Sos pomidorowy do pizzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos pomidorowy do pizzy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
365 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całość zalej rozmieszanym w 300 mililitrach wody Fixie Knorr. Gotuj chwilę ciągle mieszając.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 2

Krok 3

Sos dodatkowo dopraw oregano, solą i odstaw na bok, aby wystygł. Sos pomidorowy nakładaj i rozprowadzaj na pizzę łyżką kuchenną w ilości około trzech łyżek na placek.

Sos pomidorowy do pizzy - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 24.01.2017

    nie wiem kto pisal ten przepis ale jest beznadziejnie sformuowany... i wcale nie wyszedl taki gesty jak na zdjeciu totalna klapa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos pomidorowy do pizzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sos serowy do makaronu
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos pomidorowy do pizzySos pomidorowy do pizzy

Pizza to ponadczasowe danie, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Równie ważną rolę co ciasto, odgrywa tu sos pomidorowy. Po raz pierwszy zastosowany został w XVII wieku w Neapolu, kiedy to do Europy sprowadzone zostały pomidory. Tu także powstała pierwsza na świecie pizzeria. Do przygotowania sosu pomidorowego możesz wykorzystać zarówno podłużne pomidory z małą ilością sosu i nasion, jak i te gotowe, z puszki. Jeżeli zdecydujesz się na pierwsze rozwiązanie, nie zapomnij o obraniu ich ze skórki. Natnij ją na krzyż, a następnie włóż pomidory do garnka, zalej wrzącą wodą i pozostaw na około pół minuty. Kolejny etap to przełożenie ich do zimnej wody i obieranie od miejsca, w których zostały ponacinane. Do przyprawienia sosu pomidorowego możesz wykorzystać na przykład bazylię, chili, czosnek czy tymianek. Sos świetnie sprawdzi się także jako dodatek to równie popularnego spaghetti napoli, potraw na bazie ravioli lub tortellini albo meksykańskiej enchilady.