Salsa pomidorowa

- Krok 1Zagotuj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by powstał mocny i esencjonalny bulion.
- Krok 2Pomidory z puszki zmiksuj.
- Krok 3Zgnieć ząbki czosnku i dodaj do pomidorów.
- Krok 4Zmiksowaną masę dopraw 2 łyżkami octu winnego i szczyptą papryki.
- Krok 5Dodaj wystudzony bulion.
- Krok 6Wszystko dokładnie zmiksuj dolewając 4 łyżki oliwy.
- Krok 7Świeże pomidory pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Zalej sosem. Przed podaniem schowaj do lodówki na 30 minut.

Czerwona papryka kojarzona jest z dwoma krajami: Węgrami i Hiszpanią, z których pochodzą dwa jej różne gatunki. Ta z Hiszpanii znakomicie sprawdzi się w przepisie na Fabada Asturiana, które to danie przypomina nieco naszą fasolkę po bretońsku.

Nie byłoby kuchni śródziemnomorskiej, w tym hiszpańskiej, bez pomidorów. Są ulubionym warzywem mieszkańców południa Europy, słodkie, aromatyczne, najlepiej świeże są podstawa licznych sosów na ciepło i na zimno – takich jak np. kultowa pomidorowa salsa, na którą przepis prezentujemy tutaj. Pełna ziół i czosnku salsa z drobno krojonymi dojrzewającymi w słońcu pomidorami może być dodatkiem do tart i kanapek, grillowanej ryby, owoców morza i sałat. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, po prostu uduś pomidory z puszki na kostce z bulionem, a następnie zmiksuj je blenderem. Dla przełamania słodkiego smaku pomidorów dodaj ocet winny lub jabłkowy. Aksamitną konsystencję sosu zapewni oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Polej nim sałatki lub stosuj jako dodatek do hamburgerów czy grillowanego mesą. Salsa z pomidorów będzie też doskonale pasować do maczania paluszków, krakersów czy chipsów.