
Składniki
300 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czubatą łyżkę budyniu waniliowego rozprowadź w około 100 mililitrów zimnego mleka.

Krok 2
Żółtka jaj utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Cały czas mieszając, dodawaj powoli gorące mleko z budyniem.

Krok 3
Pozostałe mleko zagotuj i dodaj do niego rozmieszany budyń. Mleko powinno lekko zgęstnieć.
Krok 4
Sos podawaj zimny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos waniliowy
Deser z aksamitnym sosem to marzenie wielu miłośników domowych słodyczy. Do tej pory tego rodzaju ciasta serwowano głównie w cukierniach i restauracjach. Jeśli tęsknicie za tym smakiem, przygotujcie sos waniliowy z budyniu według naszego przepisu. To idealny dodatek do różnych domowych łakoci, takich jak ciasta czy naleśniki na słodko. Aksamitna konsystencja oraz wyraźny aromat waniliowy to cechy, które sprawiają, że każdy miłośnik deserów zakocha się w tym sosie. Atutem przepisu jest także czas przygotowania. Wystarczy kilkanaście minut, aby ugotować pyszny sos waniliowy.
Dla kogo?
Przede wszystkim dla domowych łasuchów, a także dla osób poszukujących prostych i szybkich przepisów, na urozmaicenie menu deserowego.
Na jaką okazję?
Sos waniliowy to doskonały pomysł na domową imprezę. Może być serwowany z różnymi deserami, wzbogacając ich smak i aromat.
Czy wiesz, że?
Tradycyjnym sosem waniliowym jest crème anglaise, przygotowywany z cukru, żółtek, gorącego mleka oraz wanilii. Słodkim dipem polewane są zarówno owoce, jak i ciasta.
Dla urozmaicenia:
Sos waniliowy podawaj na zimno, najlepiej w sosjerce.






























