Wyznacznikiem idealnego kotleta jest chrupiąca panierka. Dobry kotlet musi chrupać. I kropka. Jak to osiągnąć? Kluczem do chrupkości kotleta jest mocno rozgrzana patelnia i dobrze dobrany tłuszcz. Spokojnie, to tylko brzmi skomplikowanie. Oto kilka porad, jak w prosty sposób zrobić chrupkiego kotleta.
Schabowy o ciekawym wnętrzu
Jak zatem zrobić idealnego schaboszczaka? Można go na przykład uatrakcyjnić i nadziać pieczarkami, dzięki czemu schab będzie wyjątkowo soczysty.
Kotlet po kijowsku, czyli de volaille
Rzadziej na stołach pojawią się de volaille, ale nie ujmuje im to ani klasy, ani popularności. Po prostu idealny de volaille to prawdziwa sztuka. Nóż powinien gładko przedzierać się przez złocistą panierkę, której odłamki spadają na talerz, niemal jak wióry drewna przy rąbaniu. A do tego masło, które powinno wręcz tryskać. Zapewni ono soczystość mięsa i nada mu maślany smak.
Sposób na sznycel
Sznycel kojarzy nam się z austriackim kotletem z cielęciny podawanym z jajkiem sadzonym. Spróbujcie naszego przepisu na sznycel z indyka z niecodzienną panierką, na przykład z dodatkiem zielonej natki i zmielonych orzechów. Idealnie usmażona panierka zrówna nasze danie ze słynnym austriackim sznyclem, a żurawinowa konfitura nada mu owocowej słodyczy.