Aioli cytrynowe - sos z majonezu: czosnkowy | Przepisy.pl pixel

Sos aioli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 sztuk

150

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozgnieć w moździerzu wraz z solą i Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr na gładką masę (możesz również użyć blendera).

Sos aioli - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka i trochę soku cytrynowego. Całość wymieszaj.

Sos aioli - Krok 2

Krok 3

Dolej powoli oliwę, cały czas ucierając.

Sos aioli - Krok 3

Krok 4

Salsę możesz dodawać na ciepło lub zimno, do ryb i ślimaków.

Sos aioli - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos aioliSos aioli

Chcesz urozmaicić ulubione potrawy smacznym dodatkiem pełnym aromatu? Dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z recepturą na wyjątkowe aioli cytrynowe. Ten kremowy i pełen aromatu sos skradł już serca i podniebienia wielu osób. Mamy nadzieję, że już wkrótce dołączysz do tego grona.

Dla kogo?

Przepis na cytrynowe aioli powinien znać każdy. Ten prosty dodatek potrafi urozmaicić smak wielu potraw. Przygotujesz go na bazie żółtek, oliwy, przypraw, czosnku oraz soku z cytryny. Co powiesz na taką kompozycję składników? Gdy jej spróbujesz, to nie będziesz mieć żadnych wątpliwości.

Na jaką okazję?

Możesz przelać sos aioli cytrynowy do niewielkiego naczynia i podać na stole podczas większej uroczystości. Goście będą mogli wykorzystać go do polania mięs lub ziemniaków. Przygotowanie naszego sosu jest tak proste, że możesz zrobić go także do codziennego obiadu. Aioli zawsze dobrze smakuje!

Czy wiesz, że?

Do przygotowania sosu aioli potrzebujesz 15 minut. Czosnek rozgnieć w moździerzu wraz z solą i Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr na gładką masę (możesz również użyć blendera). Dodaj żółtka, sok z cytryny i resztę składników. Wszystkie wskazówki znajdziesz powyżej.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Ci do gustu. Jeżeli chcesz nieco odmienić oblicze tego znakomitego sosu, to możesz go podgrzać i serwować na ciepło z mięsami lub innymi potrawami. Po spróbowaniu dania koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu. Smacznego!