
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by powstał mocny i esencjonalny bulion.

Krok 2
Pomidory z puszki zmiksuj.

Krok 3
Zgnieć ząbki czosnku i dodaj do pomidorów.

Krok 4
Zmiksowaną masę dopraw 2 łyżkami octu winnego i szczyptą papryki.

Krok 5
Dodaj wystudzony bulion.

Krok 6
Wszystko dokładnie zmiksuj dolewając 4 łyżki oliwy.

Krok 7
Świeże pomidory pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Zalej sosem. Przed podaniem schowaj do lodówki na 30 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Salsa pomidorowa
Nie byłoby kuchni śródziemnomorskiej, w tym hiszpańskiej, bez pomidorów. Są ulubionym warzywem mieszkańców południa Europy, słodkie, aromatyczne, najlepiej świeże są podstawa licznych sosów na ciepło i na zimno – takich jak np. kultowa pomidorowa salsa, na którą przepis prezentujemy tutaj. Pełna ziół i czosnku salsa z drobno krojonymi dojrzewającymi w słońcu pomidorami może być dodatkiem do tart i kanapek, grillowanej ryby, owoców morza i sałat. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, po prostu uduś pomidory z puszki na kostce z bulionem, a następnie zmiksuj je blenderem. Dla przełamania słodkiego smaku pomidorów dodaj ocet winny lub jabłkowy. Aksamitną konsystencję sosu zapewni oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Polej nim sałatki lub stosuj jako dodatek do hamburgerów czy grillowanego mesą. Salsa z pomidorów będzie też doskonale pasować do maczania paluszków, krakersów czy chipsów.