Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

10 sztuk

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry. Suszone pomidory odcedź z oleju, którym skrop pokrojone bakłażany.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane plastry bakłażana grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, pomidorki na pół, a ser delikatnie rozkrusz.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Na talerzu ułóż plastry bakłażana, na wierzchu połóż pomidorki świeże oraz suszone i kawałki sera.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i wodą.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu bakłażanów połóż porwane listki bazylii i zielonej sałaty. Całość skrop sosem i natychmiast podawaj.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Figiel Tifi

    Figiel Tifi , 14.08.2016

    Chyba trzeba dodać rukolę, która jest na zdjęciu? Albo inaczej można... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami

Prosta w przyrządzeniu sałatka z grillowanego bakłażana będzie się dobrze komponować z niektórymi daniami mięsnymi, zwłaszcza z drobiu, ale podać ją możesz także w charakterze przystawki. Zacznij od pokrojenia umytego bakłażana w niezbyt grube plastry. Jeśli nie przepadasz za naturalną goryczką tego warzywa, warto wcześniej się jej pozbyć, posypując je solą i spłukując wytrąconą wodę. Aromatyczny olej, który pozostanie po odcedzeniu suszonych pomidorów, wykorzystaj do skropienia plastrów bakłażana. Następnie grilluj je z obu stron do momentu, aż lekko się zrumienią. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, a świeże koktajlowe – na połówki. Kawałek sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli, delikatnie rozkrusz palcami. Na talerzu ułóż grillowanego bakłażana, pomidory i ser, dodaj kilka porwanych liści sałaty oraz świeżą bazylię. Na koniec całość polej dressingiem, przygotowanym z błyskawicznego włoskiego sosu sałatkowego, połączonego z wodą i oliwą. Do dekoracji sałatki użyj kilku listków rukoli. Sprawdź, jakie to smaczne.