Bulgur z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

610 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

30 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj bulion, rozprowadź kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 400 mililitrach wody.

Bulgur z warzywami - Krok 1

Krok 2

Odmierz tę samą objętość kaszy i bulionu, najlepiej za pomocą dwóch takich samych naczyń. Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw na 3-4 minuty. Po tym czasie odkryj, wlej oliwę i mieszaj łyżką, aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.

Bulgur z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka (bez skóry) tak samo. Zioła posiekaj.

Bulgur z warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu.

Bulgur z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    nie przypadło mi do gustu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur z warzywamiBulgur z warzywami

Bulgur to rodzaj pszennej kaszy, która w kuchni Bliskiego Wschodu jest często wykorzystywana do przyrządzania sałatek, np. popularnego tabbouleh. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować bulgur ze świeżymi warzywami i ziołami. Kasza ta nie wymaga gotowania – wystarczy jedynie zalać ją gorącym bulionem z kostki, przykryć i poczekać, aż zmięknie. W taki sam sposób przygotowuje się kuskus, dlatego możesz zastąpić nim bulgur. Do gotowej kaszy wlej odrobinę oliwy i wymieszaj, co sprawi, że szybko przestygnie i stanie się sypka. Pomidory i ogórki pokrój w niedużą kostkę, a świeże zioła – miętę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj. Czarne oliwki podziel na połówki lub pozostaw w całości. Wszystkie składniki umieść w salaterce, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce. Bulgur serwuj z dodatkiem łyżki gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego. Taką przekąskę możesz zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem.