Wegetariańska sałatka z warzywami i kuskus
łatwe
712 osób zapisało

Składniki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
1 szczypta
5 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę wsyp do miski, wlej łyżkę oliwy. Bulion zagotuj, a następnie zalej nim kaszę i przykryj. Pozostaw na kilka minut, aż kuskus wchłonie całkowicie płyn. Rozdrobnij widelcem.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą.
Krok 3
Rozdrobnij warzywa: papryki pokrój w paski, pora w krążki, a pomidorki na połówki. Warzywa zalej przygotowanym sosem Knorr, dodaj pokrojoną kolendrę oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 4
W salaterce umieść wystudzony kuskus. Na wierzch wyłóż przygotowane warzywa. Gotową sałatkę podawaj z bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańska sałatka z warzywami i kuskus
Wegetariańska kuchnia wcale nie musi być monotonna i pozbawiona smaku. Wręcz przeciwnie! To prawdziwe królestwo ciekawych i oryginalnych składników, łączonych z aromatycznymi przyprawami. Jedną z propozycji dla miłośników dań bez mięsa, jest wegetariańska sałatka z kaszą kuskus i warzywami. Oparta na papryce, pomidorkach, porze, kolendrze oraz kaszy, stanowi pyszne uzupełnienie codziennego menu. Gwarantujemy, że sałatka z kuskusem i warzywami zachwyci także zwolenników mięsa!
Dla kogo?
Sałatka z kuskusem wege to danie dla każdego. Smakiem sałatki będą oczarowani przede wszystkim miłośnicy potraw warzywnych.
Na jaką okazję?
Wegetariańska sałatka z kuskusu i warzyw sprawdzi się jako śniadanie, a także lunch. Jest idealnym rozwiązaniem na posiłek zabierany „na wynos”.
Czy wiesz, że?
Kuskus to połączenie makaronu i kaszy. Dziś stała się podstawą wielu dań kuchni przede wszystkim orientalnej. Z uwagi na łatwość przygotowania i szeroką dostępność coraz chętniej wykorzystywana jest także w Polsce, między innymi jako składnik sałatek czy potrawek warzywnych.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z kaszą kuskus i warzywami będzie się świetnie prezentować w niewielkich szklanych pojemniczkach. Wierzch dania udekoruj świeżymi ziołami.