Salsa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by powstał mocny i esencjonalny bulion.

Salsa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Pomidory z puszki zmiksuj.

Salsa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Zgnieć ząbki czosnku i dodaj do pomidorów.

Salsa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Zmiksowaną masę dopraw 2 łyżkami octu winnego i szczyptą papryki.

Salsa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj wystudzony bulion.

Salsa pomidorowa - Krok 5

Krok 6

Wszystko dokładnie zmiksuj dolewając 4 łyżki oliwy.

Salsa pomidorowa - Krok 6

Krok 7

Świeże pomidory pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Zalej sosem. Przed podaniem schowaj do lodówki na 30 minut.

Salsa pomidorowa - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Do czego taką salsę się podaje?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Salsa pomidorowaSalsa pomidorowa

Nie byłoby kuchni śródziemnomorskiej, w tym hiszpańskiej, bez pomidorów. Są ulubionym warzywem mieszkańców południa Europy, słodkie, aromatyczne, najlepiej świeże są podstawa licznych sosów na ciepło i na zimno – takich jak np. kultowa pomidorowa salsa, na którą przepis prezentujemy tutaj. Pełna ziół i czosnku salsa z drobno krojonymi dojrzewającymi w słońcu pomidorami może być dodatkiem do tart i kanapek, grillowanej ryby, owoców morza i sałat. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, po prostu uduś pomidory z puszki na kostce z bulionem, a następnie zmiksuj je blenderem. Dla przełamania słodkiego smaku pomidorów dodaj ocet winny lub jabłkowy. Aksamitną konsystencję sosu zapewni oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Polej nim sałatki lub stosuj jako dodatek do hamburgerów czy grillowanego mesą. Salsa z pomidorów będzie też doskonale pasować do maczania paluszków, krakersów czy chipsów.