Bulgur z warzywami (kasza): sałatka - przepis | Przepisy.pl pixel

Bulgur z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
675 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

30 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj bulion, rozprowadź kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 400 mililitrach wody.

Bulgur z warzywami - Krok 1

Krok 2

Odmierz tę samą objętość kaszy i bulionu, najlepiej za pomocą dwóch takich samych naczyń. Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw na 3-4 minuty. Po tym czasie odkryj, wlej oliwę i mieszaj łyżką, aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.

Bulgur z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka (bez skóry) tak samo. Zioła posiekaj.

Bulgur z warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu.

Bulgur z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    nie przypadło mi do gustu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brokuły z migdałami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur z warzywamiBulgur z warzywami

Bulgur to rodzaj pszennej kaszy, która w kuchni Bliskiego Wschodu jest często wykorzystywana do przyrządzania sałatek, np. popularnego tabbouleh. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować bulgur ze świeżymi warzywami i ziołami. Kasza ta nie wymaga gotowania – wystarczy jedynie zalać ją gorącym bulionem z kostki, przykryć i poczekać, aż zmięknie. W taki sam sposób przygotowuje się kuskus, dlatego możesz zastąpić nim bulgur. Do gotowej kaszy wlej odrobinę oliwy i wymieszaj, co sprawi, że szybko przestygnie i stanie się sypka. Pomidory i ogórki pokrój w niedużą kostkę, a świeże zioła – miętę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj. Czarne oliwki podziel na połówki lub pozostaw w całości. Wszystkie składniki umieść w salaterce, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce. Bulgur serwuj z dodatkiem łyżki gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego. Taką przekąskę możesz zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem.