy dodać odrobinę tłuszczu na rozgrzaną patelnię i obsmażyć wybrany produkt. Uzyskamy w ten sposób niezwykły smak. Można również smażyć na głębokim tłuszczu, dzięki tej metodzie uzyskacie przyjemnie chrupkie danie. Przy produkcji słodkich wypieków koniecznie spróbujcie kandyzowania. Jest to technika smażenia w cukrze, dzięki czemu owoce puszczają naturalny sok. Efekt? Soczyste, słodkie owocowe łakocie.
Smażenie - sposób na super smak
Smażenie to łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego posiłku. Nie potrzebujecie do tego ani drogiego sprzętu, ani specjalistycznej wiedzy, a Wasze dania będą miały smak, jakiego nie powstydziliby się szefowie kuchni. Smażone potrawy są kruche, soczyste i aromatyczne, a ich przygotowanie nie wymaga od Was wysiłku. To jak? Gotowi na wspólne gotowanie?