Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

10 sztuk

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry. Suszone pomidory odcedź z oleju, którym skrop pokrojone bakłażany.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane plastry bakłażana grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, pomidorki na pół, a ser delikatnie rozkrusz.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Na talerzu ułóż plastry bakłażana, na wierzchu połóż pomidorki świeże oraz suszone i kawałki sera.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i wodą.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu bakłażanów połóż porwane listki bazylii i zielonej sałaty. Całość skrop sosem i natychmiast podawaj.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Figiel Tifi

    Figiel Tifi , 14.08.2016

    Chyba trzeba dodać rukolę, która jest na zdjęciu? Albo inaczej można... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami

Prosta w przyrządzeniu sałatka z grillowanego bakłażana będzie się dobrze komponować z niektórymi daniami mięsnymi, zwłaszcza z drobiu, ale podać ją możesz także w charakterze przystawki. Zacznij od pokrojenia umytego bakłażana w niezbyt grube plastry. Jeśli nie przepadasz za naturalną goryczką tego warzywa, warto wcześniej się jej pozbyć, posypując je solą i spłukując wytrąconą wodę. Aromatyczny olej, który pozostanie po odcedzeniu suszonych pomidorów, wykorzystaj do skropienia plastrów bakłażana. Następnie grilluj je z obu stron do momentu, aż lekko się zrumienią. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, a świeże koktajlowe – na połówki. Kawałek sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli, delikatnie rozkrusz palcami. Na talerzu ułóż grillowanego bakłażana, pomidory i ser, dodaj kilka porwanych liści sałaty oraz świeżą bazylię. Na koniec całość polej dressingiem, przygotowanym z błyskawicznego włoskiego sosu sałatkowego, połączonego z wodą i oliwą. Do dekoracji sałatki użyj kilku listków rukoli. Sprawdź, jakie to smaczne.