Sos pomidorowy do pizzy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

329 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całość zalej rozmieszanym w 300 mililitrach wody Fixie Knorr. Gotuj chwilę ciągle mieszając.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 2

Krok 3

Sos dodatkowo dopraw oregano, solą i odstaw na bok, aby wystygł. Sos pomidorowy nakładaj i rozprowadzaj na pizzę łyżką kuchenną w ilości około trzech łyżek na placek.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak

    nie wiem kto pisal ten przepis ale jest beznadziejnie sformuowany... i wcale nie wyszedl taki gesty jak na zdjeciu totalna klapa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy do pizzySos pomidorowy do pizzy

Pizza to ponadczasowe danie, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Równie ważną rolę co ciasto, odgrywa tu sos pomidorowy. Po raz pierwszy zastosowany został w XVII wieku w Neapolu, kiedy to do Europy sprowadzone zostały pomidory. Tu także powstała pierwsza na świecie pizzeria. Do przygotowania sosu pomidorowego możesz wykorzystać zarówno podłużne pomidory z małą ilością sosu i nasion, jak i te gotowe, z puszki. Jeżeli zdecydujesz się na pierwsze rozwiązanie, nie zapomnij o obraniu ich ze skórki. Natnij ją na krzyż, a następnie włóż pomidory do garnka, zalej wrzącą wodą i pozostaw na około pół minuty. Kolejny etap to przełożenie ich do zimnej wody i obieranie od miejsca, w których zostały ponacinane. Do przyprawienia sosu pomidorowego możesz wykorzystać na przykład bazylię, chili, czosnek czy tymianek. Sos świetnie sprawdzi się także jako dodatek to równie popularnego spaghetti napoli, potraw na bazie ravioli lub tortellini albo meksykańskiej enchilady.