Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

478 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 opakowanie

2 łyżki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

10 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, oczyść z kawałków tłuszczu i błon. W każdym plastrze schabu zrób szeroką kieszonkę.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

2. Przygotuj marynatę, mieszając Przyprawę do kurczaka oraz Majeranek Knorr z oliwą i ketchupem. Mięso zanurz w marynacie, smarując je dokładnie z zewnątrz i wewnątrz.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym na patelni tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w plastry. Dodaj bułkę tartą i całość dopraw do smaku odrobiną majeranku Knorr i czarnym pieprzem.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Nafaszeruj tym farszem kotlety, umieść je w torebce do smażenia, a torebkę szczelnie zawiń.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Mięso smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu około 12 minut, po 6 minut z każdej strony. Kotlety podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.

Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Monika Prokop

    Monika Prokop , 17.12.2015

    gggg

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Juki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkamiJuki ułańskie – schabowe kieszonki z pieczarkami

Pod tajemniczo brzmiącą nazwą „juki ułańskie” kryją się niezwykle apetyczne kieszonki ze schabu wypełnione grzybowym farszem. Przymiotnik zawdzięczają być może ułańskiej fantazji, jaką musiał mieć autor, komponując z prostych składników tak wspaniałe danie. Spróbuj wykonać je w domu, a masz zagwarantowane, że osoby, które je zjedzą, będą wniebowzięci.Niewiele trzeba, aby te pospolite składniki wykorzystać w zupełnie nowej formie. Tak jest właśnie w przypadku juk ułańskich. Wykonane ze schabu kieszonki uzupełniliśmy aromatycznym farszem ziołowo-pieczarkowym. Zamiast piec je na rozgrzanym oleju, spróbuj tym razem papierowych torebek, które spełnią rolę papilotek. Mięso tak przygotowane nie będzie suche ani zbyt tłuste. Podawaj je z ryżem lub ziemniaczkami.