Pomidory z mozzarellą i bazylią – z sosem | Przepisy.pl pixel

Pomidory z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

93

heart
793 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1903 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

4

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytnij z pomidorów szypułki, pokrój w plastry.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Odsącz mozzarellę z wody i pokrój w plastry.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Poukładaj na 4 talerzach pomidory i mozzarellę - naprzemiennie.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos: Połącz oliwę z oliwek z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny, odrobiną wody i sosem sałatkowym Knorr.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym sosem skrop sałatkę a następnie udekoruj gałązkami bazylii.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Jasiek

    Jasiek , 07.02.2022

    Bardzo dobry przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • tomekk

    tomekk , 16.07.2021

    Niby wszystko ok ale po co ten knorr?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marcin pabich

    marcin pabich , 18.09.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory z mozzarellą Pomidory z mozzarellą

Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania tej prostej, ale bardzo smacznej sałatki to: pomidory, ser mozzarella oraz sos sałatkowy z dodatkiem oliwy z oliwek. Już na pierwszy rzut oka widać, że nasze pomidory z mozzarellą i sosem inspirowane są włoską sałatką Caprese. Różnią się od niej przede wszystkim użytym dressingiem, dzięki któremu danie, w którym pierwsze skrzypce gra mozzarella z pomidorami, nabiera bardziej zdecydowanego charakteru. Przekonaj się, że pomidory z bazylią i mozzarellą są w stanie zachwycić podniebienia najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.

Dla kogo?

Kuchnia śródziemnomorska od dawna jest na topie i ma całe rzesze fanów. Też się do nich zaliczasz? Dobrze się składa! Pomidory z mozzarellą to jeden z najprostszych sposobów na przywołanie południowego klimatu we własnej jadalni. A to wszystko w zaledwie kwadrans!

Na jaką okazję?

Pomidory z serem mozzarella to świetna propozycja na pyszną i prostą sałatkę, którą można przyrządzić w dosłownie kilka chwil. Doskonale nadaje się na samodzielną potrawę lub przystawkę. Planujesz romantyczny wieczór we dwoje? Zacznij go od pysznego startera w postaci mozzarelli z pomidorami! Ponadto sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Czy wiesz, że?

Pomidory z mozzarellą podawaj, układając na przemian plastry pomidorów i sera. Koniecznie polej je sosem na bazie oliwy oraz aromatycznych suszonych ziół – bazylii, oregano, tymianku i kolendry. Tak przygotowany sos do pomidorów i mozzarelli doskonale uzupełnia smak produktów o łagodnym smaku. Ewentualnie możesz podkreślić jego ostrość szczyptą papryki chili. Pamiętaj, by ser mozzarella dokładnie odsączyć z zalewy.

Dla urozmaicenia:

W sezonie letnim sięgaj po różne gatunki pomidorów do mozzarelli z pomidorami. Zwróć uwagę na to, że pomidory koktajlowe oraz malinówki charakteryzują się słodkim posmakiem. Skontrastuj go z sokiem z cytryny lub limonki, którym możesz skropić pokrojoną w grube plastry mozzarellę z pomidorami. Całość sera mozzarella z pomidorami udekoruj świeżymi liśćmi ziół, natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Pomidory z mozzarellą świetnie będą smakować z chrupkim pieczywem.