Składniki
4 sztuki
250 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
4
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wytnij z pomidorów szypułki, pokrój w plastry.
Krok 2
Odsącz mozzarellę z wody i pokrój w plastry.
Krok 3
Poukładaj na 4 talerzach pomidory i mozzarellę - naprzemiennie.
Krok 4
Przygotuj sos: Połącz oliwę z oliwek z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny, odrobiną wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
Przygotowanym sosem skrop sałatkę a następnie udekoruj gałązkami bazylii.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory z mozzarellą
Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tej prostej, ale bardzo smacznej sałatki to: pomidory, ser mozzarella oraz sos sałatkowy z dodatkiem oliwy z oliwek. Już na pierwszy rzut oka widać, że nasze pomidory z mozzarellą i sosem inspirowane są włoską sałatką Caprese. Różnią się od niej przede wszystkim użytym dressingiem, dzięki któremu danie, w którym pierwsze skrzypce gra mozzarella z pomidorami, nabiera bardziej zdecydowanego charakteru. Przekonaj się, że pomidory z bazylią i mozzarellą są w stanie zachwycić podniebienia najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.
Dla kogo?
Kuchnia śródziemnomorska od dawna jest na topie i ma całe rzesze fanów. Też się do nich zaliczasz? Dobrze się składa! Pomidory z mozzarellą to jeden z najprostszych sposobów na przywołanie południowego klimatu we własnej jadalni. A to wszystko w zaledwie kwadrans!
Na jaką okazję?
Pomidory z serem mozzarella to świetna propozycja na pyszną i prostą sałatkę, którą można przyrządzić w dosłownie kilka chwil. Doskonale nadaje się na samodzielną potrawę lub przystawkę. Planujesz romantyczny wieczór we dwoje? Zacznij go od pysznego startera w postaci mozzarelli z pomidorami! Ponadto sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Czy wiesz, że?
Pomidory z mozzarellą podawaj, układając na przemian plastry pomidorów i sera. Koniecznie polej je sosem na bazie oliwy oraz aromatycznych suszonych ziół – bazylii, oregano, tymianku i kolendry. Tak przygotowany sos do pomidorów i mozzarelli doskonale uzupełnia smak produktów o łagodnym smaku. Ewentualnie możesz podkreślić jego ostrość szczyptą papryki chili. Pamiętaj, by ser mozzarella dokładnie odsączyć z zalewy.
Dla urozmaicenia:
W sezonie letnim sięgaj po różne gatunki pomidorów do mozzarelli z pomidorami. Zwróć uwagę na to, że pomidory koktajlowe oraz malinówki charakteryzują się słodkim posmakiem. Skontrastuj go z sokiem z cytryny lub limonki, którym możesz skropić pokrojoną w grube plastry mozzarellę z pomidorami. Całość sera mozzarella z pomidorami udekoruj świeżymi liśćmi ziół, natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Pomidory z mozzarellą świetnie będą smakować z chrupkim pieczywem.