Sos waniliowy z budyniu – szybki przepis: prosty | Przepisy.pl pixel

Sos waniliowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czubatą łyżkę budyniu waniliowego rozprowadź w około 100 mililitrów zimnego mleka.

Sos waniliowy - Krok 1

Krok 2

Żółtka jaj utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawaj powoli gorące mleko z budyniem.

Sos waniliowy - Krok 2

Krok 3

Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego rozmieszany budyń. Mleko powinno lekko zgęstnieć.

Krok 4

Sos podawaj zimny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos jajeczno - serowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos waniliowySos waniliowy

Deser z aksamitnym sosem to marzenie wielu miłośników domowych słodyczy. Do tej pory tego rodzaju ciasta serwowano głównie w cukierniach i restauracjach. Jeśli tęsknicie za tym smakiem, przygotujcie sos waniliowy z budyniu według naszego przepisu. To idealny dodatek do różnych domowych łakoci, takich jak ciasta czy naleśniki na słodko. Aksamitna konsystencja oraz wyraźny aromat waniliowy to cechy, które sprawiają, że każdy miłośnik deserów zakocha się w tym sosie. Atutem przepisu jest także czas przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby ugotować pyszny sos waniliowy.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla domowych łasuchów, a także dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów, na urozmaicenie menu deserowego.

Na jaką okazję?

Sos waniliowy to doskonały pomysł na domową imprezę. Może być serwowany z różnymi deserami, wzbogacając ich smak i aromat.

Czy wiesz, że?

Tradycyjnym sosem waniliowym jest crème anglaise, przygotowywany z cukru, żółtek, gorącego mleka oraz wanilii. Słodkim dipem polewane są zarówno owoce, jak i ciasta.

Dla urozmaicenia:

Sos waniliowy podawaj na zimno, najlepiej w sosjerce.