Wegetariańska sałatka z warzywami i kuskus
łatwe
518 osób zapisało
Składniki
1.5 szklanki
1.5 szklanki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
1 szczypta
5 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę wsyp do miski, wlej łyżkę oliwy. Bulion zagotuj, a następnie zalej nim kaszę i przykryj. Pozostaw na kilka minut, aż kuskus wchłonie całkowicie płyn. Rozdrobnij widelcem.
Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i oliwą.
Krok 3
Rozdrobnij warzywa: papryki pokrój w paski, pora w krążki, a pomidorki na połówki. Warzywa zalej przygotowanym sosem Knorr, dodaj pokrojoną kolendrę oraz pieprz i wymieszaj.
Krok 4
W salaterce umieść wystudzony kuskus. Na wierzch wyłóż przygotowane warzywa. Gotową sałatkę podawaj z bagietką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariańska sałatka z warzywami i kuskus
Wegetariańska kuchnia wcale nie musi być monotonna i pozbawiona smaku. Wręcz przeciwnie! To prawdziwe królestwo ciekawych i oryginalnych składników, łączonych z aromatycznymi przyprawami. Jedną z propozycji dla miłośników dań bez mięsa, jest wegetariańska sałatka z kaszą kuskus i warzywami. Oparta na papryce, pomidorkach, porze, kolendrze oraz kaszy, stanowi pyszne uzupełnienie codziennego menu. Gwarantujemy, że sałatka z kuskusem i warzywami zachwyci także zwolenników mięsa!
Dla kogo?
Sałatka z kuskusem wege to danie dla każdego. Smakiem sałatki będą oczarowani przede wszystkim miłośnicy potraw warzywnych.
Na jaką okazję?
Wegetariańska sałatka z kuskusu i warzyw sprawdzi się jako śniadanie, a także lunch. Jest idealnym rozwiązaniem na posiłek zabierany „na wynos”.
Czy wiesz, że?
Kuskus to połączenie makaronu i kaszy. Dziś stała się podstawą wielu dań kuchni przede wszystkim orientalnej. Z uwagi na łatwość przygotowania i szeroką dostępność coraz chętniej wykorzystywana jest także w Polsce, między innymi jako składnik sałatek czy potrawek warzywnych.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z kaszą kuskus i warzywami będzie się świetnie prezentować w niewielkich szklanych pojemniczkach. Wierzch dania udekoruj świeżymi ziołami.