Kotlet ułański - schab po ułańsku: przepis | Przepisy.pl pixel

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
490 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 opakowanie

2 łyżki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

10 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, oczyść z kawałków tłuszczu i błon. W każdym plastrze schabu zrób szeroką kieszonkę.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

2. Przygotuj marynatę, mieszając Przyprawę do kurczaka oraz Majeranek Knorr z oliwą i ketchupem. Mięso zanurz w marynacie, smarując je dokładnie z zewnątrz i wewnątrz.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w plastry. Dodaj bułkę tartą i całość dopraw do smaku odrobiną majeranku Knorr i czarnym pieprzem.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Nafaszeruj tym farszem kotlety, umieść je w torebce do smażenia, a torebkę szczelnie zawiń.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Mięso smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu około 12 minut, po 6 minut z każdej strony. Kotlety podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Monika Prokop

    Monika Prokop , 17.12.2015

    gggg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkamiJuki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami

Pod tajemniczo brzmiącą nazwą „juki ułańskie” kryją się niezwykle apetyczne kieszonki ze schabu wypełnione grzybowym farszem. Przymiotnik zawdzięczają być może ułańskiej fantazji, jaką musiał mieć autor, komponując z prostych składników tak wspaniałe danie. Spróbuj wykonać je w domu, a masz zagwarantowane, że osoby, które je zjedzą, będą wniebowzięci.Niewiele trzeba, aby te pospolite składniki wykorzystać w zupełnie nowej formie. Tak jest właśnie w przypadku juk ułańskich. Wykonane ze schabu kieszonki uzupełniliśmy aromatycznym farszem ziołowo-pieczarkowym. Zamiast piec je na rozgrzanym oleju, spróbuj tym razem papierowych torebek, które spełnią rolę papilotek. Mięso tak przygotowane nie będzie suche ani zbyt tłuste. Podawaj je z ryżem lub ziemniaczkami.