Bulgur z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bulgur z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

628 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

30 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj bulion, rozprowadź kostkę Bulionu na włoszczyźnie w 400 mililitrach wody.

Bulgur z warzywami - Krok 1

Krok 2

Odmierz tę samą objętość kaszy i bulionu, najlepiej za pomocą dwóch takich samych naczyń. Zalej kaszę gorącym bulionem, zakryj i odstaw na 3-4 minuty. Po tym czasie odkryj, wlej oliwę i mieszaj łyżką, aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.

Bulgur z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę, ogórka (bez skóry) tak samo. Zioła posiekaj.

Bulgur z warzywami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą. Dopraw sokiem z cytryny. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu.

Bulgur z warzywami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Maja Miśkiewicz

    Maja Miśkiewicz , 15.01.2020

    nie przypadło mi do gustu :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bulgur z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bulgur z warzywamiBulgur z warzywami

Bulgur to rodzaj pszennej kaszy, która w kuchni Bliskiego Wschodu jest często wykorzystywana do przyrządzania sałatek, np. popularnego tabbouleh. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować bulgur ze świeżymi warzywami i ziołami. Kasza ta nie wymaga gotowania – wystarczy jedynie zalać ją gorącym bulionem z kostki, przykryć i poczekać, aż zmięknie. W taki sam sposób przygotowuje się kuskus, dlatego możesz zastąpić nim bulgur. Do gotowej kaszy wlej odrobinę oliwy i wymieszaj, co sprawi, że szybko przestygnie i stanie się sypka. Pomidory i ogórki pokrój w niedużą kostkę, a świeże zioła – miętę oraz natkę pietruszki – drobno posiekaj. Czarne oliwki podziel na połówki lub pozostaw w całości. Wszystkie składniki umieść w salaterce, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem sałatkę warto schłodzić w lodówce. Bulgur serwuj z dodatkiem łyżki gęstego jogurtu naturalnego, np. greckiego. Taką przekąskę możesz zabrać jako drugie śniadanie do pracy. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem.