Salsa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Salsa pomidorowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę z kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr, by powstał mocny i esencjonalny bulion.

Salsa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Pomidory z puszki zmiksuj.

Salsa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Zgnieć ząbki czosnku i dodaj do pomidorów.

Salsa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Zmiksowaną masę dopraw 2 łyżkami octu winnego i szczyptą papryki.

Salsa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj wystudzony bulion.

Salsa pomidorowa - Krok 5

Krok 6

Wszystko dokładnie zmiksuj dolewając 4 łyżki oliwy.

Salsa pomidorowa - Krok 6

Krok 7

Świeże pomidory pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Zalej sosem. Przed podaniem schowaj do lodówki na 30 minut.

Salsa pomidorowa - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Do czego taką salsę się podaje?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Salsa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Salsa pomidorowaSalsa pomidorowa

Nie byłoby kuchni śródziemnomorskiej, w tym hiszpańskiej, bez pomidorów. Są ulubionym warzywem mieszkańców południa Europy, słodkie, aromatyczne, najlepiej świeże są podstawa licznych sosów na ciepło i na zimno – takich jak np. kultowa pomidorowa salsa, na którą przepis prezentujemy tutaj. Pełna ziół i czosnku salsa z drobno krojonymi dojrzewającymi w słońcu pomidorami może być dodatkiem do tart i kanapek, grillowanej ryby, owoców morza i sałat. Jeśli nie masz świeżych pomidorów, po prostu uduś pomidory z puszki na kostce z bulionem, a następnie zmiksuj je blenderem. Dla przełamania słodkiego smaku pomidorów dodaj ocet winny lub jabłkowy. Aksamitną konsystencję sosu zapewni oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Polej nim sałatki lub stosuj jako dodatek do hamburgerów czy grillowanego mesą. Salsa z pomidorów będzie też doskonale pasować do maczania paluszków, krakersów czy chipsów.