Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami
łatwe
110 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
4 łyżki
1 opakowanie
3 łyżki
10 sztuk
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana pokrój w plastry. Suszone pomidory odcedź z oleju, którym skrop pokrojone bakłażany.

Krok 2
Tak przygotowane plastry bakłażana grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.

Krok 3
Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, pomidorki na pół, a ser delikatnie rozkrusz.

Krok 4
Na talerzu ułóż plastry bakłażana, na wierzchu połóż pomidorki świeże oraz suszone i kawałki sera.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem i wodą.

Krok 6
Na wierzchu bakłażanów połóż porwane listki bazylii i zielonej sałaty. Całość skrop sosem i natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana z suszonymi pomidorami
Prosta w przyrządzeniu sałatka z grillowanego bakłażana będzie się dobrze komponować z niektórymi daniami mięsnymi, zwłaszcza z drobiu, ale podać ją możesz także w charakterze przystawki. Zacznij od pokrojenia umytego bakłażana w niezbyt grube plastry. Jeśli nie przepadasz za naturalną goryczką tego warzywa, warto wcześniej się jej pozbyć, posypując je solą i spłukując wytrąconą wodę. Aromatyczny olej, który pozostanie po odcedzeniu suszonych pomidorów, wykorzystaj do skropienia plastrów bakłażana. Następnie grilluj je z obu stron do momentu, aż lekko się zrumienią. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski, a świeże koktajlowe – na połówki. Kawałek sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzoli, delikatnie rozkrusz palcami. Na talerzu ułóż grillowanego bakłażana, pomidory i ser, dodaj kilka porwanych liści sałaty oraz świeżą bazylię. Na koniec całość polej dressingiem, przygotowanym z błyskawicznego włoskiego sosu sałatkowego, połączonego z wodą i oliwą. Do dekoracji sałatki użyj kilku listków rukoli. Sprawdź, jakie to smaczne.