Sos śmietanowy

Autor: rell rell

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

200 mililitrów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować bulion. Rozgrzać masło w garnku

Krok 2

Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.

Krok 3

Wlać do zasmażki 250 ml gorącego bulionu. Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.

Krok 4

Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem. Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.

Krok 5

Dodać przyprawy. Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos śmietanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos śmietanowySos śmietanowy

Gęsty, kremowy sos o delikatnym śmietanowym smaku może stać się uzupełnieniem wielu pikantnych dań, którym zechcesz dodać nieco łagodności. Sos śmietanowy dobrze sprawdza się jako dip podawany do warzyw, np. marchewki, brokułu, papryki, kalarepy, rzodkiewki, awokado i selera. Pasuje również do dań przyrządzanych na bazie ciasta francuskiego z pikantnym nadzieniem (np. z grzybów i kapusty). Jednocześnie stanowi doskonałą bazę kanapek. Dzięki dodatkowi bazylii i oregano komponuje się z pomidorami, zarówno suszonymi, jak i świeżymi, podanymi np. z krążkami cebuli. Sprawdzi się zaserwowany do krakersów, pasztecików czy wytrawnych paluszków, a także do sałatek, deski serów i oliwek. Jego podstawowa zaleta to zatem uniwersalność. Aby sos ładnie prezentował się na stole, wlej go do małej salaterki i udekoruj ulubionymi ziołami. Możesz też posypać wierz świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Masz już pomysły, z czym podać sos śmietanowy? Zapoznaj się z przepisem i komponuj go ze swoimi ulubionymi daniami!