Pomidory z mozzarellą i bazylią – z sosem | Przepisy.pl pixel

Pomidory z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

93

heart
793 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1939 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

4

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytnij z pomidorów szypułki, pokrój w plastry.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Odsącz mozzarellę z wody i pokrój w plastry.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Poukładaj na 4 talerzach pomidory i mozzarellę - naprzemiennie.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos: Połącz oliwę z oliwek z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny, odrobiną wody i sosem sałatkowym Knorr.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym sosem skrop sałatkę a następnie udekoruj gałązkami bazylii.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Jasiek

    Jasiek , 07.02.2022

    Bardzo dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • tomekk

    tomekk , 16.07.2021

    Niby wszystko ok ale po co ten knorr?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin pabich

    marcin pabich , 18.09.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory z mozzarellą Pomidory z mozzarellą

Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tej prostej, ale bardzo smacznej sałatki to: pomidory, ser mozzarella oraz sos sałatkowy z dodatkiem oliwy z oliwek. Już na pierwszy rzut oka widać, że nasze pomidory z mozzarellą i sosem inspirowane są włoską sałatką Caprese. Różnią się od niej przede wszystkim użytym dressingiem, dzięki któremu danie, w którym pierwsze skrzypce gra mozzarella z pomidorami, nabiera bardziej zdecydowanego charakteru. Przekonaj się, że pomidory z bazylią i mozzarellą są w stanie zachwycić podniebienia najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.

Dla kogo?

Kuchnia śródziemnomorska od dawna jest na topie i ma całe rzesze fanów. Też się do nich zaliczasz? Dobrze się składa! Pomidory z mozzarellą to jeden z najprostszych sposobów na przywołanie południowego klimatu we własnej jadalni. A to wszystko w zaledwie kwadrans!

Na jaką okazję?

Pomidory z serem mozzarella to świetna propozycja na pyszną i prostą sałatkę, którą można przyrządzić w dosłownie kilka chwil. Doskonale nadaje się na samodzielną potrawę lub przystawkę. Planujesz romantyczny wieczór we dwoje? Zacznij go od pysznego startera w postaci mozzarelli z pomidorami! Ponadto sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Czy wiesz, że?

Pomidory z mozzarellą podawaj, układając na przemian plastry pomidorów i sera. Koniecznie polej je sosem na bazie oliwy oraz aromatycznych suszonych ziół – bazylii, oregano, tymianku i kolendry. Tak przygotowany sos do pomidorów i mozzarelli doskonale uzupełnia smak produktów o łagodnym smaku. Ewentualnie możesz podkreślić jego ostrość szczyptą papryki chili. Pamiętaj, by ser mozzarella dokładnie odsączyć z zalewy.

Dla urozmaicenia:

W sezonie letnim sięgaj po różne gatunki pomidorów do mozzarelli z pomidorami. Zwróć uwagę na to, że pomidory koktajlowe oraz malinówki charakteryzują się słodkim posmakiem. Skontrastuj go z sokiem z cytryny lub limonki, którym możesz skropić pokrojoną w grube plastry mozzarellę z pomidorami. Całość sera mozzarella z pomidorami udekoruj świeżymi liśćmi ziół, natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Pomidory z mozzarellą świetnie będą smakować z chrupkim pieczywem.