Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by powstał mocny i esencjonalny bulion.
Krok 2
Pomidory z puszki zmiksuj.
Krok 3
Zgnieć ząbki czosnku i dodaj do pomidorów.
Krok 4
Zmiksowaną masę dopraw 2 łyżkami octu winnego i szczyptą papryki.
Krok 5
Dodaj wystudzony bulion.
Krok 6
Wszystko dokładnie zmiksuj dolewając 4 łyżki oliwy.
Krok 7
Świeże pomidory pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Zalej sosem. Przed podaniem schowaj do lodówki na 30 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Salsa pomidorowa
Nie byłoby kuchni śródziemnomorskiej, w tym hiszpańskiej, bez pomidorów. Są ulubionym warzywem mieszkańców południa Europy, słodkie, aromatyczne, najlepiej świeże są podstawa licznych sosów na ciepło i na zimno – takich jak np. kultowa pomidorowa salsa, na którą przepis prezentujemy tutaj. Pełna ziół i czosnku salsa z drobno krojonymi dojrzewającymi w słońcu pomidorami może być dodatkiem do tart i kanapek, grillowanej ryby, owoców morza i sałat. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, po prostu uduś pomidory z puszki na kostce z bulionem, a następnie zmiksuj je blenderem. Dla przełamania słodkiego smaku pomidorów dodaj ocet winny lub jabłkowy. Aksamitną konsystencję sosu zapewni oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Polej nim sałatki lub stosuj jako dodatek do hamburgerów czy grillowanego mesą. Salsa z pomidorów będzie też doskonale pasować do maczania paluszków, krakersów czy chipsów.