Sos waniliowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos waniliowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czubatą łyżkę budyniu waniliowego rozprowadź w około 100 mililitrów zimnego mleka.

Sos waniliowy - Krok 1

Krok 2

Żółtka jaj utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawaj powoli gorące mleko z budyniem.

Sos waniliowy - Krok 2

Krok 3

Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego rozmieszany budyń. Mleko powinno lekko zgęstnieć.

Krok 4

Sos podawaj zimny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos waniliowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos aioli
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos waniliowySos waniliowy

Deser z aksamitnym sosem to marzenie wielu miłośników domowych słodyczy. Do tej pory tego rodzaju ciasta serwowano głównie w cukierniach i restauracjach. Jeśli tęsknicie za tym smakiem, przygotujcie sos waniliowy z budyniu według naszego przepisu. To idealny dodatek do różnych domowych łakoci, takich jak ciasta czy naleśniki na słodko. Aksamitna konsystencja oraz wyraźny aromat waniliowy to cechy, które sprawiają, że każdy miłośnik deserów zakocha się w tym sosie. Atutem przepisu jest także czas przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby ugotować pyszny sos waniliowy.

Dla kogo?

Przede wszystkim dla domowych łasuchów, a także dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów, na urozmaicenie menu deserowego.

Na jaką okazję?

Sos waniliowy to doskonały pomysł na domową imprezę. Może być serwowany z różnymi deserami, wzbogacając ich smak i aromat.

Czy wiesz, że?

Tradycyjnym sosem waniliowym jest crème anglaise, przygotowywany z cukru, żółtek, gorącego mleka oraz wanilii. Słodkim dipem polewane są zarówno owoce, jak i ciasta.

Dla urozmaicenia:

Sos waniliowy podawaj na zimno, najlepiej w sosjerce.