Aioli cytrynowe - sos z majonezu: czosnkowy | Przepisy.pl pixel

Sos aioli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

5 sztuk

150

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozgnieć w moździerzu wraz z solą i Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr na gładką masę (możesz również użyć blendera).

Sos aioli - Krok 1

Krok 2

Dodaj żółtka i trochę soku cytrynowego. Całość wymieszaj.

Sos aioli - Krok 2

Krok 3

Dolej powoli oliwę, cały czas ucierając.

Sos aioli - Krok 3

Krok 4

Salsę możesz dodawać na ciepło lub zimno, do ryb i ślimaków.

Sos aioli - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos aioli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos słodko-kwaśny
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos aioliSos aioli

Chcesz urozmaicić ulubione potrawy smacznym dodatkiem pełnym aromatu? Dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z recepturą na wyjątkowe aioli cytrynowe. Ten kremowy i pełen aromatu sos skradł już serca i podniebienia wielu osób. Mamy nadzieję, że już wkrótce dołączysz do tego grona.

Dla kogo?

Przepis na cytrynowe aioli powinien znać każdy. Ten prosty dodatek potrafi urozmaicić smak wielu potraw. Przygotujesz go na bazie żółtek, oliwy, przypraw, czosnku oraz soku z cytryny. Co powiesz na taką kompozycję składników? Gdy jej spróbujesz, to nie będziesz mieć żadnych wątpliwości.

Na jaką okazję?

Możesz przelać sos aioli cytrynowy do niewielkiego naczynia i podać na stole podczas większej uroczystości. Goście będą mogli wykorzystać go do polania mięs lub ziemniaków. Przygotowanie naszego sosu jest tak proste, że możesz zrobić go także do codziennego obiadu. Aioli zawsze dobrze smakuje!

Czy wiesz, że?

Do przygotowania sosu aioli potrzebujesz 15 minut. Czosnek rozgnieć w moździerzu wraz z solą i Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr na gładką masę (możesz również użyć blendera). Dodaj żółtka, sok z cytryny i resztę składników. Wszystkie wskazówki znajdziesz powyżej.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Ci do gustu. Jeżeli chcesz nieco odmienić oblicze tego znakomitego sosu, to możesz go podgrzać i serwować na ciepło z mięsami lub innymi potrawami. Po spróbowaniu dania koniecznie podziel się z nami opinią w komentarzu. Smacznego!