Bulgur z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bulgur z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

619 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

30 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj bulion, rozprowadź kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 400 mililitrach wody.

Bulgur z warzywami - Krok 1

Krok 2

Odmierz tę samą objętość kaszy i bulionu, najlepiej za pomocą dwóch takich samych naczyń. Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw na 3-4 minuty. Po tym czasie odkryj, wlej oliwę i mieszaj łyżką, aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.

Bulgur z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka (bez skóry) tak samo. Zioła posiekaj.

Bulgur z warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu.

Bulgur z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    nie przypadło mi do gustu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa po chińsku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur z warzywamiBulgur z warzywami

Bulgur to rodzaj pszennej kaszy, która w kuchni Bliskiego Wschodu jest często wykorzystywana do przyrządzania sałatek, np. popularnego tabbouleh. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować bulgur ze świeżymi warzywami i ziołami. Kasza ta nie wymaga gotowania – wystarczy jedynie zalać ją gorącym bulionem z kostki, przykryć i poczekać, aż zmięknie. W taki sam sposób przygotowuje się kuskus, dlatego możesz zastąpić nim bulgur. Do gotowej kaszy wlej odrobinę oliwy i wymieszaj, co sprawi, że szybko przestygnie i stanie się sypka. Pomidory i ogórki pokrój w niedużą kostkę, a świeże zioła – miętę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj. Czarne oliwki podziel na połówki lub pozostaw w całości. Wszystkie składniki umieść w salaterce, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce. Bulgur serwuj z dodatkiem łyżki gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego. Taką przekąskę możesz zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem.