Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami
łatwe
280 osób zapisało

Składniki
4 plastry
1 opakowanie
2 łyżki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
10 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, oczyść z kawałków tłuszczu i błon. W każdym plastrze schabu zrób szeroką kieszonkę.

Krok 2
2. Przygotuj marynatę, mieszając Przyprawę do kurczaka oraz Majeranek Knorr z oliwą i ketchupem. Mięso zanurz w marynacie, smarując je dokładnie z zewnątrz i wewnątrz.

Krok 3
Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w plastry. Dodaj bułkę tartą i całość dopraw do smaku odrobiną majeranku Knorr i czarnym pieprzem.

Krok 4
Nafaszeruj tym farszem kotlety, umieść je w torebce do smażenia, a torebkę szczelnie zawiń.

Krok 5
Mięso smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu około 12 minut, po 6 minut z każdej strony. Kotlety podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami
Pod tajemniczo brzmiącą nazwą „juki ułańskie” kryją się niezwykle apetyczne kieszonki ze schabu wypełnione grzybowym farszem. Przymiotnik zawdzięczają być może ułańskiej fantazji, jaką musiał mieć autor, komponując z prostych składników tak wspaniałe danie. Spróbuj wykonać je w domu, a masz zagwarantowane, że osoby, które je zjedzą, będą wniebowzięci.Niewiele trzeba, aby te pospolite składniki wykorzystać w zupełnie nowej formie. Tak jest właśnie w przypadku juk ułańskich. Wykonane ze schabu kieszonki uzupełniliśmy aromatycznym farszem ziołowo-pieczarkowym. Zamiast piec je na rozgrzanym oleju, spróbuj tym razem papierowych torebek, które spełnią rolę papilotek. Mięso tak przygotowane nie będzie suche ani zbyt tłuste. Podawaj je z ryżem lub ziemniaczkami.