
Składniki
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czubatą łyżkę budyniu waniliowego rozprowadź w około 100 mililitrów zimnego mleka.
Krok 2
Żółtka jaj utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawaj powoli gorące mleko z budyniem.
Krok 3
Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego rozmieszany budyń. Mleko powinno lekko zgęstnieć.
Krok 4
Sos podawaj zimny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos waniliowy
Deser z aksamitnym sosem to marzenie wielu miłośników domowych słodyczy. Do tej pory tego rodzaju ciasta serwowano głównie w cukierniach i restauracjach. Jeśli tęsknicie za tym smakiem, przygotujcie sos waniliowy z budyniu według naszego przepisu. To idealny dodatek do różnych domowych łakoci, takich jak ciasta czy naleśniki na słodko. Aksamitna konsystencja oraz wyraźny aromat waniliowy to cechy, które sprawiają, że każdy miłośnik deserów zakocha się w tym sosie. Atutem przepisu jest także czas przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby ugotować pyszny sos waniliowy.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla domowych łasuchów, a także dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów, na urozmaicenie menu deserowego.
Na jaką okazję?
Sos waniliowy to doskonały pomysł na domową imprezę. Może być serwowany z różnymi deserami, wzbogacając ich smak i aromat.
Czy wiesz, że?
Tradycyjnym sosem waniliowym jest crème anglaise, przygotowywany z cukru, żółtek, gorącego mleka oraz wanilii. Słodkim dipem polewane są zarówno owoce, jak i ciasta.
Dla urozmaicenia:
Sos waniliowy podawaj na zimno, najlepiej w sosjerce.