Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

4 łyżki

1 opakowanie

3 łyżki

10 sztuk

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w plastry. Suszone pomidory odcedź z oleju, którym skrop pokrojone bakłażany.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane plastry bakłażana grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 2

Krok 3

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, pomidorki na pół, a ser delikatnie rozkrusz.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 3

Krok 4

Na talerzu ułóż plastry bakłażana, na wierzchu połóż pomidorki świeże oraz suszone i kawałki sera.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i wodą.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu bakłażanów połóż porwane listki bazylii i zielonej sałaty. Całość skrop sosem i natychmiast podawaj.

Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Figiel Tifi

    Figiel Tifi , 14.08.2016

    Chyba trzeba dodać rukolę, która jest na zdjęciu? Albo inaczej można... ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami

Prosta w przyrządzeniu sałatka z grillowanego bakłażana będzie się dobrze komponować z niektórymi daniami mięsnymi, zwłaszcza z drobiu, ale podać ją możesz także w charakterze przystawki. Zacznij od pokrojenia umytego bakłażana w niezbyt grube plastry. Jeśli nie przepadasz za naturalną goryczką tego warzywa, warto wcześniej się jej pozbyć, posypując je solą i spłukując wytrąconą wodę. Aromatyczny olej, który pozostanie po odcedzeniu suszonych pomidorów, wykorzystaj do skropienia plastrów bakłażana. Następnie grilluj je z obu stron do momentu, aż lekko się zrumienią. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, a świeże koktajlowe – na połówki. Kawałek sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli, delikatnie rozkrusz palcami. Na talerzu ułóż grillowanego bakłażana, pomidory i ser, dodaj kilka porwanych liści sałaty oraz świeżą bazylię. Na koniec całość polej dressingiem, przygotowanym z błyskawicznego włoskiego sosu sałatkowego, połączonego z wodą i oliwą. Do dekoracji sałatki użyj kilku listków rukoli. Sprawdź, jakie to smaczne.