Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami
łatwe
99 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
10 sztuk
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry. Suszone pomidory odcedź z oleju, którym skrop pokrojone bakłażany.
Krok 2
Tak przygotowane plastry bakłażana grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.
Krok 3
Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, pomidorki na pół, a ser delikatnie rozkrusz.
Krok 4
Na talerzu ułóż plastry bakłażana, na wierzchu połóż pomidorki świeże oraz suszone i kawałki sera.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i wodą.
Krok 6
Na wierzchu bakłażanów połóż porwane listki bazylii i zielonej sałaty. Całość skrop sosem i natychmiast podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami
Prosta w przyrządzeniu sałatka z grillowanego bakłażana będzie się dobrze komponować z niektórymi daniami mięsnymi, zwłaszcza z drobiu, ale podać ją możesz także w charakterze przystawki. Zacznij od pokrojenia umytego bakłażana w niezbyt grube plastry. Jeśli nie przepadasz za naturalną goryczką tego warzywa, warto wcześniej się jej pozbyć, posypując je solą i spłukując wytrąconą wodę. Aromatyczny olej, który pozostanie po odcedzeniu suszonych pomidorów, wykorzystaj do skropienia plastrów bakłażana. Następnie grilluj je z obu stron do momentu, aż lekko się zrumienią. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, a świeże koktajlowe – na połówki. Kawałek sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli, delikatnie rozkrusz palcami. Na talerzu ułóż grillowanego bakłażana, pomidory i ser, dodaj kilka porwanych liści sałaty oraz świeżą bazylię. Na koniec całość polej dressingiem, przygotowanym z błyskawicznego włoskiego sosu sałatkowego, połączonego z wodą i oliwą. Do dekoracji sałatki użyj kilku listków rukoli. Sprawdź, jakie to smaczne.