
Składniki
300 mililitrów
1 sztuka
200 mililitrów
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotować bulion. Rozgrzać masło w garnku
Krok 2
Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
Krok 3
Wlać do zasmażki 250 ml gorącego bulionu. Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
Krok 4
Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem. Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
Krok 5
Dodać przyprawy. Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos śmietanowy
Gęsty, kremowy sos o delikatnym śmietanowym smaku może stać się uzupełnieniem wielu pikantnych dań, którym zechcesz dodać nieco łagodności. Sos śmietanowy dobrze sprawdza się jako dip podawany do warzyw, np. marchewki, brokułu, papryki, kalarepy, rzodkiewki, awokado i selera. Pasuje również do dań przyrządzanych na bazie ciasta francuskiego z pikantnym nadzieniem (np. z grzybów i kapusty). Jednocześnie stanowi doskonałą bazę kanapek. Dzięki dodatkowi bazylii i oregano komponuje się z pomidorami, zarówno suszonymi, jak i świeżymi, podanymi np. z krążkami cebuli. Sprawdzi się zaserwowany do krakersów, pasztecików czy wytrawnych paluszków, a także do sałatek, deski serów i oliwek. Jego podstawowa zaleta to zatem uniwersalność. Aby sos ładnie prezentował się na stole, wlej go do małej salaterki i udekoruj ulubionymi ziołami. Możesz też posypać wierz świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Masz już pomysły, z czym podać sos śmietanowy? Zapoznaj się z przepisem i komponuj go ze swoimi ulubionymi daniami!