Pomidory z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

576 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

932 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1444 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

4

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wytnij z pomidorów szypułki, pokrój w plastry.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 1

Krok 2

Odsącz mozzarellę z wody i pokrój w plastry.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 2

Krok 3

Poukładaj na 4 talerzach pomidory i mozzarellę - naprzemiennie.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos: Połącz oliwę z oliwek z wyciśniętym sokiem z połówki cytryny, odrobiną wody i sosem sałatkowym Knorr.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym sosem skrop sałatkę a następnie udekoruj gałązkami bazylii.

Pomidory z mozzarellą  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • marcin pabich

    marcin pabich, 18.09.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory z mozzarellą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory z mozzarellą Pomidory z mozzarellą

Pomidory z mozzarellą to świetna propozycja na pyszną i prostą sałatkę, którą można przyrządzić w dosłownie kilka chwil. Doskonale nadaje się na samodzielną potrawę lub przystawkę. Ponadto możesz zabrać ją ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Wszystko czego potrzebujesz do jej przygotowania to: pomidory, ser mozzarella oraz sos sałatkowy z dodatkiem oliwy z oliwek. W sezonie letnim sięgaj po różne gatunki pomidorów. Zwróć uwagę na to, że pomidory koktajlowe oraz malinówki charakteryzują się słodkim posmakiem. Skontrastuj go z sokiem z cytryny lub limonki, którym możesz skropić pokrojone warzywa. Ser mozzarella dokładnie odsącz z zalewy. Danie podawaj, układając na przemian plastry pomidorów i sera. Koniecznie polej je sosem na bazie oliwy oraz aromatycznych suszonych ziół – bazylii, oregano, tymianku i kolendry. Ewentualnie możesz podkreślić jego ostrość szczyptą papryki chili. Całość udekoruj świeżymi liśćmi ziół, natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Pomidory z mozzarellą świetnie będą smakować z chrupkim pieczywem.